снимка: Alex Geerts / Unsplash

„За мен няма достатъчно голяма чаша чай и достатъчно дълга книга.“

Напълно сме съгласни с Луис Карол, особено когато дните започнат да се скъсяват и, поизтупали пясъка от дрехите си, се отправяме на нови пътешествия – все по-навътре в себе си, из въображаеми (книжни) светове.

За да си изберем спътници в тях, прочетохме десетки заглавия, споделихме откъси, цитати и отзиви (в серия ревюта).

Книгите може да поръчате с 5% отстъпка и промокод за читателите на списанието тук.

25+ книги за пъстри есенно-зимни пътешествия
снимка: Alexander Sinn / Unsplash

С мисълта за нови книжни любови избрахме:

25+ книги за пъстри есенно-зимни пътешествия

Любими книжни находки

„Всичко е осветено“ от Джонатан Сафран Фоер (Изд. „Лист“)

Дипломна работа по философия, превърнала се в бестселър – има и такива явления в световната литература и романът „Всичко е осветено“ от Джонатан Сафран Фоер е сред най-ярките примери. Притежава и огърлица от престижни отличия.

Фоер се превръща в герой на собствения си разказ – той е авторът, който в романа пътува до Украйна в търсене на Августина – жената, спасила живота на неговия дядо по време на нацистката ликвидация на Трахимброд. Придружават го възрастен шофьор, който твърди, че е сляп, и куче, наречено Сами Дейвис младши-младши. В странната компания има и преводач – внукът на шофьора, Алекс, чиито знания по английски език често будят недоразумения и смях

Писателят Джефри Юдженидис твърди: „Джонатан Сафран Фоер е написал блестящ първи роман за търсенето на семейната история – тази най-близка и най-мрачна тайна – и го е направил с изключителен хумор, състрадание, очарование и смелост.

Всяка страница е осветена“.

Можете да се уверите с откъса тук.

„Есен“ от Али Смит (Изд. „Лист“)

Пролет на Али Смит (корица)

Някои критици сравняват Смит с Фокнър, Джойс и Улф. Други отвръщат, че това сравнение може да “издържи” само защото е “добра, много добра”. Че Али Смит е прекалено оригинална, за да бъде сравнена с някого.

Писането ѝ се отличава с политическа и социална чувствителност, както и със силно експериментален дух. Самата Смит пък окичват с прозвището шотландският боец в днешната англоезична литература, както и

„Нобеловият лауреат на Шотландия в режим „очакване”.

Българската ѝ преводачка (на “Есен”, “Зима”, “Пролет”, както и, надяваме се, на престоящото “Лято”) – Паулина Мичева, споделя, че въпреки мрачния фон на световните събития, третият роман от поредицата “Сезони” е побрал най-много емпатия към хората и най-много надежда. Убедете се с откъс и авторско ревю тук.

„Бегуни“ от Олга Токарчук (Изд. ICU)

Олга Токарчук
Олга Токарчук

“Съзвезден роман.”

Така самата Олга Токарчук определя “Бегуни”, сравнявайки написването (и четенето) му с усещането на човек, гледащ към осеяно с безброй звезди небе и прозиращ умисъл, там където има хаос. Публикуван в Полша през 2008 г., английският превод на романа е удостоен с престижната награда Man Booker International за 2018 г., а днес се радваме на новото му българско издание.

„Бегуни“ е съставен от 116 фрагмента – 116 смели полета на мисълта и въображението, реещи се, както споделя полската писателка, по равно между идеите за мобилността, и неспокойната, търсеща душа от една страна и стабилното, но крехко и смъртно, човешко тяло, от друга.

“Звучи абстрактно”, признава Олга Токарчук, разгърне ли “Бегуни” обаче читателят пътешества с лекота, “закопнял за дълги изречения и фабули” (подобно на две от героините в романа). Още може да прочете в авторското ни ревю и откъса от романа.

“Четирите кътчета на сърцето” от Франсоаз Саган (Изд. „Колибри“)

Четирите кътчета на сърцето (корица)

На български език излезе последният неиздаван роман на голямата френска писателка Франсоаз Саган.

„Четирите кътчета на сърцето” е с предговор от сина ѝ Дени Вестхоф.

Историята ни пренася в заможно френско семейство в провинциален град с неговите драми и фарсове, с фалша, но и с искреността и отчаянието на членовете му.

Запознаваме се с грубия, но може би добросърдечен Анри, с красивата и студена Мари-Лор, с чувствителната ѝ майка Фани и главно, с очарователния Людовик, син на Анри и съпруг на Мари-Лор. Претърпял автомобилна катастрофа, обявен за психически нестабилен от продажни лекари, щастливо влюбен, Людовик ще се опита да докаже, че не е луд, на приема, подготвян от семейството му…

Още за авторката и романа – в откъса тук.

„Жажда“ от Амели Нотомб (Изд. „Колибри“)

Новият роман на Амели Нотомб й носи заслужена номинация за „Гонкур“, първо място в класациите за бестселъри на Франция и над 150 000 продадени екземпляра само през последното четиримесечие на 2019 година. Вече се радваме и на българското издание.

Жаждане е историческо произведение, нито романизирана биография.

Според ценителите на Амели Нотомб това е роман възхвала на одухотворената плът – и литературен шедьовър, навярно най-доброто, което ексцентричната белгийка е сътворила след „Изумление и трепет“.

Според едно от преданията последните думи на Исус на кръста са били

„Жаден съм“.

Тях избира авторката, за да ни разкаже какво е чувствал Спасителят няколко часа преди и след разпъването му на кръста в един кратък, но съдържателен философски роман – дързък, ироничен, богоборчески и състрадателен, оспорван и възхваляван от критика и читатели. Откъсът казва повече.

„Митове“ от Стивън Фрай (Изд. „Еднорог“)

Митове на Стивън Фрай (корица)

“Всичко е свързано с разказването. С разказването на истории. Точно толкова просто е.”

В свое интервю, държейки том от над петстотин страници, Стивън Фрай обобщава гръцките “Митове” по този начин. И ни дава ключ към един съвременен прочит:

“Тези богове са създадени по наш образ и подобие, а не обратното”.

“Митове” на Стивън Фрай са възторжен, влюбен, дори “ентусиазиран” преразказ на (част) от гръцката митология.

“Ентусиазиран” тук е намигване към честите (информативно-хумористични) паралели между старогръцкия и нашите езици, които самият автор прави. В своите “Митове” той ни запознава с етимологията на думата (от гръцкото  “εν” – във и “Θεός” – бог, което дава любопитното ѝ значение: “този, който има в себе си бог”).

Още за „Митове“ може да прочетете в (също толкова ентусиазирани) откъс и ревю.

“Рибарят” от Джон Ланган (Изд. „Сиела“)

Каквито и тъмни желания да криете дълбоко в душата си, има едно същество, което може да ги изпълни. Стига да знаете къде да го откриете и да сте готови да заплатите цената…

На български език вече може да откриете  „Рибарят” от Джон Ланган – романът, станал носител на престижната награда „Брам Стокър” през 2016 г., който променя облика на съвременната жанрова литература, съчетавайки в себе си космически ужас, фина и изпълнена с меланхолия драма, психологически трилър и някои от най-мрачните елементи от английския и немския фолклор.

Разказването на истории е неразделна част от риболова. Повечето са забавни, предизвикват усмивка, а понякога – дори смях, други са странни, а трети сякаш са изпълзели от най-страховитите кошмари… Откъсът е красноречив.

“Измамният живот на възрастните” от Елена Феранте (Изд. „Колибри“)

Измамният живот на възрастните (корица)

„Измамният живот на възрастните“ е трепетно очакваният нов роман на Елена Феранте.

Книгата е не просто вълнуващ роман за трудното съзряване, а поредната творба на загадъчната италианска писателка, приковаваща вниманието на читателя до последния ред. 

Красивото личице на момиченцето Джована се е променило, погрозняло е, а самата тя се е превърнала в непокорна тийнейджърка. Поне така изглежда. Но така ли е наистина? И в какво огледало трябва да се погледнеш, за да разбереш какъв си? Джована търси новото си лице в два града, които се ненавиждат и се боят един от друг: горният, лъскавият Неапол, надянал красива маска, и Неапол на низините, средище на крайности и вулгарност. Девойката се лута между тези два града, но в нито един от тях не намира отговор на терзаещите я въпроси. Дали поне един от тях не се крие в откъса?

Класика в нови одежди

“Малки жени” на Луиза Мей Олкът (Изд. „Сиела“)

Малки жени (корица)

„Никаква Коледа няма да е без подаръци.”

С тези думи започва една от книгите, без които детството на милиони деца по света не би било същото и която и до днес остава една от знаковите книги на XIX век.

Шедьовърът „Малки жени” от Луиза Мей Олкът се появява отново в изцяло нов превод на Евелина Пенева, за да зарадва няколко поколения читатели.

С чувство за хумор и много любов американската писателка създава наглед обикновена, но истински трогателна история за копнежите и грешките на съзряването, подходяща за момичета и момчета. И макар и отдалечена от нашето съвремие, съдбата на сестрите Марч предава своето универсално послание за повече доброта, смирение и любов. Усещаме го и в откъса тук.

“Звуци и други истории” от Владимир Набоков (Изд. „Колибри“)

В колекцията „Модерна класика“ се радваме на „Звуци и други истории“, първи том от рускоезичните разкази на Владимир Набоков, един от неподражаемите стилисти в световната литература.

Различни са нишките, които свързват разказите, намерили място в „Звуци и други истории“.

Едно е сигурно –  тези истории са пронизани от безкомпромисното наблюдение, че

„една книга не може да се чете, тя може само да се препрочита“.

Проверете дали сте съгласни – с откъса тук.

Различната биографична / историческа книга

“Материалният живот” – Маргьорит Дюрас разказва на Жером Божур (Изд. „СОНМ“)

Материалният живот  (корица)

Материалният живот е книга с кратки автобиографични и есеистични текстове, които Маргьорит Дюрас излага устно пред Жером Божур от началото на есента до края на зимата на 1987 г., а после заедно редактират и предлагат за публикуване на издателство P.O.L.

В тях Дюрас говори за литературата, театъра и киното и се връща към основните теми в своето творчество: жената любовница, майка, домакиня, алкохолизма, срещата си с Ян Андреа, героите в своите романи – китайския любовник, Лол В. Щайн и др.

„Тази книга няма нито начало, нито край, няма и среда.

Доколкото няма книга без основание за съществуване, тази книга не е такава. Тя не е дневник, не е журналистически материал, а е извлечена от всекидневните събития. Да речем, че е прочитна книга“ – пише Дюрас в предговора към френското издание. А ние с удоволствие прочитаме откъс.

“Кът за мечти” от Дейвид Линч и Кристин Маккена (Изд. „Колибри“

Кът за мечти (корица)

Дейвид Линч, единственият и неподражаем режисьор на „Синьо кадифе“ и „Мълхоланд Драйв“, открехва за българския читател портите към своя „Кът за мечти“.

Съавтор на книгата, която се присъединява към знаковата поредица „Амаркорд“, е Кристин Маккена, критик и журналист. 

Кът за мечти“ не е критически обзор на филмите и разностранните художествени постижения на Дейвид Линч. Тя е по-скоро хроника на случилото се, отколкото обяснение какво означава то.

Животът на Линч е във висша степен 

упражнение в чисто творчество.

И ние се убеждаваме от откъса тук.

“Математика за феите” от Франсиско Х. Хагенбек (Изд. „Колибри“)

Математика за феите (корица)

Математика за феите” е силен, емоционално наситен и човечен роман за една изключителна жена, която в подчертано мъжкия научен свят на Англия и Европа от първата половина на XIX век е запечатала своето име в аналите на математическите открития.

Дъщеря на прочутия и скандален поет Джордж Байрон, тази интересна, умна и красива дама, родила три деца, тормозена цял живот от деспотичната си майка, се чувства по-удобно сред числата, отколкото в тесния корсет на английската аристокрация, към която принадлежи.

Ада, графиня Лъвлейс по мъж, поставя своята страст към математиката пред блясъка на благородническата си титла. Подвластна впрочем и на силни любовни трепети, тя създава първата програма за прототипа на днешния компютър, преди да угасне от рак в разцвета на творческите си сили. Наричат я първата програмистка в историята. Вълнуващ откъс ви очаква тук.

“Истинската лейди Чатърли” от Анабел Абс (Изд. „Емас“)

Истинската лейди Чатърли (корица)

Издателство „Емас“ разширяват популярната си Колекция „Музи“ с романа „Истинската лейди Чатърли“ от Анабел Абс, обявен от в. „Таймс“ за книга на 2018-а в раздела историческа художествена проза.

А Абс вече е известна на българските читатели с „Танцьорката от Париж“, който ни срещна с драматичната история на Лучия Джойс, единствената дъщеря на егоцентричния гений Джеймс Джойс.                                        

 „Навярно нито един велик писател не е бил толкова дълбоко и задълго повлиян от една жена, както Д. Х. Лорънс от Фрида фон Рихтхофен… И несъмнено никога дотогава жена, пресътворена от творец, не е променяла толкова коренно нравствения климат на времето.“ ~ Робърт Лукас – биограф на Лорънс

Дали откъсът ще повлия дълбоко и на вас – проверете тук.

“Ключът на Сара” от Татяна дьо Роне (Изд. „Обсидиан“)

Ключът на Сара (корица)

Новото издание на „Ключът на Сара“ излиза на 16 юли – датата на масовия арест на евреи през 1942 г. С романа си Татяна дьо Роне отдава почит на децата, които никога не са се върнали след онази нощ.

„Ключът на Сара“ е емоционален роман за съдбата на две семейства, свързани завинаги чрез един от най-мрачните епизоди в историята на Франция. Шедьовър от ранга на „Четецът“ и „Изборът на Софи“.

Татяна дьо Роне е френско-британска авторка на над 15 романа, като най-прочутият от тях,  „Ключът на Сара“, е издаден  в  40 страни. Откъс от него ви очаква тук.

“Памет и справедливост” от Даниела Колева (Изд. „Сиела“)

Памет и справедливост (корица)

„Памет и справедливост” на Даниела Колева е задълбочено проучване на начините, по които българското общество се справя с комунистическото си минало.

Повежда ни по пътя на разтърсващо изследване на паметта – паметта, която пазим и чрез която живеем. Фокус на книгата е паметта за комунистическото минало на България – „официалната” памет, която намира израз в медиите, ритуалите, филмите, книгите и дори градската среда, и всекидневната памет, предавана чрез разкази на индивиди, семейства, поколения и малки местни общности.

Хладнокръвно и безпристрастно Даниела Колева задава въпросите: Как се помни близкото минало? Как социализмът/комунизмът се изгражда като публична и културна памет? Дали тези процеси са различни в отделните посткомунистически страни? Какво е отношението между официалната и всекидневната памет? А между паметта и усещането за справедливост? Как личните спомени са повлияни от обществените нагласи? Дали промяната на официалната памет засяга личните, биографични спомени?

Още въпроси (и отговори) намираме в откъса тук.

Нови български заглавия

“Потъване в мъртво море” от Антония Апостолова (Изд. „Жанет 45“)

Потъване в мъртво море (корица)

Това са истории за човешката ентропия. С психологическа проницателност и внимание към детайла Антония Апостолова разказва за потъването, което се случва с всеки от нас, но което преживяваме и осмисляме сами за себе си.

За историите в сборника Йорданка Белева пише:

“В тези разкази има много сол.

Не като овкусител, а като консервант: потъването в загубите е трайно. И не страници разлистваш, а солни мини – дълбочината придърпва в едновременност от неудържим поетичен език и зрялата словесност на майстор-разказвач. Затова не приемам тази книга като дебютна. По-лесно ми е да повярвам, че Антония Апостолова не е издала първите си няколко ръкописа, за да се появи между тези корици автоантологията на нейните талант и ерудиция.”

Разказът „Изкачването“ ви очаква тук.

“Фигури” от Мария Попова (Изд. „Колибри“)

Фигури на Мария Попова (корица)

„Фигури“ е дебютната книга на Мария Попова, създателката на брилянтния енциклопедичен сайт Brain Pickings.

„Фигури“ изследва комплексните аспекти на любовта и търсенето на смисъл, преплитайки житейските пътища на няколко исторически личности – голяма част от които жени, повечето от тях незаслужено потънали в периферията на историята.

Разказът започва с астронома Йохан Кеплер и завършва с океаноложката Рейчъл Карсън. Между тях се простира галерия от художници, писатели и учени – Мария Мичъл, Хариет Хосмър, Емили Дикинсън, Ралф Уолдо Емерсън, Чарлз Дарвин, Уолт Уитман и др. Чрез своя живот те задават някои от най-важните въпроси: какво означава да оставим траен отпечатък в един несъвършен свят? Постиженията и признанието достатъчни ли са, за да сме щастливи? Гениалността ли е отговорът? А може би любовта?

Може би въздействащият откъс ще отговори на част от тях (или се постави нови).

“Мисия Лондон” от Алек Попов (Изд. „Сиела“)

Мисия Лондон на Алек Попов (корица)

Определяният често като най-забавния български роман на XXI век се появява в ново преработено издание, за да възроди историята на една абсурдна дипломатическа мисия с ярък балкански привкус и  елегантно чувство за хумор. В центъра на събитията се оказва точно българското посолство в Лондон – емблематичен кръстопът на власт, пари, снобизъм, амбиции и… комплекси.

Творбата на Алек Попов хвърля светлина върху най-тъмните ъгълчета от покоите на политическия ни елит и се превръща в плашещо вярна карикатура на реалността.

„Мисия Лондон” е образец за високия комичен роман в добрите традиции на творбите Илф и Петров и преплита в себе си мотиви и сюжети в духа на Джером К. Джером и Ярослав Хашек. Сладко литературно отмъщение, в което смехът на читателя се превръща в най-безмилостния бич за самозабравилата се политическа класа.

Откъсът е също толкова ярък.

“Изгубени вещи” от Алберт Бенбасат (Изд. „Колибри“)

Изгубени вещи (корица)

Разгръщаме сборника „Изгубени вещи“ – свежо, уютно, носталгично красиво платно от истории, подписани от деликатното перо на Алберт Бенбасат.

Изгубени вещи“ разказва за наглед обичайни неща по необичаен начин.

Излезлите от употреба предмети (ютията на въглища, пишещата машина, пощенската картичка, старата книга), които мнозина са изхвърлили на боклука, крият много истории.

Смесвайки автобиографичното, приказното и гротесковото, авторът ги е дарил с втори живот и те стават част от човешките биографии, участват в тях както в делнични, така и в гранични, понякога съдбоносни моменти. Какво се получава от тази смес научаваме и от откъса тук.

“Сянка” от Васил Панайотов (Изд. „Сиела“)

Сянка на Васил Панайотов (корица)

„Сянка“ е третият роман на Васил Панайотов („Убиец“ и „Другата“) и най-съкровеният му досега.

Посветена на най-добрия приятел на човека – и на покойния бултериер на автора Хамър – книгата разказва пътя на един мъж между смъртта и живота в компанията на четирикраката му Сянка.

Линията между живота и смъртта е кратка за изминаване – в случая е един месец, нито ден повече. Героят на романа „Сянка“ – безименен, откровен, напълно сериозен дори в хумора – е взел своето решение. Ще сложи край на живота си на 3 август, ден преди рождения си ден. И ще се прости със света по единствения начин, който може – чрез хладнокръвна дисекция. Неговият дневник ще бъде запълнен с бележки за преживяванията му в оставащите 30 дни… До част от тях се докосваме с откъса тук.

“За бавното живеене и насладата от живота” от Светлозар Желев (Изд. „Колибри“)

За бавното живеене и насладата от живота (корица)

„За бавното живеене и насладата от живота“ се появява тъкмо навреме – в момент, в който най-важни са ресурсите на духа, човечността, солидарността и търпението.

Книгата е многолика колекция от истории, подписани от 22 личности – умни, талантливи, обичащи.

Ако нещо ги обединява, това е вкусът към живота, или изкуството да се наслаждават истински, пълнокръвно и докрай на съприкосновението си с любими хора и занимания.

Със свои текстове в сборника присъстват: Радослав Бимбалов, Христо Блажев, Роси Георгиева, Георги ГосподиновДамян Дамянов, Любен Дилов-син, Иво Иванов, Капка Касабова, Марина Кузманова – Мамма, Димитър Павлов, Александрина Пендачанска, Веселин Савов, Ирина Тенчева, Георги Тошев, Гергана Турийска, Петя Щифлер, Неделя Щонова, Ивайло Александров, Адриана Гюзелева, Биляна Димова, Бела Чолакова.

„Бавен“ откъс ни очаква тук.

“Белези” от Венцислав Божинов (Изд. „Рива“)

Белези (корица)

Венцислав Божинов е доктор по етнология и фолклор, преподава в катедрата по етнология и балканистика на ЮЗУ „Неофит Рилски“ и е редактор по литература в издателство „РИВА“.

Романът „Белези“ е третата му книга след сборниците с разкази „Пеперуди в рогата“ (2011) и „С аромат на тютюн“ (2017).

Героят на романа преминава през тежко изпитание. Да изгубиш любовта, наранява. Да изгубиш смисъла, наранява. Да изгубиш себе си, наранява. Животът винаги (или поне понякога) дава втори шанс – да намериш любовта, смисъла и себе си; да се родиш повторно.

Но остават белезите.

Достигайки до почти пълно самоунищожение, героят на романа неочаквано получава възможност за ново начало – получава утробата, в която да се пресъздаде и от която да се роди отново. Повече научаваме от откъса тук.

Пъстри заглавия за деца и юноши

“Островът на Немия” от Гуидо Сгардоли (Изд. „Емас“)

Островът на Немия (корица)

„Островът на Немия“ е топла, дълбока история със северняшки привкус, но плод на италианско перо – от един от най-известните и награждавани детско-юношески автори в страната Гуидо Сгардоли.

Романът е носител на престижната награда „Андерсен“ за най-добра юношеска книга на 2018-а година в Италия.

В „Островът на Немия“ Сгардоли проявява истинско майсторство в проучването на човешката душа и в тъкането на невидими нишки между героите и мястото, което ги свързва, в рисуването с думи на запомнящи се портрети на мъже, жени и деца в тясна връзка с околната среда и историята. Това е една от онези книги за деца, които са подходящи и за възрастни – или пък е книга за възрастни, подходяща за деца. Опитваме се отсъдим с откъса тук.

“Дневникът на една Проклетия” от Виржини Л. Сам, с чудните илюстрации на Мари-Ан Абесдри (Изд. „Колибри“)

Дневникът на една Проклетия (корица)

Една щура, вдъхновяваща и изключително забавна книга, която ни учи, че да бъдеш такъв, какъвто си, означава да бъдеш различен.

Ако и вие като Фани мислите, че:

  • най-важното в живота е да СЕ ЗАБАВЛЯВАШ;
  • възрастните невинаги са прави, по-скоро обратното;
  • светът НЕ СТРУВА ПЕТ ПАРИ, ако прилича на училището;

то тогава ще се влюбите в този дневник. А ако вече сте си го набавили, значи приемате другите такива, каквито са, и не се страхувате да бъдете различни. На няколко страници от дневника може да се насладите тук.

“Приключенията на Пинокио” от Карло Колоди, с оригиналните илюстрации на Карло Киостри от първото издание (Изд. „Колибри“)

Приключенията на Пинокио (корица)

Радваме се на „Приключенията на Пинокио“ от Карло Колоди с оригиналните илюстрации на Карло Киостри от първото издание.

Незабравима детска класика, едновременно смайваща и трогателна, многократно адаптирана в киното и театъра.

Приключенията на Пинокио“ е сред най-прочутите произведения в историята на детската литература и е най-превежданото заглавие за всички времена по цял свят.

Това е историята на една дървена кукла, измислена от нейния автор Карло Колоди само за една нощ. Самата книга, както и този откъс обаче, препрочитаме постоянно.

“Птичето и дървото” от Вера Асенова, с илюстрации на Свилен Димитров (Изд. „Софтпрес“)

– Благодаря ти!… Ти си истински приятел!

Тази фраза се повтаря циклично в детската книга “Птичето и дървото” и завихря магията на приказката.

Може би звучи като мисия невъзможна да се напише нещо ново и увлекателно за приятелството, за отношенията между деца и възрастни, за безрезервната грижа, за порастването и “напускането на гнездото”, за болестта и смъртта, за завръщането, за личната и споделена победа над житейските несгоди (пъстър откъс и вдъхновено ревю ви очакват тук.

Но ако към “вечните” теми добавим разбиране към героите, търпеливото им изграждане с речеви характеристики, в които да се разпознават ту малки, ту пораснали читатели, умелото (и умерено) насищане на историята с действия и обрати и – преди всичко – отворения край, открехнат по различен начин за всяко читателско въображение, то на финала на този път ще получим нова, красиво разказана детска книга.

А пътят е извървян най-напред – отдадено, вдъхновено и професионално – от авторите на историята и на илюстрациите политолога Вера Асенова и художника Свилен Димитров, създал анимацията в номинирания за Оскар Super Size Me.

А ако за вас няма значение колко скоро са издадени книгите за пъстро настроение, искрено препоръчваме:

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (100%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук