снимка: hannah graceUnsplash

Как си представяте уютната, пъстра есен? Ние – с още по-пъстра книга-изживяване.

Прогнозата за вълнуващи есенни дни става все по-добра с наближаването на Алея на книгата в София, като за всички, които няма да могат да присъстват на изложението, издатели и книжарници готвят примамливи предложения и онлайн намаления.

В търсене на нова книжна любов си припомняме (поне) 20 книги, направили ни впечатление в последните месеци и дори дни. Тези, които четохме, за да споделим отзиви (в серия ревюта) или разгърнахме заедно (благодарение на публикуваните откъси).

20+ книги за уютна есен

Добрата, нова българска книга

„Поразените“ от Теодора Димова

Поразените (корица)

След като затвори 10-годишния обърнат цикъл, посветен на християнството с последната си книга – „Зове овцете си по име”, в новия си роман видната българска писателка Теодора Димова ни връща към един от най-тъмните периоди в нашата история – първите седмици след 9 септември 1944 г., когато мнозина са поразени от тоталитарния режим, установил се чрез съветската окупация след преврата.

Поразените” (ИК „Сиела”)разказва за тежката съдба на три жени и едно дете, които преминават през ужаса на деветосептемврийския преврат. Жени, чиито мъже и бащи са убити, и които вървят в леденото февруарско утро към мястото на убийството. Вали сняг. Жените не говорят. Напомнят на черни мироносици, но не за да възвестят радостната вест… Откъсът казва повече.

„Истории от 90-те“

Истории от 90-те (корица)

Една от най-очакваните български книги тази есен събира над двайсет автори от различни възрасти и техните „Истории от 90-те“.

Едноименният сборник със съставител преводачката и издателка Невена Дишлиева-Кръстева ще излезе през ноември, но вече привлича интереса на читателите онлайн чрез публикуваните кратки откъси.

„Този сборник ми дава възможност да наредя пъзела на онова десетилетие през литературата – филтърът, през който предпочитам да гледам на живота.

Прибавих към собственото си усещане за 90-те думите на хора, с голяма част от които съм преживяла онези години, също и други, които ми е любопитно да чета и слушам, и така се получи една пъстра, чаровна, щура, емоционална панорама на близкото ни минало“, казва Невена Дишлиева-Кръстева. Една от историите споделяме тук.

„Сердикийски комикси“ – първа част от поредицата WI-FI BG BAR на Светослав Т. Тодоров

Сердикийски комикси (корица)

Сердикийски комикси” (Изд. Колибри) обещава да ни накара да се почувстваме как ли не, само не измамени.

Светоний – преводач и историк лаик, е безработен мъж в средата на своето жизнено поприще, който редовно изпада в самосъжаление и дави мъката си в чистилището на централен софийски бар. Една съдбовна вечер след инцидент в бара той се събужда, но в друг свят.

Годината е 343-та, а мястото – римска Сердика. С помощта на нови и стари приятели, една звездна апликация и вездесъщата Богиня Майка Светоний търси обратен път към „своето време“ и става свидетел на знакови събития от историята на античния град. Откъсът ни казва още много.

„Лисицата“ от Галин Никифоров

Лисицата (корица)

След голямото завръщане на Галин Никифоров на българската литературна сцена с грандиозния му роман „Тяло под роклята“се появява и „Лисицата“ – шестият му роман, вече в ново „прецизирано” – по думите на самия автор – издание.

Една удивителна жена, дарена с проклятието на безсмъртието и пренесла през вековете обичта към детето си.

Един полицейски психолог, раздиран от демоните на собствената си вина, който разследва най-загадъчното убийство в кариерата си.

И тяхната история за това как успяват да намерят трудния път един към друг, закриляни от една могъща и невидима сила, която бди над тленното им съществуване с необикновената си справедливост. Откъс ви очаква тук.

Класически (вече) четива с нови дрехи

„Този търпелив лабиринт от линии“ на Хорхе Луис Борхес

Този търпелив лабиринт от линии (корица)

Сборникът „Този търпелив лабиринт от линии” съдържа избрани творби на Борхес в проза и стих – изящно библиофилско издание в превод на Анна Златкова.

Един човек си поставя задачата да нарисува света. С течение на времето изпълва пространството с образи на земи, царства, планини, заливи, кораби, острови, риби, жилища, сечива, звезди, коне и хора. 

Малко преди смъртта си открива, че този търпелив лабиринт от линии чертае образа на лицето му.

„Този търпелив лабиринт от линии“ и вече издадените у нас сборници с есета и разкази на ненадминатия майстор на кратка проза се нареждат сред най-значимите страници в световната литература. Низ от приказни откъси ни убеждават.

„Александър Велики“ от Никос Казандзакис

Александър Велики на Никос Казандзакис

За първи път на български език в луксозно издание  с твърди корици се повява „Александър Велики”.

Съдбата на древногръцкия владетел е предадена от гледната точка на младия Стефан – момче, което израства заедно с Александър, а по-късно става негов офицер и го следва в походите му из далечни земи.

Казандзакис бяга от клишето и изгражда пълнокръвен, многопластов образ на древния пълководец – едновременно близък до историческите източници и все пак плод на личната философия на автора на „Аскетика”, Братоубийците” и „Алексис Зорбас”.

Незабравим урок по героизъм и чест, „Александър Велики” от Никос Казандзакис е майсторско съчетание на биография и приказка, за което свидетелства и този откъс.

„Моят едипов комплекс и други истории“ от Франк О’Конър

Моят едипов комплекс и други истории (корица)

Сборникът с разкази „Моят едипов комплекс” е съкровище на литературата, чийто автор наричат „ирландския Чехов” .

На четиринайсет Франк О’Конър напуска училище, на петнайсет воюва срещу Короната – влиза в редиците на ИРА и подрива властта на Негово величество Джордж V. На деветнайсет е хвърлен в затвора заради бунтовната си дейност и престоява там една година, а на четиридесет вече е признат писател. Работил е като учител по ирландски, библиотекар, преводач и директор на театър.

В България Франк О’Конър (1903-1966) е познат най-вече на любителите на късия разказ от няколко антологии. За тях името му е като парола, таен код, който указва къде има литературно съкровище. Споделяме тази находка в откъс (засега, предстои да публикуваме протяжно и изпълнено с възхита и любов ревю).

Любими книжни находки

„Бегуни“ от Олга Токарчук

Новото издание на романа „Бегуни“ от Олга Токарчук, определян като феномен в европейската литература, е вече на книжния пазар с логото на издателство ICU.

За него полската писателка е удостоена с престижната награда Man Booker International за 2018 г., както и с обичта на читателите в редица страни, включително и България. „Бегуни“ е книга за същността на пътуването, за неговата психология и за човешката анатомия.

Книга лична и световна едновременно.

Роман отвъд конвенциите на романа, отвъд уседналостта на света и литературата, който не се страхува да събира истории, да наблюдава, да спира и тръгва пак. Роман за пътуващия през света и времето човек. За бягащия, за неуседналия и тревожния. За неспокойството да си жив и любопитен. Една от най-добрите европейски писателки днес с един от най-хубавите романи на новия век.Георги Господинов

Насладете се на откъс тук . Впечатления от този удивителен фрагментарен роман и „съзвездното“ писане на Олга Токарчук споделяме и тук:

Сред заглавията на издателство ICU винаги е било трудно да се отличат само едно-две, затова препоръчваме да прегледате целия им каталог.

„Форсиране на романа река“ от Дубравка Угрешич

Форсиране на романа река (корица)

„Форсиране на романа река” е един многопластов, мултикултурен роман от световноизвестната писателка Дубравка Угрешич.

В превод на Жела Георгиева, книгата разгръща уникална постмодернистична картина на двата свята от близкото минало през погледа на онези, които ги претворяват в художествена фикция.

Ставаме свидетели на международна писателска среща в Загреб през 80-те години на миналия век с участници от Източна Европа и от Запада.

От „шапката“ изскачат характерни образи, нижат се гротескни, сюрреалистични събития, абсурди, контрасти – нелепа смърт в хотелски басейн, премиера на книга в месокомбинат, пищен прием със сватбената торта на Ема Бовари, устроен от далечен роднина на Флобер, женско сексуално отмъщение на язвителен критик, бягство отвъд желязната завеса и небезизвестен чадър… А от нашата шапка изскача и откъс.

„Знам защо пее птицата в клетка“ от Мая Анджелоу

Знам защо пее птицата в клетка (корицата)

В 352 страници Мая Анджелоуразказва историята на едно дете, което става велика жена. Това е нейната лична история.

Родена като Маргьорит Джонсън, на три години тя казва „Мамо” на баба си. На седем е жертва на изнасилване. Извергът е убит, а тя потъва в мълчание, защото смята, че е виновна за смъртта му. Проговаря отново на тринайсет, а на петнайсет вече е майка на син.

В нейния свят няколко думи винаги са с главна буква – „Мамо”, „Майка” и „Магазина”, както и Черни, Негри. Така е през целия живот на Мая Анджелоу – жената с много лица.

Стриптизьорка. Проститутка. Кумир за милиони, опора на Хилъри Клинтън. През 60-те години е рамо до рамо с Мартин Лутър Кинг и Малкълм Екс в битката на чернокожите за граждански права, а през 1993-а чете поемата си On the Pulse of Morning на президентската инаугурация на Бил Клинтън. Ние пък, притаили дъх, четем откъс.

„Машини като мен“ от Иън Макюън

Машини като мен (корица)

С нетърпение разгърнахме и новия роман на големия британски писател, киносценарист и интелектуалец Иън Макюън – „Машини като мен“ (в превод на Иглика Василева).

Предизвикателна творба, която задава привидно абсурдни въпроси: дали една машина може да разбере човешкото сърце и дали пък ние не сме онези, на които липсва разбиране.

“Машини като мен” ни пренася в Лондон през осемдесетте години на XX век – времето на Маргарет Тачър и Фолкландската война, но това е един алтернативен Лондон със събития по-различни от познатите ни. Чарли е 32-годишен мъж, лишен от всякакви амбиции. Прехранва се като играе на борсата, но без особен успех. Влюбен е в Миранда, умна и амбициозна студентка, негова съседка, която таи ужасна тайна.

Когато един ден съвсем неочаквано Чарли наследява пари от починалата си майка, той без да се замисли ги изхарчва, за да си купи Адам – екземпляр от първата серия човешки роботи. Изработени са само 25 броя – 13 Адамовци и 12 Еви в различни етнически разновидности. След споделения откъс, подготвяме и пространно ревю.

„Югославия, моя страна“ от Горан Войнович

Югославия моя страна (корица)

Идиличното детство на 11-годишния Владан свършва, когато армията внезапно премества баща му от Пула в Белград. Момчето и майка му, подобно на семействата на още много военни, са настанени в мизерен хотел. В Белград, където християни и мюсюлмани живеят заедно от 50 години, семейството на Владан се разпада, в унисон с разпада на цялата страна, а бащата изчезва, погълнат от лакомата паст на най-древното чудовище – войната.

Седемнайсет години по-късно случайно сърфиране из интернет разкрива пред сина, все още студент в Любляна, ужасяваща истина: генерал Неделко Бороевич не само не е мъртъв, както твърди официалната версия, ами е дезертьор в изгнание, изправен пред Хагския съд.

Възможно ли е именно бащата на Владан да е отговорен за вероятно най-кървавото масово клане в унищожителната война от 90-те?

“Югославия, моя страна” е блестящо разказана, разтърсваща и дълбоко човешка история за едно пътешествие, което знаеш, че не можеш да избегнеш: тур из обруганата карта на Балканите в търсене на изгубения баща и на истината. Опит за осмисляне на изстъпленията и безумствата, довели до необратим разпад – на семейства, на животи… на самото човешко. Припомняме си наистина разтърсващия откъс.

„Малки големи неща“ на Джоди Пико

Малки големи неща (корица)

Нашумялата американска писателка Джоди Пико повдига общочовешки въпроси за омразата, предразсъдъците, страховете и надеждата на страниците на своя роман  „Малки големи неща” (ИК „Сиела”).

Чернокожата й героиня Рут Джеферсън ни провокира да се замислим илюзия ли е справедливостта, могат ли различни етнически групи да живеят заедно, или винаги ще има взаимна омраза, подозрения и невидими стени.

Рут е сред най-добрите акушерки в местната болница с над 20-годишен опит, а родилките, които попаднат в нейната смяна се радват на специалното й отношение и компетентната й преценка във всяка ситуация. Репутацията й обаче не е достатъчна, за да накара младото семейство Бауер да й позволи да се грижи за новороденото им. Защото Рут е чернокожа, а семейство Бауер са бивши скинари и агресивни расисти, които не желаят чернокожа сестра да е в близост до детето им. Ръководството в болницата се съгласява с техните искания и отстранява Рут. Малко след това бебето на семейство Бауер умира след рутинна операция, а опитната сестра е била забелязана сама с него в стаята преди смъртта му…

Способни ли са различни етнически групи да живеят заедно, или винаги ще има взаимна омраза, премълчани подозрения и невидими прегради? Може ли човек да бъде наистина безпристрастен? Илюзия ли е справедливостта и има ли лек за разделението и омразата? Споделеният откъс не дава всички отговори, а поставя още въпроси.

„Братството на светата плащаница“ от Хулия Наваро

Братството на светата плащаница (корица)

Колко може да струва една тайна? Стотици човешки животи, унищожаването на културни храмове и символи, разместване на пластовете в могъщи организации? Мащабът на отговорите на всички тези въпроси е неизмерим и само автор от ранга на Хулия Наваро може да го обхване в думи. Българският читател става свидетел на майсторството на испанската писателка за пръв път в най-новата книга на изд. “Еднорог” – “Братството на светата плащаница”.

Историческият трилър на Наваро ни отвежда в италианския град Торино, където се съхранява един свещен символ за милионите християни по цял свят – плащаницата, в която според преданието Йосиф Ариматейски положил тялото на Исус Христос след разпятието му. Над 4-метровото ленено платно е много повече от артефакт за вярващите – то носи отпечатъка от разпнатия Божи син. Загадките около тази светиня обаче са много и 2000 години след появата му катедралата в Торино е обхваната от пламъци, а обгорен труп на мъж с отрязан език привлича вниманието на местната полиция… Нали не се надявате откъсът от историческия трилът да ви посочи отговора на загадката?

„Очи със слънце несравними“ от Антъни Бърджес

Очи със слънце несравними (корица)

Един млад мъж от английската провинция – без богатство, без връзки или университетско образование – отива в Лондон да си търси късмета и само за няколко години става най-великият драматург не само на своето време, но и на всички времена.

Уилям Шекспир донася на родния си град световна слава, а на света дава неразгадания и до днес дар на своето слово.

За четиристотния му рожден ден друг вълшебник на думите – Антъни Бърджес – му подарява „единствения същински роман за живота на Барда“, както го оценява авторитетният му академичен биограф Самюъл Шьонбаум, докато читатели твърдят, че благодарение на тази книга най-после са разбрали Шекспир. Откъсът може да загатне дали ще сте сред тях.

„Облечи си жилетката“ от Макис Цитас

Облечи си жилетката (корица)

„Облечи си жилетката“ е сборник от разкази, които скицират с писателско майсторство и тънък хумор съвременния живот в Гърция.

Героите, които срещаме тук, са въплъщение на балканската душевност в цялата й разнообразна палитра и всеки от нас с лекота би могъл да се разпознае в тях.

Различни герои, различни съдби, различни сюжети – ту тъжни, ту забавни, ту чудати – всички те се напасват помежду си като парчета от един и същ сложен пъзел, за да образуват в крайна сметка една многопластова картина на гръцката действителност.

След като се насладите – през смях – на разказа, дал име на сборника, може да се запознаете и с автора Макис Цитас, дал специално интервю за читателите ни.

„Художничката“ на Мери Бесон

Художничката (корица)

„Художничката“ от Мери Бесон е новият вдъхновяващ роман, който от издателство „Емас“ подбират за своята Колекция „Музи“.

1866 година, Москва. В заможно търговско семейство се ражда Василий Кандински. Завършва университет със специалност право, предлагат му кариера като преподавател… Но младият мъж отдавна е решил, че неговото признание е рисуването, и през деветдесетте години заминава за Мюнхен да учи изобразително изкуство в тамошната академия. В началото на ХХ век създава школата „Фаланга“ заедно с други модерни творци.

1877 година, Берлин. В семейството на зъболекар се ражда Габриеле Мюнтер – Ела. Останала на 9 години без баща, с майка, страдаща от депресии, девойката не успява да завърши училище. Но обича да рисува и това ѝ се удава. Берлин не ѝ дава нищо ново и тя заминава за Мюнхен, за да учи във „Фаланга“.

1902 година. Фаталната година. Габриеле е ученичка на Кандински. Млад и красив, с аристократична осанка и изискани маниери. Мъж с поглед в бъдещето. Мъж от друг свят. Габриеле е в небесата, защото геният я е забелязал. И я е дарил с 25 дискретни целувки, когато една вечер изчезва. Приятели ѝ съобщават, че е отишъл в Мюнхен да посрещне съпругата си. Ударът е жесток – никой не е знаел, че Василий е женен. А Габриеле осъзнава със страшна сила, че се е влюбила безпаметно. В женен мъж. Неверен мъж… Вълнуващ откъс ви очаква тук.

„Почти нормално семейство“ от Матиас Едвардсон

Деветнайсетгодишната Стела е обвинена в убийството на мъж със съмнителен бизнес.

Родителите й – изключително уважавани в града, са изправени пред тежка морална дилема – вярват ли в невинността на дъщеря си… И докъде ще стигнат, за да я защитят.

Докато историята на престъплението се разгръща, едно привидно нормално семейство се разпада

Едвардсон представя трите гледни точки, като изгражда многопластова картина както на динамиката в семейството, така и на нагласата на обществото. Той умело тъче мрежа, в която всички са заплетени и нищо не е такова, каквото изглежда.

“Почти нормално семейство” бързо се превръща в световен бестселър, чиито права са продадени в повече от 30 държави. А за майсторството на Едвардсон говори и споделеният откъс.

Детско-юношеска литература

„Железния човек“ от Тед Хюз

Когато излиза през 1968 г. във Великобритания, романът на английския поет Тед Хюз „Железния човек” окупира класациите за книги от жанра научна фантастика. Днес вече е класика. Наскоро излезе за първи път в България с логото на издателство „Лист” , а сюжетът и персонажите в него нямат нищо общо с тези от поредицата на Marvel Comics.

Наред с приключенията романът на Тед Хюз занимава читателите и с въпроси на екологията, науката, даже геополитиката и философията на мира.

Освен на превода на Владимир Молев, българското издание на „Железния човек” залага и на фантазията на Капка Кънева, която визуализира романа. Нейните илюстрации партнират достойно на оригиналния текст и провокират още повече въображението.

Това е третата книга от поредицата „Детски шедьоври от велики писатели”, върху която работи художничката. Предишните истории – „Съвет към малките момичета” от Марк Твен и „Кухнята на госпожа Черешова” от Силвия Плат – са сред най-любимите ни. Откъсът и илюстрациите са истинска наслада!

„На изток от Слънцето, на запад от Луната. Приказки от цял свят“

Приказки от цял свят (корица)

Близо двеста лирични, смешни, мъдри и страшни приказки от цял свят: пътешествие до щастливата страна, където доброто винаги побеждава злото.

Това се съдържа в “На изток от Слънцето, на запад от Луната. Приказки от цял свят”(съставителство и превод: Огняна Иванова).

Освен непознати истории от познати места, ще прочетете за пръв път и приказки от Австралия, Нова Зеландия и Океания, Албания, Черна гора, Тибет, Афганистан, Лаос, Виетнам, Монголия, Филипините, Австрия, Коми, Куба и Швейцария.

Така ще разберете кой как си е представял сътворението на света, ще научите магически заклинания, ще срещнете летящи жени и вълшебни дървета, хитри селяни, храбри рицари, непобедима любов, говорещи животни и птици, демони и верни приятели. А тук се запознаваме с „Момъкът, който търсел щастието“ (суданска приказка).

За любителите на приказки (и още по-приказни слова и въображение) винаги препоръчваме и красивите нови издания на приказките на Валери Петров.

„Кало Змея“ от Милен Хальов

Кало Змея (корица)

Тримата братя и златната ябълка”. Но никой от нас не е подозирал, че ламята може да бъде победена от истински… змей.

А Кало Змея е тук, за да се пребори с тъмните сили от народните приказки и легенди.

В дебютния роман на младия и талантлив учител Милен Хальов „Кало Змея” бродят караконджули, устрели и самодиви, а децата са истинските герои, които могат да спасят света

Има едно непростимо провинение, когато героите ти са деца – да звучат като „измислени от възрастен. Милен Хальов знае какво прави – героите му са живи и достоверни. Подканят те да си вържеш здраво маратонките и да ги последваш над панелките на Румица!” (Мартин Колев, автор на „Софийски магьосници”). Ние също ги вързахме здраво, след откъса тук.

„Бягство от библиотеката на господин Лимончело“ от Крис Грабенстайн

Бягство от библиотеката на господин Лимончело (корица)

Книгата-игра „Бягство от библиотеката на господин Лимончело”, екранизирана в успешен телевизионен сериал, е вече по книжарниците.

Кайл Кийли не може да се сдържи да не прави пакости. Но сега го очаква предизвикателство от съвсем друго ниво. Не друг, ами най-известният създател на настолни игри в света – господин Луиджи Лимончело – е нает да проектира новата градска библиотека.

Грандиозното откриване ще бъде отпразнувано подобаващо. Специални пропуски ще бъдат разпратени само до няколко деца, а Кайл знае, че просто трябва да бъде един от тези късметлии.

Само че докато да влезеш в библиотеката може да е трудно, да излезеш си е направо невъзможно. Героите – подпомагани от читателите на книгата – трябва да решат литературните предизвикателства и задачи заедно, за да успеят да избягат…

Крис Грабенстайн се обръща към великата традиция на книгите-игри, за да създаде магическо място, което самият Джеймс Патерсън нарича

„най-яката библиотека на света”.

А ако за вас няма значение колко скоро са издадени книгите, искрено препоръчваме:

Повечето ни читатели намират статията за любопитна. А ти?
  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (100%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук