20 книги - букет от изживявания

Те са толкова увлекателни, макар и различни, принадлежащи на разнообразни жанрове, че ги препоръчваме за всяко време на годината. Обединява ги само пролетното настроение и букетът от (литературни) изживявания, с които ни даряват.

Припомняме си (поне) 20 книги, направили ни впечатление в последните месеци и дори дни. Тези, които четохме, за да споделим отзиви (в серия ревюта) или разгърнахме заедно (благодарение на публикуваните откъси).

20 книги – букет от изживявания

Из съкровищницата на българската литература

„Митически песни. Българско народно творчество“

Експериментален проект. Пресечна точка на традицията и съвременността. Така наричат от любимото Изд. Ерове новата си книга. За нас “Митически песни. Българско народно творчество” е невероятно илюстровано издание. И истинска съкровищница.

Избраните десет песни дават най-обща представа за характеристиките на основните персонажи в митологичната система на българите – змей, змеица, самодиви, орисници, чумата и др.

Идеята на проекта е да се популяризира българския фолклор чрез съвременни изразни средства. А в успешното ѝ изпълнение ще ви убеди откъса тук.

„Пиеси“ на Георги Марков

"Пиеси" на Георги МарковЗабранените по време на режима пиеси на журналиста и писател Георги Марков излязоха в ново издание.

Стед 11-те „Пиеси” (Изд. „Сиела”) са знаменитите „Комунисти” и „Да се провреш под дъгата”, станали причина писателят да влезе в конфликт с комунистическата власт и в крайна сметка да напусне България.

Красиво оформеното ново издание приютява още „Асансьорът”, „Архангел Михаил”, „Кафе с претенция”, „Мустаците или единица върху безкрайност”, „Госпожата на господин търговецът на сирене”, „Калай”, „Последния патент” и „Атентат в затворена улица”. Откъс от „Да се провреш под дъгата” ви очаква тук.

„Безумецът от Таро“ от Деница Дилова

Безумецът от ТароСлед успеха на „Дневният живот на нощните пеперуди“ – книгата победител сред 400 ръкописа в анонимния конкурс на „Сиела“ –  Деница Дилова се завръща с нов роман, провокативен прочит на страстта.

„Безумецът от Таро” (Изд. „Сиела”) е роман вихрушка.

Притча за изневярата като спасение, за егоизма, за любовта и най-вече за изборите, пред които е поставен съвременният човек, разкъсван между професионалните очаквания, изискванията на осъдителното общество и собствените си желания. Дали ще успее да „завихри“ и вас – проверете с откъса тук.

„Тимур и неговите командоси“ на Вилислав Георгиев

Тимур и неговите командоси„Тимур и неговите командоси“ (Изд. „Колибри”) е сборник с разкази и фейлетони от Вилислав Георгиев, избрани сред публикациите му във вестник „Сега”.

Художник на корицата е неподражаемият Христо Комарницки.

Заради рядко талантливата игра с различни стереотипи – национални, политически и социокултурни, както и заради пренебрегвания в последните години жанр на фейлетона, сме особено щастливи от появата на тази книга.

На откъс може да се насладите тук.

„Девствената проститутка“ на Николай Волев

корицата на Девствената проституткаБезмилостно честна и остроумна, „Девствената проститутка“ (Изд. „Колибри”) не е обикновена мемоарна книга, а разказ под формата на автоинтервю за превратностите в живота и професията, за първите и по-късните любовни трепети, за неизбежния отпечатък на политическите сътресения върху личната съдба, за майсторството да се създават универсално значими творби, вълнуващи широк кръг от зрители.

Житейските приключения на Волев включват псевдосътрудничество с ДС, бягство във Великобритания, брак с англичанка, завръщане в България…

Творческата му биография обхваща документални и игрални филми, привлекли милиони зрители у нас и в чужбина („Двойникът“, „Господин за един ден“, „Да обичаш на инат“,„Маргарит и Маргарита“). Откъс от любопитната автобиография – тук.

Из съвременната световна литература

„Тя и той“ от Марк Леви

"Тя и той" – вълнуваща история за славата, любовта и приятелството„Тя и той” на френския писател Марк Леви (Изд. „Колибри”) е една вдъхновяваща история за приятелството, любовта, разочарованието, славата, срещите, новото начало… и Париж.

С тънкото си чувство за хумор и майсторския усет към трепетите на човешката душа, Леви ни пуска по улиците на френската столица, за да проследим главните Нея и Него в първите стъпки на тяхното приятелство.

С какво впечатлява романът, може да прочетете в ревюто на гост автора ни Гергана Бенчева (придружено с красиви цитати).

На откъс от „Тя и той“ може да се насладите тук.

„Момичето, което четеше в метрото“ от Кристин Фере-Фльори

Момичето, което четеше в метротоМомичето, което четеше в метрото” от Кристин Фере-Фльори (Изд. „Сиела”) е топла история за книги и любов, която се стреми да покаже, че нищо на този свят не е случайно.

Запиляна в монотонното си ежедневие из парижките улици и страниците на книгите, които чете всеки ден в метрото, Жюлиет прекарва дните си без особено силни емоции.

Всеки ден тя се крие зад слънчевите си очила и от време на време хвърля поглед на заобикалящите я в метрото – почти едни и същи лица, повечето четящи като нея, и дори й се струва, че започва да ги опознава по заглавията, които вижда в ръцете им. Докато…

Откъсът не разкрива много от продължението, но пък дава добра представа за очарованието на романа.

„Жената на стълбата“ на Бернхард Шлинк

корицата на Жената на стълбата„Жената на стълбата“ (Изд. „Колибри“) е оригинален, изкусно композиран роман за обсесията, творчеството, любовта и отчуждението, дело на едно от най-талантливите и въздействащи пера на съвременната немска литература.

В художествена галерия далеч от дома си адвокат попада на картина, отдавна смятана за изчезнала.

На нея е изобразена жена, изиграла важна роля в живота на трима мъже, един от които е самият той.

Вече остарели, четиримата се срещат в залив на австралийския бряг. Мъжете искат отново да притежават тялото, което някога им е принадлежало. Още от историята може да прочетете в откъса тук.

„Черната змия“ от Пол Дохърти

"Черната змия" на Пол ДохъртиСър Хю Корбет, най-популярният герой на Пол Дохърти, се завръща в най-новия роман от поредицата „Средновековни загадки” –  „Черната змия” (Изд. „Еднорог“), за да ни поведе из лабиринтите на тайнствени приключения като пазител на Тайния печат.

Поредица жестоки убийства всяват смут в болница за прокажени в Лондон. Сър Хю, доказал своята вярност и почтеност, залавял коварни убийци още по времето на стария крал, е призован от Едуард ІІ да му помогне в особено тежък миг.

Дали бихте се впуснали в разплитането на средновековната загадка – проверете с откъса тук.

„Крадецът на орхидеи“ от Сюзън Орлийн

корицата на Крадецът на орхидеиТова е третото, любопитно заглавие от серията Cabinet of curiosities, представяща книги за странни културни практики и явления. (Изд. „Ерове“).

След удивилите ни като теми, текст и оформление „Дивашка жътва“ на Карл Хофман и „Змията и Дъгата” на Уейд Дейвис, няма как да не разгърнем и него.

Превърнал се в модерна класика, „Крадецът на орхидеи“ на Сюзън Орлийн е отличителен, забавен и завладяващ разказ за една невероятна обсесия.

Решен да клонира застрашено растение – много рядката “Орхидея призрак” (Polyrrhiza lindenii) – изключително ексцентричният и странно привлекателен мъж на име Джон Ларош води Орлийн на незабравима обиколка из малко познатата американска субкултура на продавачите на растения. Откъсът казва повече

„Лунни мечтатели“ от Седрик Вилани и Бодоен

Комиксът „Лунни мечтатели“КомиксътЛунни мечтатели“ (Изд. „Колибри“) е едно поетично и увлекателно произведение, вдъхновено от четири невероятни съдби.

Както подсказва заглавието, книгата  е посветена на четири гениални личности  –  Вернер Хайзенберг, Алън Тюринг, Лео Силард и Хю Даудинг.

Физици, математик и военен – те са били важни и тайни участници в едно приключение, надхвърлящо възможностите им: Втората световна война.

Един ден, една нощ, разхождайки се или мечтаейки под лунните лъчи, те са получили просветление, променило облика на света. Какво ли може да е то? Малко парче от пъзела разкриват публикуваните тук любопитни  страници на комикса.

Любими заглавия с нови (и първи за България) издания

„Живот на заем“ от Ерих Мария Ремарк

корицата на Живот на заем„Живот назаем” („Небето няма любимци”) от немския автор Ерих Мария Ремарк (Изд. „Сиела“) не е нито нов, нито непознат роман.

Той обаче отново излезе на българския пазар, в обновено издание, като авторът на новата, „нежна“, корица е художникът Дамян Дамянов.

Винаги се намира време за припомняне на любима книга, oще по-голям e стимулът за онези, които са пропуснали историята, носeща едновременно надежда и тъга, съчетаваща разказ за живота и смъртта, за борбата, за смелостта, за опиянението от всяка глътка въздух и, разбира се, за любовта, грешките и прошката.

Авторско ревю с избрани цитати, както и откъс от романа ви очакват тук.

„Първа любов и други повести“ на Иван Тургенев

Първа любов и други повести„Първа любов и други повести” (Изд. „Колибри“) е изящно издание с твърди корици, предназначено за ценителите на класическата литература.

Сборникът е привилегия за всяка библиотека. Естетическата наслада от тези малки шедьоври за щастието, дълга, егоизма и саможертвата е безспорна – това е най-филигранната и живописна проза в руската класическа литература.

Удивителни са писателското новаторство и смелостта на Иван Тургенев, един от големите писатели от втората половина на XIX век.

Уверете се с откъса тук.

„Хазарски речник“ от Милорад Павич

Щастливи сме да разгърнем новото българско издание на прочутия „Хазарски речник”, новаторския роман на Милорад Павич, провъзгласен за шедьовър.

Публикуван през 1984 г. и претърпял множество издания и преводи на различни езици, „Хазарски речник“ е написан в два екземпляра — мъжки и женски. Те се различават само в 15 реда, за които се твърди, че са ключови за цялостното разбиране на творбата.

По този повод писателят подчертава: „Често са ме питали в какво се изразява разликата между мъжкия и женския екземпляр.

Работата е там, че мъжът усеща света извън себе си, а жената носи вселената вътре в себе си.

Насладете се на откъс от новаторския роман тук.

„Великият бог Пан“ от Артър Макън

Един от най-влиятелните романи в световната жанрова литература – „Великият бог Пан“ на Артър Макън най-сетне излезе на български език с логото на Изд. Deja Book.

Брилянтно написаната готическа класика е препоръчана и възхвалена не само от големите имена в жанра, но и от литературни колоси, сред които Х. Ф. Лъвкрафт, Стивън Кинг, Оскар Уайлд, Хорхе Луис Борхес. Последният твърди:

„Понятието за греха е основополагащо в книгите на Макън.

За него грехът е по-скоро доброволно престъпване на божествените закони, отколкото ненавистно състояние на душата. Оттук следва и самотата на неговите герои; следователно, чистото изкушение към Злото ги гнети, а не обстоятелството, че са извършили конкретни злини.“.

След като бяхме очаровани от „Мемоарите на една лека жена“, признаваме, че срещата с Пан също ни изкушава.

Откъс от романа може да прочетете тук.

„Вкусни“ книги

„Вкусно с усмивка. 123 кулинарни приключения“ от Софи Йотова

Едно от най-популярните млади лица на кулинарията у нас – Софи Йотова, е създател на вдъхновяващия блог Foodie Boulevard. През 2016 тя бе отличена с наградата на „Кулинарен блоговодител” в категория „Здравословни рецепти”.

В книгата ѝ откриваме:

1. Кратък справочник за лесни, вкусни и бюджетни здравословни вдъхновения, повечето от коитое приготвят за 30-ина минути с ограничени продукти, основни уреди и изискват начални кулинарни умения.
2. Източник на идеи за комбиниране на продуктите с предложения с какво можеш да ги заменяш.
3. „Пищов“ за моментите, в които нямаш идея какво да сготвиш.
4. Вдъхновител по пътя към пълноценното хранене.
5. Пътеводител за прохождащи кулинари.

3 изкушаващи рецепти и откъс от книгата ви очакват тук.

Книги за малки и попораснали деца

„Училището за Добро и зло“ от Соман Чейнани

корицата на Училището за Добро и злоНякои приказки са писани, за да се разказват и повтарят поколения наред, други – за да изтръгнат от корен всичко, което някога сме познавали.

В първата книга от бестселъровата поредица на Соман Чейнани „Училището за Добро и Зло“оглавила класациите на „Ню Йорк Таймс“ веднага след излизането си, легендата  за добрата и лошата вещица оживява отново в дръзка, непредвидима и вълнуваща история, която ще изправи две приятелки – две обречени да бъдат архиврагове момичета – едно срещу друго, за да променят заедно предначертания път на познатите приказки.

След като „Училището за Добро и Зло“  (Изд. „Сиела“) се превърна в книгата събитие на 2013 г.,  българските читатели най-после ще могат да поемат на епичното пътешествие от пропорциите на „Хари Потър“. Интригуващ откъс – тук.

„Призрачната гондола“ от Джани Родари

Призрачната гондола

Преводът на „Призрачната гондола“ от италиански е на Иво Йонков, а ориенталският дух и пъстротата на комедия дел арте са уловени от художника Дамян Дамянов както на корицата, така и в прекрасните цветни илюстрации към българското издание.

Повече от съкровищата обичаме само книги-съкровищници. И сме щастливи да ги откриваме в цялата им пъстрота.

На страниците на непубликуваната у нас досега комедия дел арте „Призрачната гондола“ (ИК „Сиела“) от големия разказвач Джани Родари се натъкваме на повече от разнообразна палитра от образи, кой от кой по-пъстроцветен.

Небивала комбинация от (не)бивали събития среща група колоритни герои, които се втурват в средиземноморско приключение край бреговете на Италия. На откъс и част от приказните илюстрации може да се насладите тук.

„Рисувай смело“ на Brave Tomatoes

Всички знаем, че рисуването позволява на малчуганите да изразят своята креативност и да се забавляват.

Поредицата „Рисувай смело“ включва заглавията „Животни“, „Котки и котараци“, „Извънземни, динозаври и пирати“, „Принцеси, феи и цветя”.

Грижливо разработени и прекрасно илюстрирани, книжките помагат на децата да усвоят с лекота разнообразни техники и принципи на рисуването.

Процесът е изключително увлекателен и създава достъпна основа, която малките художници свободно могат да надграждат.

„Двата трамвая“ от Осип Манделщам

Стихотворението „Двата трамвая” излиза за първи път в България. Преводът на Ася Григорова много добре улавя настроението и тънките нюанси в оригинала и заедно с това намига тъкмо на българския читател.  Такива са и илюстрациите на Свобода Цекова.

Манделщам пише „Двата трамвая” в периода 1924-1925 г. По онова време той и жена му са на квартира в Ленинград и цялото им богатство е скромната им кухня. Независимо от тежките житейски обстоятелства, поетът не губи завидното си чувство за хумор и ирония, което се прокрадва в произведенията му за деца.

„Двата трамвая” е детско издание, но несъмнено ще даде храна за размисъл и на много възрастни.

Това красиво издание успешно се съчетава с всяко друго от поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“:

Поредицата “Детски шедьоври от велики писатели” кани автори, които искаме да приютим в библиотеките (и куклените къщички на децата) си

А ако за вас няма значение колко скоро са издадени книгите, искрено препоръчваме:

15 книги за лятото. И за всяка друга свободна минута, която (можете да) посветите на четене

20 книги, които да (си) подарите за Коледа

12 книги, с които да започнете 2018 г. (откъси и ревюта)

Повечето ни читатели намират статията за удивителна. А ти?
  • удивителна (22%)
  • вдъхновяваща (22%)
  • любопитна (11%)
  • забавна (11%)
  • гореща (11%)
  • щура (11%)
  • необикновена (11%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук