книги, които да (си) подарите за Коледа

Красива опаковка, няколко мили думи в картичката и… книга. Сещате ли се за по-добър подарък за Коледа?

Ние не. Затова си припомняме книгите, които ни направиха впечатление през последните месеци, които четохме, за да споделим отзиви (в серия ревюта) или разгърнахме заедно (благодарение на публикуваните откъси). И смятаме да (си) ги подаряваме още дълго.

Те са толкова увлекателни и принадлежащи на разнообразни жанрове, че ги препоръчваме за всяко време на годината, със или без повод.

20 книги, които да (си) подарите за Коледа

Различната историческа книга:

Българите!: Забравените постижения

Българите!: Забравените постижения

Може би сега е подходящото време да се обърнем към българската история, по нов начин, лишен от патетика, но изпълнен с искрено възхищение.

С 50 българи и 50 забравени постижения. Под ръководството на проф. Пламен Павлов, „Българите!: Забравените постижения” (Изд. Сиела) гарантира висока историческа стойност, без да претендира за академичен труд.

Ако не знаете кой е първият българин, стъпил на Антарктика, първата българка, обиколила света или откривателят на „Lactobacillus bulgaricus“, то в изданието ще откриете не само невероятните им истории, но и ще ги видите през иновативния визуален сценарий на Делян Момчилов и над 300 цветни илюстрации на Стен Дамянов („Просто Спас”).

На някои от страниците на книгата може да се насладите тук.

Открития на съвременната проза:

„Хубостта е рана“ от Ека Курняван

корицата на Хубостта е рана

Българската корица на „Хубостта е рана
„, дело на художника Дамян Дамянов

Една от най-големите ни книжни находки тази година.

„Хубостта е рана“ (Изд. Колибри) – необичайна сплав между исторически роман, магически реализъм, сатира и семейна сага – е обявена за една от най-добрите книги на 2015 г. от „Ню Йорк Таймс“, „Пъблишърс Уикли“, „Къркъс Ривю“, „Бостън Глоуб“ и „Файненшъл Таймс“.

Магическият реализъм на индонезиеца Ека Курняван е от друга ширина и мащаб. Необхватен, непривично натуралистичен и суров, въздействащ и с бруталността, и с романтичността си… Пленителен във всичките си 500, плътно запълнени с образи и събития страници.

Ето как го (раз)четохме тук – в ревю и откъс от книгата.

„На ръба на света“ от Томас Пинчън

корицата на На ръба на светаСъвсем скоро излизе от печат последният роман на Томас Пинчън – една от най-величавите фигури на американската постмодерна проза.

На ръба на света“ (Изд. Колибри) е история за края на иронията и началото на постистината.

Роман химера от може би най-непредвидимия и специфичен глас в постмодерната литература.

Откъс от него споделихме тук.

 

„Последната любов на баба Дуня“ от Алина Бронски

корицата на Последната любов на баба Дуня

Корицата на българското издание на „Последната любов на баба Дуня“, дело на художника Дамян Дяманов

След “Човек на име Уве” и “Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг” определено бяхме готови за нова, топла, трогателна и комична история.

Този път тя се развива в село Черново, намиращо се близо до авариралия Чернобил. Немската писателка от руски произход Алина Бронски ни повежда на забавно, изпълнено с колоритни герои и още по-колоритни случки приключение из страниците на романа „Последната любов на баба Дуня” (Изд. Сиела).

Как ни се стори автор, определян като принадлежащ към т. нар. “източен завой” в новата немска литература, пишещ с “дръзка автентичност”, споделихме в ревюто тук. Откъсът от книгата също е красноречив.

„Прелест“ от Маргарет Мацантини

корицата на ПрелестРоманът „Прелест“ (Изд. „Колибри“) е поредното доказателство, че италианката Маргарет Мацантини знае всички пътища до най-съкровените кътчета на човешката душа.

Многопластова, емоционална и разтърсваща, историята на Гуидо и Константино открито насочва вниманието към онези теми, за които обикновено се говори тихо, скрито и несигурно.

Лични впечатления от „Прелест“ споделихме тук.

А на откъс може да се насладите тук.

„Един кон влязъл в бар“ от Давид Гросман

корицата на Един кон влязъл в барДа, в “Един кон влязъл в бар” се оглежда съвременен Израел. Но бегло. Не се притеснявайте, никой няма да ви кара да умувате над конфликта между израелци и палестинци. Съществува обаче голяма “опасност” да се вгледате в себе си. Колкото и да се отбранявате.

Заглавието може и да ви подлъже. То е заимствано от виц. Но вицът остава недовършен. И дори да го чакате в тези напрегнати 200 страници, това което ще получите е не края му, а един удивителен психологизъм. И урок по емпатия.

Един кон влязъл в бар” (Изд. Колибри) е дръзко, експлозивно, спиращо дъха четиво за драмата на един стендъп-комик, който рухва на сцената пред очите на своята публика…

Повече споделихме в ревюто и откъса тук.

„Зулейха отваря очи“ от Гузел Яхина

корицата на Зулейха отваря очиЕдна от най-добрите препоръки за тази книга са думите на Людмила Улицка:

„Мощно произведение, прославящо любовта и нежността в ада“.

Зулейха отваря очи” (Изд. Колибри) е дебютният роман на Гузел Яхина, определен като литературната сензация на Русия за 2015 г.

Той ни пренася в 1930 г. в глухо татарско селце, в потресаващо мрачен патриархален свят, в който властват жестоките извечни норми на подчинение и унижение на жената.

В съдбата на Зулейха настъпва неочакван поврат, след като съпругът й е убит от комунистите. Драматичните исторически събития (разкулачването и колективизацията в Русия) я изправят пред тежко изпитание: останала безприютна и сама, тя се оказва сред стотиците врагове на съветската власт, насила прогонени от родните им домове и отпратени в товарни вагони в Сибир.

В крайна сметка обаче Зулейха отваря очи за любовта, за святото майчинство, за свободата сам да вземаш решения и да се бориш за живота си, съхранявайки човешката си същност. Откъс може да прочетете тук.

Любими класики в нови издания

„Мансардата на бляновете“ от Ерих Мария Ремарк

корицата на Мансардата на бляновете„Мансардата на бляновете” (Изд. Сиела) – първият роман на големия немски писател Ерих Мария Ремарк, излиза в ново луксозно издание с твърда корица и с нов превод.

В него читателят би открил може би в най-голяма степен онзи Ерих Мария Ремарк, последният романтик”, както го нарича британският журналист Хилтън Тимс. В  „Мансардата на бляновете” Ремарк показва една своя страна, която на пръв поглед е коренно различна от тази, която виждаме в по-късните му творби.

„Мансардата на бляновете“ е една история за пътя от преходната страст към вечната и истинска любов, за конфликта между разума и чувствата, за смисъла на изкуството и копнежа по вечността. Един роман, който не дава отговори, но за сметка на това инстинктивно разбира „емоциите на съществуването”. На откъс се насладете тук.

„Пясъчната книга“ на Хорхе Луис Борхес

корицата на "Пясъчната книга" на Хорхе Луис БорхесПясъчната книга“ (Изд. Колибри) съдържа тринайсет истории, своеобразно ехо на символни образи и теми от по-ранни творби на неподражаемия майстор на краткия разказ и родоначалник на магическия реализъм Хорхе Луис Борхес – за двойниците, огледалата, лабиринтите, Платоновите архетипи, за една магична всеизразяваща дума, за времето като „безкрайна плетеница от вчера, днес, утре, винаги и никога“.

Фантазното и реалното се преплитат, фактите са само отправни точки за измислиците и разсъжденията.

А сънищата, които я населяват, продължават „да се разклоняват в гостоприемното въображение на читателите“, след като затворят последната страница.

Няколко от тези страници вече споделихме тук.

Български автори с нови книги:

Достойно място в своеобразния ни списък с любими издания заемат новите книги на съвременни български автори – всички те много различни, разгръщащи таланта си в разнообразни жанрове.

„Хавра“ от Захари Карабашлиев

корицата на Хавра

Корицата на „Хавра“, дело на художника Дамян Дамянов

Да, авторът е Захари Карабашлиев. Същият, написал и “18% сиво”. Ще го разпознаете по задъханото действие и живите диалози. И все пак текстът разкрива изненадващо различен Карабашлиев още от първата страница. “Хавра” (Изд. Сиела) започва разточително бавно, меланхолично, чувствено, с една картина, смесваща усещания, в която дори

светлината е тиха като шепот.

Определен от издателите си за “криминален разказ, историческа проза, драматична любовна история и книга в книгата”, както и за роман, съчетаващ “елементи както на напрегнат ноар, така и на историческата хроника”, “Хавра” – дори и горният “коктейл” да ви се вижда твърде пъстър – е и повече от това. Ревю, с избрани цитати и откъс от книгата илюстрират защо мислим така.

„България за начинаещи“ от Веселина Седларска

„България за начинаещи” (Изд. Сиела) от журналиста и политически коментатор Веселина Седларска е кратък сборник с най-смешните и най-тъжните познати или неразказвани досега случки от журналистическата кариера на Веселина.

С присъщото си тънко чувство за хумор тя отвежда читателя по криволичещите пътеки на българското минало и настояще, за да го запознае с множество странни, но истински сюжети.

Преливайки от разказ в разказа, без да следва стриктни правила, книгата се превръща в авангардно литературно изпълнение, в чиято мелодия зазвучава цялата народопсихология на българина, но в никакъв случай на цената на достоверността или непременната сензация.

Откъсът ще ви убеди.

„Грехът на Лилит“ от Радко Пенев

корицата на Грехът на ЛилитГодина след излизането на „Ритуалът”, Радко Пенев изпраща читателите на ново приключение – този път сред пясъците на пустинята.

Кърваво убийство на арабски професор, мистериозна шумерска плочка и изображение, напомнящо за Богинята Майка на траките среща познатите ни Боряна Казакова и Петър Георгиев с Меган Сегар от Британския музей и тримата се оказват впримчени в смъртоносна схватка с мистериозна секта, вярваща, че е съставена от наследници на Каин…

В „Грехът на Лилит” Радко Пенев използва умело библейските текстове, апокрифите и митовете на Древна Месопотамия и Древна Тракия, за да разкаже една история, започнала още в зората на времето – с първата жена на Адам. В тази история участие вземат тайнственият Енох, Каин, царица Семирамида, библейски демони, бедуини и бунтовници от Близкия изток.

Базиран на реални научни хипотези и на апокрифните издания на „Книгите на Енох”, „Азбуката на Бен Сира”, „Малкото Битие”, „Книгата на тайните” и още много други, напрегнат и динамичен, „Грехът на Лилит” (Изд. Сиела) прекрачва жанровите граници и изпраща читателя по средата на лабиринт, от който може да излезе само чрез решаване на кубчето на Рубик и намирането на нови въпроси. Откъсът илюстрира горното красноречиво.

„Летящата планета“ от Александър Ненов

корицата на Летящата планетаДобре дошли в не чак толкова далечната 2054 година. За разлика от 2017 г., когато апарат, управляван от Земята, вече кацна на повърхността на комета от Слънчевата система, през 2054 г. полетите в Космоса са забранени.

Изследванията на Вселената нямат никакво държавно финансиране, а повечето корпорации избягват да даряват пари за подобни каузи, които далеч не са одобрявани от управляващия света Генерален секретар на ООН.

За капак най-масовото гонение на учени в историята е факт. До всичко това се е стигнало, защото човешкият стремеж за (технологичен) напредък е толкова голям, че е успял да докара планетата ни до почти неизбежна екологична катастрофа…

Преди да сте се притеснили, уточняваме – препоръчваме (и споделяме откъс от) дебютния роман на известният онлайн предприемач, консултант и специалист по интернет безопасност Александър Ненов. Повече за нея може да научите от видео интервюто ни с автора.

Различният мемоар:

„Животът и времето на Хлапето Мълния“ от Бил Брайсън

корицата на Животът и времето на Хлапето МълнияТънкият хумор, фино поднесени детайли и коментари, съчетани с “леко” вмъквана статистика, превръщат “Животът и времето на Хлапето Мълния” (Изд. Еднорог) в необичаен, но блестящ мемоар.

Блестящ с комиксова картинност на описанията (тук корицата на българското издание е истинско попадение, в пълно съзвучие със стила на Бил Брайсън). Както и с едва забележимо приплъзнат, но отрезвяващо добър психологизъм. Него откриваме в също толкова хумористично поднесени истини – за Кубинската криза, Студената война, ядрените опити, маккартизма.

Прибавете хиперболи, метафори, находчиви сравнения, и ще получите четиво, което ще ви накара да се смеете, колкото на Емил от Льонаберя и автобиографията на Бранислав Нушич, взети заедно. Но в същото време ще постави въпроси и дори ще даде някои нагарчащи отговори. Още лични впечатления – в ревюто ни тук. Мож да го допълните с откъс от книгата.

Доброто фентъзи:

„Вещерът: Време за презрение“ от Анджей Сапковски

корицата на Вещерът: Време за презрениеНаскоро от печат излезе четвъртата част на култовата поредица „Вещерът”от полския писател Анджей Сапковски – „Вещерът: Време за презрение” (Изд. Сиела).

И изглежда, че най-успешната европейска фентъзи поредица, преведена на над 10 езика, поема в неочаквана посока.

В част четвърта от хитовата фентъзи поредица парченцата от пъзела се нареждат в мащабната картина на един магичен свят, застанал на прага на своебразен Рагнарок. Времето за приказки е свършило и говорят единствено остриетата. Дошло е времето на презрението…

Тук споделихме откъс от книгата.

За по-щастливи деца и родители:

„Самостоятелното дете, или как да стана „мързелива майка“ от Анна Бикова

Самостоятелното дете, или как да стана "мързелива майка"Според психоложката Анна Бикова да си „мързелива майка”, не е порок.

„Децата са несамостоятелни и инфантилни само ако така е по-удобно за техните родители.”

Мнозина наричат „Самостоятелното дете, или как да стана „мързелива майка“ (Изд. Колиби) “настолно четиво за всяка добросъвестна и грижовна майка”.

Анна Бикова е психолог, педагог и популярен блогър. Преди известно време публикува мнението си във форум на руски сайт по приложна психология във връзка с дискусия за инфантилността на подрастващите. Последвалият интерес я принуждава да събере мислите си в книга.

Така се ражда „Самостоятелното дете, или как да стана „мързелива майка“, която обяснява разликата между „мързи ме да ги уча, затова ще го направя сама” и „мързи ме да го правя вместо тях, затова ще ги науча да се справят сами”. Повече може да разберете от откъса.

„Тайният език на малките деца“ от Трейси Хог и Мелинда Блау

корицата на Тайният език на малките децаЗащо говореното е основа на доброто родителство, кои са четирите фактора, допринасящи за създаване и засилване на връзката родител–дете (т.нар. метод HELP), защо е важно да се гледа на детето като на личност и да се отнасяме към него с уважение, как то да бъде насърчавано да бъде независимо, без да бъде пришпорвано, как родителите да се настройват към (не)вербалния език на малчугана си…

На всички тези въпроси отговарят авторките на „Тайният език на малките деца” (Изд. Сиела).

След бестселъра „Тайният език на бебетата” те се завръщат с нова книга на български. В  нея Трейси Хог – жената, която помогна на Синди Крофърд и Джоди Фостър да отгледат бебета си, и журналистката Мелинда Блау продължават темата за намаляването на стреса при младите родители. Как го постигат може да прецените от откъса тук.

Книга за неспазването на диети и отслабването:

„Яж шоколад и отслабвай“ от Лазар Радков

корицата на Яж шоколад и отслабвайМоже би непосредствено след коледните и новогодишни празници е времето, когато сме най-склонни да се поставим на строга диета, изпълнени с угризения за онези 2 сарми или 3-4 парчета щрудел в повече. А може би не това е най-доброто, което можем да направим за себе си.

Да се чувстваш добре и да бъдеш в кондиция е въпрос на избор. И на много любов към това, което правите. Защото всеки резултат зависи лично от вас.  Или поне така твърди авторът на „Яж шоколад и отслабвай” (Изд. Сиела). Благодарение на „съветите на Лазо”, на хумористичния му стил и на щадящия тялото режим, всяко движение и всяка промяна се оказват възможни. Но само ако вървят ръка за ръка с шоколад!

Дали това предизвикателство е за вас, може да проверите с откъса тук.

Приказки за всяка възраст:

По Коледа имаме особена нужда от приказки. Но следващото издание обещава да задоволява тази необходимост още дълго време.

Cлeд изĸлючитeлния ycпex нa „Дeтcĸи и дoмaшни пpиĸaзĸи“ нa Бpaтя Гpим, Изд. „Dеја Вооk“ ни пpeдcтaвя нoвия cи aмбициoзeн пpoeĸт – „Бългapcĸи нapoдни пpиĸaзĸи“.

Сборникът ни повежда нa пътeшecтвиe cpeд бългapcĸaтa фoлĸлopнa тpaдиция и ни paзĸpива нeйнaтa ĸpacoтa. Kнигaтa cъдъpжa и пpeĸpacнитe aвтopcĸи шeвици нa Eвa Aнгeлoвa.

Тaзи книга ни предоставя възможност да се впуснем в приключения сред родните полета, планини, реки и езера, сред градове и села, за да узнаем, че Добруджа е била владяна от крале, че над Софийското поле са летели дървени коне, че морската царица със сияйните коси е пристъпвала омайно край Перник, че недалеч от Ямбол са живели огнен и воден змей, че Ботевград е бил дом на върколак, а Beлиĸo Търново – на вампир, че недалеч от Благоевград е живял господарят на котките, че във Видин се е разхождал сам Господ, чe в Πлoвдив нaй-ĸpacивaтa ĸнягиня ce e oбличaлa в дpexи oт дъpвo, че над Разград са кръжали майстори със сребърни криле…

Книга за оцветяване за всяка възраст:

„Порцелановата нимфа“ на Исабел Алиенде

Порцелановата нимфа„Порцелановата нимфа“ (Изд. Колибри) е първата книга за оцветяване на Исабел Алиенде. Замислена е специално, за да радва хората от всички възрасти.

Сравнявана с Маркес и други бележити представители на магическия реализъм, Исабел Алиенде започва литературната си кариера случайно, за да се превърне в най-продаваната латиноамериканска писателка на всички времена.

Международна известност й носи величествената семейна фреска „Къщата на духовете“, претворена на големия екран от големия режисьор Биле Аугуст. Следват близо 60 милиона реализирани копия от произведения, преведени на 30 езика.

Приходите от авторските права за „Порцелановата нимфа” са предназначени изцяло за Фондация „Исабел Алиенде“, чиято мисия е да помага на жени и деца в риск (www.isabelallendefoundation.org). Повече за приказното издание вижте тук.

Към списъка добавяме и още 2 книги, с топли истории и авторски илюстрации, които подаряваме за Коледа:

Книжна Коледа: спечели 2 книги – за теб и за любимо дете

А сред книгите, които препоръчахме това лято, има още 15 заглавия, които ще сгреят и зимата ви:

15 книги за лятото. И за всяка друга свободна минута, която (можете да) посветите на четене

Повечето ни читатели намират статията за удивителна. А ти?
  • удивителна (65%)
  • вдъхновяваща (10%)
  • любопитна (13%)
  • забавна (2%)
  • гореща (2%)
  • щура (1%)
  • необикновена (3%)
  • плашеща (2%)
  • обезпокоителна (1%)
  • дразнеща (2%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук