книги, с които да започнете 2018

Опитахме се да направим списък с не повече от 5 книги. Но в последните месеци на 2017 г. (и дори първите дни на Новата 2018-а) излязоха толкова разнообразни и добри заглавия, че… мисията ни се провали.

Затова си припомняме (поне) 12 книги, направили ни впечатление наскоро. Тези, които четохме, за да споделим отзиви (в серия ревюта) или разгърнахме заедно (благодарение на публикуваните откъси).

12 книги, с които да започнете 2018 г.

Находки из съвременната българска и световна проза

„Сестри Палавееви 2: По пътя към новия свят“ от Алек Попов

Сестри Палавееви 2: По пътя към новия свят

В края на 2017 г. Алек Попов ни зарадва с лудешкото продължение на „Сестри Палавееви в бурята на историята” (Изд. Сиела).

Продължението на първия партизански роман на 21 век преплита в себе си мотиви и сюжети в стила на филми като „Гадни копилета“ на Тарантино, „Банани“ на Уди Алън, абсурдните клипове на Монти Пайтън, епичния наратив на Толкин, югославските партизански екшъни и купчините винтидж комикси, за да профучи безкомпромисно през коловозите на историята и да надскочи измамната носталгия по миналото.

В това ни уверява и откъсът, който споделихме тук.

„Невероятните приключения на Кавалиър и Клей“ от Майкъл Шейбон

"Невероятните приключения на Кавалиър и Клей" на Майкъл ШейбонМащабният роман „Невероятните приключения на Кавалиър и Клей”, носител на наградата „Пулицър”, излиза за първи път на български език (Изд. Еднорог).

Романът на Майкъл Шейбон обхваща различни континенти и епохи, дава нов поглед върху войната и разказва за зараждането на американската рекламна индустрия, превръщайки се в една от творбите, дефиниращи модерната американска литература.

Критиката го нарича „съвършенство“, а ние обещаваме да проверим това заедно – в скорошно ревю, както и игра за книгата.

Дотогава се задоволяваме с откъс.

„На ръба на света“ от Томас Пинчън

корицата на На ръба на светаСъщо в края на 2017 г. излезе от печат последният роман на Томас Пинчън – една от най-величавите фигури на американската постмодерна проза.

На ръба на света“ (Изд. Колибри) е история за края на иронията и началото на постистината. Роман химера от може би най-непредвидимия и специфичен глас в постмодерната литература.

За оценката на българските читатели свидетелства и фактът, че първият му тираж вече е изчерпан, но от Изд. „Колибри“ увериха, че най-късно на 5 януари следващият ще е по книжарниците.

Откъс от романа споделихме тук.

корицата на Тъмно, почти нощ„Тъмно, почти нощ“ от Йоанна Батор

Само преди дни излезе романът „Тъмно, почти нощ” (Изд. Сиела) на изтъкнатата полска писателка Йоанна Батор.

Книгата е носител на най-престижната полска литературна награда „Нике“.

Сюжетът ни отвежда в полското градче Валбжих, където след дългогодишно отсъствие от дома журналистката Алиция Табор се връща по работа. По страниците на книгата бродят още коварен убиец, сенки от миналото и бивш миньор-пророк… Проверете дали това е вашето четиво с откъса тук.

„Клада“ от Дьорд Драгоман

“Мрачно красив роман”, “трудна и възнаграждаваща книга”,

пишат литературните критици на New York Times и The Guardian за “Белият цар” на Дьорд Драгоман. Но тези думи биха прилягали също толкова добре и на следващата му книга – “Клада” (Изд. Ерго).

Разказвачът е 13-годишно момиче, но главните герои са порастването и самоосвобождаването, болката, спомените и забравата.

Може би ви се е случвало да четете книга и постоянно да виждате образите, които авторът “рисува” с думите си (ако е добър разказвач). Ще ви се с случи и с “Клада”. И не само това. “Клада” е роман, който ще почувствате. Болезнено.

И това не е страшно. Няма да четете роман на ужасите. А текст, в който авторът смело си позволява експерименти със стил, изказ и внушения. В който реалното (до осезаемост) се смесва с магичното

Авторското ревю с откъс и избрани цитати, както и видео интервюто с Дьорд Драгомн по време на посещението му в България, илюстрират горното добре.

„Вратата“ от Магда Сабо

"Вратата" на Магда СабоНа 5 октомври 2017 г. се навършиха 100 години от рождението на голямата унгарска писателка Магда Сабо. По този повод ИК „Колибри” планира да издаде едни от най-значимите й произведения.

Сред тях е романът „Вратата“ – поразителна изповед, която среща два силни и противоречиви женски образа. Романът е сред шедьоврите на унгарската литература и се радва на изключителен международен успех. Критиката също е единодушна – определя го като оригинална, вълнуваща творба. Преведена на 42 езика, книгата е филмирана е от носителя на „Оскар“ Ищван Сабо през 2012 г. и попада в класацията на „Ню Йорк Таймс“ за 10-те най-добри книги на 2015 година. Откъсът потвърждава тези оценки.

„Различните“ исторически романи, автобиографии, изследвания

„Мама и аз и мама“ на Мая Анджелоу

корицата на "Мама и аз и мама" на Мая Анджелоу„Мама и аз и мама” е последната автобиография на прочутата писателка и борец за граждански права

Преди година актрисата Ема Уотсън „наводни” метрото в Лондон със сто екземпляра от книгата „Мама и аз и мама” на американската писателка Мая Анджелоу. Във всяко копие звездата от филмите за момчето магьосник Хари Потър беше оставила лично послание с обяснение защо тази творба е толкова важна. Днес изданието, което е световен бестселър, вече е и в българските книжарници (Изд. „Лист”).

Споделяме откъс и повече за книгата тук.

„Собствена стая“ на Вирджиния Улф

"Собствена стая" на Вирджиния УлфЕмблематичното монографично есе на Вирджиния Улф „Собствена стая“, в превод на Иглика Василева, вече е в книжарниците, за да зарадва ценителите на модернистична проза.

Собствена стая“ (Изд. Колибри) съдържа два доклада, изнесени от Вирджиния Улф пред Сдружението на творците в женските кеймбриджски колежи „Нюнам” и „Гъртън” през октомври 1928 година.

С тънкия си усет за литература Вирджиния Улф ги доразвива и разширява, като хвърля поглед назад във времето, за да установи с тъга, че без елементарното човешко право да разполага със собствено пространство, жената дълго време е била лишавана и от възможността да твори, да обогатява литературата със своето въображение и светоглед. Откъс от проникновения ѝ, изящен текст сме публикували тук.

„Тайната на Руми“ от Брад Гууч

Тайната на РумиИсторията и животът на популярния персийски поет от Средновековието Руми е обект на изследване в книгата „Тайната на Руми” (Изд. Сиела).

Освен текстът на английския изследовател Брад Гууч, изданието включва още нови преводи на някои от най-значимите стихове на персийския мистик, който преди повече от осем века променя представите на хората за Бог, религията и любовта.

„Тайната на Руми” (с подзаглавие „Истинската история на поета на любовта”) проследява историята на популярния поет на достъпен език, сякаш разказва приказка от Хиляда и една нощ, но подкрепя написаното с множество факти от различни, посочени в книгата средновековни персийски източници.

Написаното в книгата не е просто биографична информация, а история за музика и поезия, за любов, раздяла, смърт и търсене на безсмъртието. В нея участват странстващи мистици, дервиши, ангели, персийски шахове и турски везири. Именно тази история вдъхновява и Елиф Шафак да напише хитовия си роман „Любов”.

Откъс и стихове ви очакват тук.

„Последните Тюдори“ от Филипа Грегъри

корицата на Последните ТюдориНай-продаваната авторка на исторически романи в световен мащаб Филипа Грегъри се завърна с романа „Последните Тюдори” (Изд. Еднорог) – умело разказана история за края на една велика, но прокълната кралска династия.

Критиката е единодушна:

„Безупречни исторически проучвания, динамичен разказ и неуморна отдаденост на идеята, че историята не принадлежи само на мъжете.”

Илюстрация за твърдението е и откъсът от „Последните Тюдори“.

Детски книги

Препоръчваме ви  всяка една книга от поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“ на Изд. Лист.

Освен удивителните текстове, излезли изпод най-изящните пера, поредицата се отличава с красивите си илюстрации и оформление, дело на талантливи български художници.

В интервю с вълшебницата на книгите – Капка Кънева, вече ви представихме едно от изданията.

Към тях добавяме:

14 книги, които да (си) подарите за Коледа и добро начало на 2019 г.

А ако за вас няма значение колко скоро са издадени книгите, искрено препоръчваме:

20 книги, които да (си) подарите за Коледа

15 книги за лятото. И за всяка друга свободна минута, която (можете да) посветите на четене

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (10%)
  • вдъхновяваща (38%)
  • любопитна (23%)
  • забавна (5%)
  • гореща (5%)
  • щура (3%)
  • необикновена (3%)
  • плашеща (7%)
  • обезпокоителна (2%)
  • дразнеща (3%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук