книги за лятото

Те са толкова увлекателни, макар и различни, принадлежащи на разнообразни жанрове, че ги препоръчваме за всяко време на годината.

Книгите, които ни направиха впечатление през последните месеци, които четохме, за да споделим отзиви (в серия ревюта) или разгърнахме заедно (благодарение на публикуваните откъси).

Книгите, сред чиито заглавия ще откриете автори, които определяме като „класически“, или тези, които критиката (а често и ние) припознава като „открития“ на съвременната проза. Също и книги, които не са художествена литература, но са не по-малко завладяващи; пътеписи; психология; есета.

15 книги за лятото

„Класики в жанра“ или нови издания на романите на любими автори

корицата на Гам

„Гам“ (ИК „Сиела“) е вторият роман на Ерих Мария Ремарк, писан скоро след „Мансардата на бляновете“.

Съвсем скоро се зарадвахме на красиво, ново издание (с твърди корици) на непубликуваната му приживе книга.

Любопитно е, че той почти не говори за нея – Ремарк споменава „Гам“ единствено в епистоларната си комуникация с известната германско-американска актриса и певица Марлене Дитрих.

За сюжета

По време на околосветското си пътуване пленително красивата Гам сменя континент след континент и мъж след мъж в търсене на любовта.

Постепенно героинята на Ремарк се изгубва в себе си, за да намери това, което винаги е търсила – връзка със собствената си природа.

Нямаше нищо по-безпощадно от любовта; който загуби власт над чувствата си, губи и човека, на когото ги е посветил. Който се предаде, става подвластен.

из „Гам“ – Ерих Мария Ремарк

Ако името на автора и изящната корица все още не са ви убедили, може да прочетете откъс от романа тук.

Зелената къща - корица„Зелената къща“ (ИК „Колибри“) е една от ранните творби на Марио Варгас Льоса, която затвърждава репутацията му на омагьосващ разказвач.

За нея прочутият Нобелов лауреат за литература получава наградата „Ромуло Галиегос“ в конкуренция с Хуан Карлос Онети и Гарсия Маркес.

Сюжетът

В центъра на историята е зеленооко индианско момиче, изтръгнато насила от естествената си среда и възпитано от монахините в мисията Санта Мария де Ниева, което става проститутка.

Покрай нейната съдба се нанизват още герои и случки, съсредоточени в публичния дом на град Пиура, Зелената къща, своеобразно продължение на зелената джунгла с нейната суровост и коварство.

В ревюто си нашият гост-автор предупреждава: „Льоса е от избраната група писатели, в които се влюбваш от първата прочетена книга. И влюбеният вече знае, че държи в ръцете си произведение на един магичен майстор на словото, проникнал в дълбините на човешката природа. Моят роман на влюбването беше “Герой по неволя”. Защо “Зелената къща” да не бъде вашият?“. Откъс от книгата ви очаква тук.

Ако обичате красиви, нови издания на любими романи, горещо препоръчваме още „Саламбо“ на Гюстав Флобер (откъс тук) и „Татко“ на Уилям Уортън (откъс тук):

Съвременна проза

„Фалко“ (ИК „Еднорог“) – e първа книга от нова поредица на Артуро Перес-Реверте, чиито български превод бележи и първото чуждоезично издание на романа .

Предпазливи сме към автори, стъпващи твърдо на жанрови клишета, но шпионски роман се оказа твърде тясно определение за добрата литература на любимия испанец (за когото може би с право казват, че е Габриел Гарсия Маркес, но срещнал Джон льо Каре).

Повече лични впечатления може да прочетете в ревюто за книгата.

За героя на новата поредица на Реверте

Едноименният главен герой е събирателен образ на безкомпромисен, суров, но и честен, понякога смел до безумие мъж – от онези мъже, които срещаме често по страниците на книгите на Реврете и чиито приключения следим със затаен дъх, без никога да сме сигурни в крайния изход.

Единак, циничен, изгубил вяра в благородните пориви на човешката душа, Фалко е наемник и предлага услугите си на онзи, който плаща най-добре… (повече за него е откъса от романа тук).

корицата на Одеса Стар"Aвторът на „Вечерята“ и „Уважаеми господин М.“ се завърна с един не по-малко смущаващ разказ, брилянтна кръстоска между семеен роман и трилър.

За сюжета

„Одеса Стар“ на Херман Кох (ИК „Колибри“) ни запознава с Фред Морман, един мъж в тежка криза на средната възраст.

Животът му е монотонен, професионалното му развитие буксува, а жена му и подрастващият му син отдавна са престанали да хранят респект към него. Жилището му се намира в посредствен квартал, в стара сграда, която смърди на обор и кучешки изпражнения.

Дните, в които е размишлявал над черните дупки и светлинните години, са отминали безвъзвратно. Докато мечтае за черен джип чероки и нов кръг от приятели, Фред среща някогашния си съученик Макс Х, знаково име в подземния свят на Амстердам. Макс има всичко, което Фред няма: лъскав автомобил, красиви жени и навъсен бодигард. И не на последно място възможността да пренася чрез кораба „Одеса стар” контрабандни стоки… Откъс от романа се крие тук.

Открития

Бьорнстад

Струва ни се, че сме го чакали безкрайно, след като затворихме и последната страница на „Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг“. Но ето, че вече можем да се насладим на новия роман на Фредрик Бакман.

В типичния за автора стил, „Бьорнстад“ (ИК „Сиела“) ни запознава с живота в едноименния малък град, разположен в шведската гора, където мечтите на обикновения човек са големи – толкова големи, че понякога стремежът на този обикновен човек да ги осъществи го подтиква към ужасни постъпки.

Сюжетът

В превод от шведски Бьорнстад означава Град на мечки. А тези мечки отдавна очакват нов шанс за по-добър живот.

В малкото градче всички са притаили дъх преди полуфинала на първенството, на който отборът на Бьорнстад Хокей се класира за първи път от 20 години насам. Около този важен за целия град мач напрежението взима връх, избивайки в акт на насилие. След него нищо не е същото – но и реакцията на града е много различна от очакваното… (Откъсът от книгата говори красноречиво).

Неща, които падат от небетоВ „Неща, които падат от небето“ (ИК „Колибри“) се срещат:

Момиче, чиято майка е улучена от гигантски леден къс, паднал от небето, жена, която на два пъти печели джакпота от лотарията, и друга, която носи в корема си русалка, мъж, ударен пет пъти от мълния.

И всички те търсят смисъла на необичайните събития, разтърсили живота им и отказващи да се превърнат в минало…

Всичко това в един приказен, изящно построен роман, за който финландската писателка Селя Ахава печели Наградата за литература на Европейския съюз.

По стремежа си да нарушава (под привидността на установена структура), “Неща, които падат от небето” ми заприлича на “Игра на дама” на Хулио Кортасар. По прямотата на езика – на дръзките разкази на Роберто Боланьо. По лекотата на изказа и високата концентрация на идеи на малък брой страници – дори на “Изобретението на Морел” на Адолфо Биой Касарес.

Не мога да кажа напълно убедено, че това е магически реализъм от ново поколение (и географски ширини), но съм впечатлена от гъвкавостта на границите между реално и нереално, която Селя Ахава изследва.

Още за лично преживяния роман – в ревюто тук; собствени впечатления пък може да добиете от откъса тук.

Психо трилър

Човекът сянкаЕдин от най-добрите световни трилър автори – Коуди Макфейдън, „стъпи“ В България съвсем скоро с романа си „Човекът сянка“ (ИК „Сиела”).

Книгата е първа част от бестселърова поредица, продала изумителни 3,5 млн. копия само в Германия.

За сюжета

Aгент Смоуки Барет e специалист в преследването и залавянето на серийни убийци.

Тя е една от най-добрите в своята област и славата ѝ на умел ловец на чудовища в човешки облик се разнася.

Което я обрича – един истински луд се заема с нейното семейство и първо измъчва и убива съпруга и дъщеря ѝ пред очите ѝ, а след това обезобразява и лицето ѝ. Озовала се веднъж в ада, Смоуки Барет желае единствено да вдигне оръжието си и да постави студеното му дуло между устните си, за да дръпне спусъка и всичко да приключи веднъж завинаги.

Внезапно пред нея се появява шанс за изкупление – побъркан гений, обявил се за наследник на Джак Изкормвача, който започва да избива по особено жесток начин красиви жени с еротични сайтове…

Звучи страшно (по особено завладяващ начин обаче), а дали книгата е за вас, може да прецените от откъса тук.

„Женски“ (но по френски изящен) роман

Първият ден от остатъка от живота миРоманът „Първият ден от остатъка от живота ми“ на френската писателка и блогърка Виржини Грималди (ИК „Колибри“) ни запознава с Мари на прага на четирeсетте й години, когато най-сетне е събрала кураж да разчупи рамките на своя свят.

А последният е съставен от дом, за който се грижи, две пораснали дъщери, които вижда веднъж седмично, и съпруг, който дори не се опитва да скрие поредното си завоевание.

По време на околосветското пътешествие на борда на луксозен лайнер(да, предложението ни е особено лятно!) Мари не намира усамотение и спокойствие, но среща младата Камий, която отчаяно се опитва да се отърси от комплекса на „дебеланата в компанията“, и шейсетгодишната Ан, която дири лек за разбитото си сърце.

Историите на трите изправени на кръстопът жени постепенно се сливат в една, в края на която всяка от тях открива, че любовта и приятелството не са измислица на писатели и сценаристи, и че никога не е късно животът да започне отначало. Откъс от романа може да прочетете тук.

Още романтично-исторически предложения

корицата на Царицата на нощтаЛюбопитни сме да разтворим роман, който е в селекцията за „Най-добра книга на 2016” на изданията „Ескуайър”, „Сан Франциско Кроникъл” и „Бостън Глоуб”; избран за „Най-добра книга на лятото” от вестник „Гардиън”.

С  множество сюжетни обрати и ярка палитра от исторически личности, превърнали се в герои на творбата, „Царицата на нощта“ на Алегзандър Чи (ИК „Еднорог“) проследява пътя на Лилиет от бедна уличница до обожавана оперна дива.

Необикновената й съдба я среща с Верди и Тургенев.

Лилиет Берн, самотно момиче от американските прерии, се озовава сред блясъка на Париж в края на XIX век, след като губи трагично цялото си семейство.

Тя трябва да оцелее във време, когато се рушат империи, сред кръвопролитията на войни и бунтове – като невинна жертва на дворцови интриги и шпионаж, преследвана от любов и омраза, героинята на романа се лута от пъстрия свят на цирка, през манастири и приюти за отритнатите от обществото проститутки, до бляскавия и жесток свят на прочутите парижки куртизанки, за да стигне до салоните на Тюйлери.

На откъс от книгата може да се насладите тук.

„Императрица Сиси. Една мечта за любов“ (ИК „Емас”)  на Габриеле Мари Кристен разучава в подробности биографията на австрийската императрица Елизабет и разказва живота й от нейно име.

Недолюбвана от виенския двор и виенчани приживе, днес познатата на всички като Сиси е една от най-популярните исторически личности на Австрия.

Тази непокорна и емоционална жена пленява император Франц Йозеф с детската си невинност на 16-годишна мечтателка.

Така започва един труден живот, който самата Сиси описва като клетка. Трудността и безизходицата идват от факта, че Сиси е различна от останалите представители на бездейното благородническо общество. Тя страни от клюките и интригите, като вместо това предпочита книгите, пътешествията, езиците, туризма, кучетата, конете, ездата…

Още за нея (както и кратка разходка из Австрия) ви очаква в ревюто на любимия ни гост автор.

Друг прочит на живота и любовите на Сиси може да откриете в “Сиси – неочакваната императрица” на Алисън Патаки (ИК „Еднорог“) – проверете коя е вашата книга с откъса тук.

Есета

корицата на Дзен в изкуството да пишеш

„Дзен в изкуството да пишеш“ на Рей Бредбъри в ново издание (ИК „Сиела“). Или 12 от най-увлекателните есета, които някога ще прочетете.

Не съм познавач на източните култури и религии. Не медитирам. Дори не правя йога. Но мога лесно да разпозная усещането – тази книга е дзен на много нива.

Дзен за почитателите на Рей Бредбъри; за всички, които искат да пишат (или въобще да творят); за четящите; дори за влюбените в живота

За всеки който харесва остроумното, жарко перо на Рей Бредбъди, този сборник крие откровения и… бисери.

Непубликуваният в българското издание предговор към “Вино от глухарчета”, историята на написването на “Марсиански хроники” (като щастливо стечение на обстоятелствата) и… порастването на героите от “451 градуса по Фаренхайт”.

+ стихотворения на Рей Бредбъри!

Още лични впечатления – във „влюбеното“ ревю тук. Откъс-наслада пък ви очаква тук.

корицата на Близки срещи със смесени чувства„Близки срещи със смесени чувства“ (ИК „Колибри“) обеща да е вълнуващ сборник с есета, статии, импресии и „бележки под линия” от Мария Касимова-Моасе.

И спази обещанието си, както се убедихме то откъса тук. И още повече – от видео интервюто с дългогодишния журналист.

„Близки срещи със смесени чувства“ е книга за видимото, публичното и за невидимото, болезнено съкровеното.

По думите на Георги Тошев:

„това е книга за любовта, но лишена от патоса на влюбването;

едно много лично пътуване към себе си. Книга за онези тихи, невидими хора и преживявания, които превръщат живота ни в събитие.”

Документална книга с „таланта“ на роман

Змията и Дъгата

Българската корица на „Змията и Дъгата“, дело на Албена Лимони

Дали бих се притеснила по-малко, ако се озова насред някое тайно общество в Хаити и присъствам на водуниска церемония, след като затворих и последната страница на Змията и Дъгата“ (ИК „Ерове“)? В никакъв случай.

Но безкрайно уважавам и дори се възхищавам на една култура и религия, които за първи път видях в тяхната логична цялост, историческа последователност и неимоверно богатство.

Книгата ме удиви по два начина. Като научна литература тя събира и анализира сведения, не само за Хаити, а и за древни и съвременни общества в двете Америки, Австралия и Япония. Търси (и успява да създаде) цялостен и логичен образ на една култура, която си остава далечна, мистична и в повечето случаи дори зловеща за нас (да, зомбитата съществуват; има убедителни доказателства както за зомбирането, така и за “събуждането” на зомбитата!)

На второ място това е не само добра научна литература. Това е добра литература по принцип! И дори се чудя как така Уейд Дейвис не е романист. Езикът, който използва, детайлното развиване на образите и живите диалози между тях, описанията на места, хора, ритуали са достойни за всеки шедьовър на художествената литература.

Още за книгата – в ревюто тук.

Пътеписи

корицата на Времето гледа с десет очи

Българската корица на „Змията и Дъгата“, дело на Албена Лимони

Едно красиво, луксозно издание ни обещава дълго и вълнуващо пътешествие.

„Времето гледа с десет очи“ (ИК „Сиела“) от Николай Н. Нинов описва 300 мистични обекта и повече 700 часа бродене из пътеките и съдържа 70 цветни фотографии, дело на автора.

В новата си книга Нинов ни повежда на дълга и разнообразна разходка до различни познати и непознати мистични кътчета из цяла България, които впечатляват с причудливите си форми. В допълнение авторът-пътешественик ни среща и с колоритни, гостоприемни местни хора, които разказват вековни легенди за чудатите  места, описани в изданието.

Сред мистичните дестинации в книгата са Беслетският рид, дяволските воденици карай село Стояново, загадките над Розовец, Стайков камък и много други.

Първи стъпки от новия ви летен маршрут може да направите с откъса тук.

Психология

Братя и сестри без вражди

Спечелилите международна известност специалисти по възпитание Адел Фабер и Илейн Мазлишпредлагат решение и по тема, която обичайно е пренебрегвана – отношенията между братята и сестрите.

А те могат да бъдат проблемни, динамични и дори взривоопасни. Децата в едно семейство често се различават като характер и темперамент, освен това се борят както за вниманието на родителите, така и за надмощие помежду си.

Вече достъпна на български език, „Братя и сестри без вражди“ (ИК „Изток-Запад“) е книга, която показва на родителите как да помогнат на децата си да живеят в разбирателство.

С много чувство за хумор и истински истории Фабер и Мазлиш ни учат как и кога да се намесваме в детските конфликти, как да намалим ревността и да създадем основата за приятелство и доверие.

Дали са открили подход, подходящ и за вас, може да проверите с откъса тук.

* * *

Със сигурност сме пропуснали много любопитни заглавия и увлекателни книги. Абонирайте се за безплатния ни седмичен бюлетин за още вдъхновение (там редовно „гостуват“ ревюта, откъси и игри за книги).

Или си припомнете видео интервюто с препоръки от Пролетния панаир на книгата:

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (9%)
  • вдъхновяваща (59%)
  • любопитна (18%)
  • забавна (3%)
  • гореща (3%)
  • щура (3%)
  • необикновена (3%)
  • плашеща (3%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук