20 книги за незабравимо лято

Ако се чудите къде е слънчевото и горещо лято, то отговорът вероятно е… в книжарниците. Защото по техните рафтове са се настанили десетки книжни чудеса.

Припомняме си (поне) 20 книги, направили ни впечатление в последните месеци и дори дни. Тези, които четохме, за да споделим отзиви (в серия ревюта), разгърнахме заедно (благодарение на публикуваните откъси) или дори обсъждахме с авторите им (във видео интервюта).

20 книги за незабравимо лято 2018

Особено сме щастливи, че заглавията, направили ни най-силно впечатление са излезли изпод перото на български автори.

Из съкровищницата на съвременната българска поезия и проза 

„Всичките наши тела“ от Георги Господинов

Свръхзатъжени за стила на Георги Господинов и характерната за него голяма концентрация на смисли и значещи думи върху малък на брой на страници, разгръщаме „Всичките наши тела” (ИК Жанет 45).

Новата книга на любимия разказвач излезе в самото навечерие на 24 май.

В нея са събрани 103 „свръхкратки истории” както ги нарича писателят, а тук споделяме две от тях.

Защото са смешни и абсурдни, меланхолни и иронични едновременно.

„Втора кожа“ от Катерина Стойкова

корицата на Втора кожа

Препоръчваме и едно малко книжно тяло, криещо голяма поезия.

„Втора кожа“ (Изд. ICU) от Катерина Стойкова е „една трудна за преглъщане книга“.

И все пак необходима и навременна.

Отвъд огромната тема за домашното насилие, която засяга, отвъд въпроса доколко е автобиографична и доколко фикционална, това е толкова силна литература, че сама по себе си е подарък за всеки, влюбен в поезията.

На ревю и избрани стихове може да се насладите тук.

„Не толкова кратка история на самолета“ от Захари Карабашлиев

Не толкова кратка история на самолетаЗахари Карабашлиев („18% сиво“ и „Хавра“) зарадва читателите си със специално, преработено издание на „Кратка история на самолета“ (Изд. Сиела).

В него откриваме много, непубликувани преди в книгата разкази и есета.

„Не толкова кратка история на самолета“  протяга ръка към онези търсачи на душевни приключения, за които пътят е история сам по себе си.

Дали сте сред тях, може да прецените с откъса тук.

„Бразилски храст“ от Велина Минкова

корицата на Бразилски храст„Бразилски храст“ (Изд. Колибри) е прелестна какофония от истории, в които абсурдно, но мирно съжителстват плъхове, лели, златни рибки, буржоа бохеми и хамали, Созопол, парижкият май 1968-а, любов, възмездия и какво ли още не.

По думите на писателя Алек Попов:

„Едно от малкото ведри четива, заченати в смутните времена на българския преход,„Бразилски храст“ очарова с привидната си невинност и свежото си чувство за хумор.“

Дали ще очарова и вас може да проверите като прочетете един от разказите тук.

„Трансформации“ от Благой Иванов

Трансформации на Благой Иванов

„Трансформации“ на Благой Иванов, с убийствената корица и илюстрации от Кристина Стоянова

“Сборник с разкази в мрачна и фантастична гама, украсени с 20 убийствени черно-бели илюстрации“.

Така Благой Иванов определя “Трансформации” (Изд. Orange Books).

Авторa вероятно познавате като издател в Deja Books (препоръчваме  “Мемоарите на една лека жена”), както и от видео подкаста Inglourious Kunts на Операция кино.

Дори да не свържете “Трансформации” с тези му “лица”, обещаваме вкуса на една добра, съвременна жанрова литература, която толкова липсваше на ценителите у нас.

И понеже илюстрациите на Кристина Стоянова наистина са убийствени, споделяме няколко от тях, заедно с откъс от книгата.

„Софийски магьосници 2: В сърцето на Странджа“ от Мартин Колев

корицата на Софийски магьосници 2: В сърцето на СтранджаМагична София се пробужда с продължението на един от най-успешните дебютни романи за 2017 г. – Софийски магьосници 2: В сърцето на Странджа” на Мартин Колев.

Краят е само началото на следваща история. А столицата отново е застрашена…

В „Софийски магьосници 2: В сърцето на Странджа” (Изд. Сиела) бродят караконджули, нестинарки танцуват върху жар, самодиви пеят, срещат се зорници и здрачници…

Градското фентъзи представяме с откъс тук. А с автора може да се запознаете в специално видео интервю.

„Пук!“ от Валери Петров

"Пук" на Валери ПетровС ново издание на „Пук!”отбелязахме 98 години от рождението на сладкодумния разказвач Валери Петров.

То е възхитително – с твърди корици, приказно илюстрирано от Мила Янева-Табакова и красиво оформено от Кирил Златков.

„Пук!” (Изд. Колибри) потапя децата в приключението на малката Лили.

Вие също може да ги придружите с няколко от приказните илюстрации и кратък откъс.

„Въведение в българското съвременно изкуство 1982 – 2015“ от Весела Ножарова

Въведение в българското съвременно изкуство 1982 - 2015Ако трябва да обобщим книгата, посветена на българското съвременно изкуство, направила ни най-силно впечатление в последните години – и всъщност първата по рода си негова история – тя е многогласност.

Или това, което авторката ѝ, изкуствоведът и куратор Весела Ножарова е искала да даде на изкуството ни – темели, върху които да стъпим, за да се вгледаме и оценим неговата многоликост и отклик в обществото.

Същото общество, което това многогласно изкуство има силата да вълнува и… променя активно.

Още за „Въведение в българското съвременно изкуство (1982—2015)“ (ИК Жанет 45) може да прочетете тук.

Из съкровищницата на световната проза 

„Братоубийците“ от Никос Казандзакис

корицата на Братоубийците„Братоубийците” на Никос Казандзакис излезе за първи път на български  –

в луксозно издание с твърди корици и блестящия превод на Драгомира Вълчева.

В края на 40-те години на XX век, когато в Гърция властва убийството, „тази прастара човешка нужда братът да се втурне да преследва брат си”, големият гръцки писател създава роман, в който едно цяло поколение е затиснато между двата воденични камъка на старото и новото време.

На откъс от „Братоубийците“ (Изд. Сиела) може да се насладите тук.

„Невидимите градове“ от Итало Калвино

корицата на Невидимите градовеВ едно интервю прочутият италиански стилист твърди, че е написал тази книга заради „любовта си към града” и в отговор на „страданието”, което му причиняват градовете, погубени от алчността.

Невидимите градове“ (Изд. Колибри) е творба със сложна и изобретателна композиция – състои се от 55 глави, разпределени в 9 отделни части.

Чрез въображаем диалог между Кублай хан и неговия посланик Марко Поло, Итало Калвино ни поднася проникновен размисъл върху езика, утопията и нашия модерен свят.

Из „Невидимите градове“ може да се разходите с откъс тук.

„Операция „Сладкоугодник“ от Иън Макюън

Българското издание на „Операция „Сладкоугодник” отбелязва 70-годишния юбилей на британския писател Иън Макюън, един от колосите на съвременната литература.

Операция „Сладкоугодник“ (Изд. Колибри) започва като шпионско четиво, постепенно прелива в любовен роман, а любовният роман се превръща в изследване върху начина, по който функционира писателското въображение…

Собствено проучване може да проведете с откъса тук, а скоро ще ви срещнем и със самия автор, като гост на фестивала CineLibri.

„Добри мъже“ от Артуро Перес-Реверте

В най-новото внушително произведение на майстора на интелектуалния трилър Артуро Перес-Реверте действието, развиващо се в навечерието на Френската революция, започва с дуел на разсъмване, в най-добрите традиции на „романите на плаща и шпагата”.

Но тъй като става дума за автор като Перес-Реверте, оттук нататък повествованието освен динамика и напрегнатост придобива и характерната за прочутия испанец плътност и задълбоченост, представяйки панорамна гледка към онази епоха – време на потисничество и мракобесие, белязано от кървав терор, но и от светлината на Просвещението.

Освен откъс от романа, подаряваме „Добри мъже“ (Изд. Еднорог) в новото ни книжно предизвикателство.

„Сподавен писък“ от Анджела Марсънс

Сподавен писък от Анджела Марсънс“Сподавен писък” на британската писателка Анджела Марсънс е дебютната книга от една много успешна серия детективски романи.

Още с излизането си през 2015 г., произведението печели сърцата на феновете на мистериите по цял свят, а талантът на Марсънс да разказва истории се сравнява с този на Агата Кристи.

И наистина, има една дума, символ за качество, която много добре описва тази детективска история – тя е типично британска.

Откъс от „Сподавен писък“ (Изд. Еднорог), авторско ревю и дори специална среща-интервю с авторката ви подаряваме тук.

„Жената на прозореца“ от Ей Джей Фин

българската корица на Жената на прозорецаЗа пръв път на български език излиза „Жената на прозореца” от Ей Джей Фин.

Романът е първият дебют от близо десетилетие, който оглавява престижната класация на „Ню Йорк Таймс” още с излизането си.

Книгата изпреварва по продажби „Произход” на Дан Браун и е посрещната с позитивни рецензии от писатели като Стивън Кинг, Джилиан Фин и Руъ Уеър.

Повече за вълнуващия трилър (Изд. Сиела) може да разберете от откъса, но и от интервюто ни с Ей Джей Фин (в което той споделя защо романа е посветен на най-добрия му приятел българин).

„Джакомо Казанова. Соната за разбити сърца“ от Матео Струкул

корицата на Джакомо Казанова. Соната за разбити сърца„Джакомо Казанова. Соната за разбити сърца“ (Изд. Ера) ни потапя в живота на един от най-харизматичните персонажи за всички времена, очаровал целия свят.

Писателят (и доктор по договорно право) Матео Струкул казва:

„Моят Казанова се ражда от желанието да възстановя целостта на тази личност, една от най-интересните, съществували в световен мащаб.

Животът му не е бил безпроблемен, но въпреки това той е бил  пътешественик, поклонник на изкуствата, юрист, бунтар, ловък фехтовчик, талантлив цигулар, уважавал е традиции и нрави, различни от неговите.

Разбира се, бил е съблазнител. Но това е само един аспект от личността му.“

Откъсът говори още по-красноречиво.

„Еротични истории за пенджабски вдовици“ от Бали Каур Джасвал

корицата на Еротични истории за пенджабски вдовици„Еротични истории за пенджабски вдовици“ (Изд. Изток-Запад) е книга за влюбените в свободата.

Тя отстрелва с куршуми от думи задръжките, предразсъдъците и страховете.

Бали Каур Джасвал надниква в живота на британската сикхска общност – индийски имигранти, спрели на ничията земя между консервативната си култура и ценностната система (или липсата й) в западния свят.

Откъс от преведената на повече от 15 езика, препоръчана от Читателския клуб на Рийз Уидърспун, книга се крие тук.

„Рапсодия в Тоскана“ от Адам Шел

корицата на Рапсодия в ТосканаЯрки тоскански залези, любовни трепети и виртуозни кулинарни изкушения се преплитат в омайваща хватка на страниците на „Рапсодия в Тоскана“ (Изд. Сиела)

Дебютният роман на американския писател Адам Шел е вдъхновяваща история, която разказва за изпепеляващата страст на забранената любов в малко тосканско селце през XVI век, където фикция и реалност се примесват с романтика и вулгарност, за да ни напомнят, че забраненият плод е най-сладък.

Дали тази смес е по вкуса ви, проверете с откъса тук.

„Някой като теб“ от Шавиер Бош

Някой като тебНякой като теб” на известния каталонски писател Шавиер Бош разказва историята на една необикновена любов, открита случайно благодарение на малка визитна картичка.

Страниците на романа (Изд. Колибри) ни разхождат из световните книжарници, галерии и концертни зали, но най-вече ни карат да съпреживеем четири дни на съвършено единение на тела и души в топлата прегръдка на омайния Париж, под звуците на… български любовни песни.

Как така? Отговаря авторът в специално видео интервю. А откъс може да откриете тук.

„Утринна звезда“ от Пиърс Браун

Срещаме се и със създателя на една от най-дискутираните и популярни фантастики на последните 10 години – космическата трилогия „Червен изгрев“ (Изд. Сиела), печелила читателския вот на GoodReads цели три години.

Във видео интервю за читателите на Jasmin.bg, Пиърс Браун разказва за детството си като “винаги новото дете” и “шпионин”, за писането, вярата и отхвърлянето, за живота си на прохождащ писател (над гаража на своя професор) и постепенното утвърждаване като автор и сценарист в Холивуд.

Откъс от книгата му споделяме тук.

„Старогръцки митове. Всемирът, боговете, хората“ от Жан-Пиер Вернан

Старогръцки митове. Всемирът, боговете, хоратаПрочутият френски историк и антрополог Жан-Пиер Вернан ни хваща за ръка и ни поведежда из преданията на античността, представяйки някои от най-известните истории на Древна Гърция в типичния за него жив и разговорен стил.

Старогръцки митове. Всемирът, боговете, хората“ (Изд. Колибри) възкресява обичаните фигури от легендите, които лежат в началото на нашата цивилизация.

С радост подаряваме книгата му на деца и тинейджъри. А  на вас – откъс тук.

„Тими Провала 5: Не пипайте тази книга“ от Стефан Пастис

Тими Провала 5: Не пипайте тази книгаСред последно прелистените книги, споделяме още една добра детска история.

Колоритните герои на американския писател и илюстратор Стефан Пастис – Тими Провала и полярната мечка Тотал, се завръщат с нов случай, който долни конспиратори се опитват да провалят.

Подобно на предишните книги от поредицата, „Тими Провала 5: Не пипайте тази книга“ (Изд. Сиела) също е илюстрирана от самия Стефан Пастис.

Защо харесваме толкова много автора, текстовете и илюстрациите му, вижте във видео интервюто тук. А откъс от поредните приключения на Тими ви очакват тук.

А ако за вас няма значение колко скоро са издадени книгите, искрено препоръчваме:

20 книги – букет от изживявания – за пролетта на 2018 г. (откъси и ревюта)

12 книги, с които да започнете 2018 г. (откъси и ревюта)

20 книги, които да (си) подарите за Коледа

15 книги за лятото. И за всяка друга свободна минута, която (можете да) посветите на четене

Повечето ни читатели намират статията за любопитна. А ти?
  • удивителна (25%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (75%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук