– Благодаря ти!… Ти си истински приятел!

Тази фраза се повтаря циклично в детската книга „Птичето и дървото“ и завихря магията на приказката.

Може би звучи като мисия невъзможна да се напише нещо ново и увлекателно за приятелството, за отношенията между деца и възрастни, за безрезервната грижа, за порастването и „напускането на гнездото“, за болестта и смъртта, за завръщането, за личната и споделена победа над житейските несгоди.

Но ако към „вечните“ теми добавим разбиране към героите, търпеливото им изграждане с речеви характеристики, в които да се разпознават ту малки, ту пораснали читатели, умелото (и умерено) насищане на историята с действия и обрати и – преди всичко – отворения край, открехнат по различен начин за всяко читателско въображение, то на финала на този път ще получим нова, красиво разказана детска книга.

А пътят е извървян най-напред – отдадено, вдъхновено и професионално – от авторите на историята и на илюстрациите Вера Асенова и Свилен Димитров.

Бележките на писателката и илюстраторът, в края приказното книжно тяло, дават нов поглед към историята, поставят я в нов контекст, подготвят ни за повторен прочит с други очи.

Разбираме защо картините, вибриращи пред очите ни, ни обгръщат така топло – анимационният режисьор и художник Свилен Димитров ги е докоснал с ръка – рисувайки с молив и акварел, преди да извика на помощ таблета си и да ги превърне в дигитални файлове. Резултатът е всеобхватно, нежно и неусетно насложило се чувство, допълващо визуално историята, вместо да я преразказва.

От бележката на Вера Атанасова, измислила някога приказката на „Птичето и дървото“ за дъщеря си, получаваме нова трогателна история в историята. Ключ към разказа. И толкова много храна за размисли в думите:

„Често ни се иска децата децата да заспиват по-бързо, да затварят очи и да потъват в сън с изгасването на лампата. Но ние сигурно грешим.

Ако децата правеха всичко така, както искаха родителите, може би изобщо нямаше да има приказки, вълшебства и спасения.“

„Птичето и дървото“ е красив мономит за деца – история, в която главният герой извървява пътя си, преобразявайки се, извършва подвиг, завръща се победител.

Малките „победи“ по пътя му са развиването на емпатия, чувство за отговорност, но и желание за все по-широко разперени криле. Все неща, на които ни се иска да научим децата си.

И „Птичето и дървото“ ни помага. Без да размахва пръст дидактично, без да произнася категорични правила, рецепти, присъди. Без дори да ни остави с класически щастлив край. Едно от най-големите достойнства на тази нова история за малки и големи е, че подхранва въображението и оставя открехната вратата към интерпретации, разговори, осмисляне… мечти.


Книгата може да поръчате с 5% отстъпка и промокод за читателите на списанието тук.


Още за „Птичето и дървото“, неговите герои, сюжет и автори може да научите, разлиствайки книгата тук:

Тази статия е част от поредицата „За изкуствата и хората“, посветена на изкуства като литература, театър, кино, танц и мн.др., както и на хората им – техните автори и публики. Осъществява се с подкрепата на Национален фонд „Култура”. 

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук