„Книгите никога не са достатъчно.“

Мисълта принадлежи на Джон Стайнбек, но след като в последните месеци прочетохме десетки заглавия, за да споделим откъси и отзиви (в серия ревюта), сме склонни да го разберем.

Книгите може да поръчате с 5% отстъпка и промокод за читателите на списанието тук.

С мисълта за пъстри и разнообразни литературни изживяния (и нови книжни любови) подбрахме:

25 книги, които да (си) подарите за пъстра и уютна 2020 г.

Добрата, нова българска книга

„Аз съм българка“ (Изд. Сиела)

Луксозното издание с твърди корици събира 40 истории за смели, умни и достойни българки, написани от Петя Александрова. 40 знакови български художнички пък са нарисували портретите им. Съставител на специалното издание е талантливата художничка Капка Кънева.

Петя Александрова споделя: „Моят избор на героини в тази книга робуваше на едно-единствено условие: да могат да служат за пример и вдъхновение на днешните момичета. На тези, които са неуверени, плашливи, несмели. На тези, които лесно се отказват от мечтите си, ако срещнат препятствие или неодобрение. Които се страхуват от обществено порицание, боят се да бъдат различни, любознателни, страстни, дръзки…

На тези, които не смеят да бъдат щастливи или свободни посвоему.”

На откъс и няколко от въздействащите портрети може да се насладите тук.

„Октомври“ от Елин Рахнев (Изд. ICU)

Поетична книга “Октомври” с произведение на поета, драматург и режисьор Елин Рахнев и илюстрации от Кольо Карамфилов заживява нов живот 21 години след първото си издание.

Книга откровение, която утешава с усещането, че не си сам в крехката си самота, “Октомври” ще приласкае влюбените в поезията.

Стихосбирката е за онези, които не знаят как да се държат, когато ги обичат. За почитателите на вехти банди, които се събуждат сред ягодови полета… Избрано стихотворение и илюстрации ви очакват тук.

„Ангелски езици“ от Димитър Динев (Изд. Сиела)

Ангелски езици (корица)

„Ангелски езици” от един от най-успешните ни автори в чужбина – Димитър Динев – се появява отново на български език, в красиво издание (с корица от Дамян Дамянов.

Неговият роман се превръща в истински феномен и невероятно точен и трагикомичен портрет на България и Европа след края на Втората световна война.

В чудния свят на Димитър Динев реални исторически събития и художествената измислица се преплитат в драматичен, смешно-тъжен и магичен разказ за съдбата на четири поколения българи, напуснали родината, за силата на личния избор, корените, границите и за самотата, която е неделима част от живота в „чужбината”… Откъс може да прочетете тук.

„Компарсита“ от Димитър Шумналиев (Изд. Колибри)

Компарсита (корица)

Сложен, напрегнат, разпънат между поетичното и брутално натуралистичното, “Компарсита” е незабравим разказ за превратностите на историята в зловещите им, пародийно-гротескни форми, за вината и невъзможната любов, за разнопосочните пътища към спасението.

Началните страници ни пренасят в дома за сираци в имението на красивата госпожица Моника по време на Втората световна война. Под нежните й грижи, съпроводени от жертвени жестове за оцеляването им, нейните възпитаници, сред които е любимецът й Вит, изживяват съзряването си: сексуално и политическо… Експресивно заглавие и също толкова вълнуващ откъс – очакват ви тук.

„Струни“ от Радко Пенев (Изд. Сиела)

"Струни" на Радко Пенев (корица)

Радко Пенев, авторът на хитовите „Ритуалът” и „Грехът на Лилит”, излиза от познатите жанрови рамки и създава болезнена притча за раните, които травмите от детството могат да оставят.

Няколко момчета се оказват на грешното място, в грешното време. Години по-късно един мъж се сблъсква с мрачна тайна от миналото си на съседната опашка на пазара.

Тази неочаквана среща предизвиква вихрушка от емоции и възкресява спомена за непростимото. Причината се намира само на седем крачки. Разстоянието до жадувано изкупление. И вечността на една вселена, за да вземеш решение. Откъс от романа, който повдига неудобната тема за сексуалното насилие и раните, които никога не зарастват – тук.

„Утре“ от Радостина А. Ангелова и Александър Станков (Изд. Софтпрес)

Утре на Радостина А. Ангелова

Радостина А. Ангелова зарадва читателите си с нова книга, този път написана в съавторство с нейния син – Александър Станков.

Утре ухае на ароматно кафе, поднесено с обещания за ден, изпълнен с емоции.

„Утре“ е роман в сегашно време за това, което искаме да постигнем в бъдеще.

История за приятелството и семейството, за брака и любовта, за мечтите и страховете. Сърдечна, топла, истинска. В нея една майка балансира между ролята на родител и приятел на своето дете, докато самата тя се намира на кръстопът, а един тийнейджър се сблъсква с вълненията, които все повече го приближават към света на възрастните. Откъс и повече за авторите може да прочетете тук.

„Изнасилени от чудеса“ на Радослав Парушев (Изд. Колибри)

Изнасилени от чудеса (корица)

Радослав Парушев се завръща на литературната авансцена, като този път е по-агресивен, по-анимационно забавен и политически по-некоректен от всякога.

„Всяка книга би следвало да се пише с ясното, макар и до някаква степен тъжно съзнание, че във Вселената винаги съществува възможност единственият читател на тази конкретна книга да си остане нейният автор”, казва Парушев.

Това не е биографична книга за рок банда, чието име вероятно никога не сте чували. Това е роман за рокендрол, наркотици, свобода, любов, приятелство, за планирано и извършено чудовищно престъпление и шеметно преследване между най-разнообразни групи от психопати на три континента. Откъсът говори повече

„Чекмо“ от Момчил Николов (Изд. Сиела)

Чекмо (корица)

Момчил Николов („Последната територия“, „Hash oil”, „Кръглата риба“) се завръща с най-лудия роман за свободата, който сте чели –

едно неспирно приключение от края на Народна република България и началото на Прехода, което обхваща цялото земно кълбо.

„Чекмо“ е несравнима сатира на времето преди и малко след падането на Берлинската стена и майсторски написан роман в духа на филмите на знаменития Гай Ричи („Рокенрола“, „Гепи“, „Две димящи дула“).

В невероятния свят на младия тарикат „Чекмо ще откриете почти истински истории, дребномафиотски и шпионски сюжети, забавен мачизъм и безмилостна сатира към едно време, което отнема всички мечти и надежди и по този начин дава свобода на немислимото… Откъсът е също толкова шеметен

Любими книжни находки

„Странните преживелици на един пощальон“ от Дени Терио (Изд. Лист)

Завихряйки се като водата,
срещнала скала,
времето бяга в кръг.

Това е само едно от изящните хайку в романа на Дени Терио. По подобен начин се завихря и повествованието в “Странните преживелици на един пощальон” – в наситен с плътни емоции текст, проникновен, напомнящ ни (дори и с кръговата си структура) колко скъп и крехък е животът.

Сгъстеният в не голям брой страници наратив е внимателно обмислен и красиво представен – от дължината на историята, до формата ѝ – няма кръпки, нищо не е излишно.

Оригинален, дълбоко трогващ и горчив, романът е толкова деликатно балансиран и структуриран, че сам по себе си представлява хайку… Споделяме ревю (с избрани цитати и хайку), откъс и двуезично интервю с автора.

„Творецът на ангели“ от Стефан Брайс (Изд. ICU)

Ако религията, науката и литературата имат пресечна точка, то тя се намира в сърцевината на „Творецът на ангели“ от белгийския писател Стефан Брайс.

Книгата кани читателите да навлязат дълбоко в моралните дебри на човешката душа и да си отговорят на въпроса кои граници са готови да престъпят в името на своите идеали.

„Творецът на ангели“ започва като пасторален роман, който гравитира около отношението на селяните към новопристигналия семеен лекар. Виктор Хопе е потаен до мистериозност и буди подозрение в малката затворена общност на Волфхайм – забравено от Бога местенце, скътано между Белгия, Германия и Нидерландия. Той се завръща в бащиния си дом заедно с бебетата си тризнаци Михаил, Гавраил и Рафаил. Децата са с видими физически малформации, което местните хора тълкуват като белег за дяволско наказание, не прилягащо на ангелските им имена… Вълнуващ откъс ви очаква тук.

„Как станах монахиня“ от Сесар Айра (Изд. Лист)

Как станах монахиня (корица)

Аржентинският чудак Сесар Айра, когото букмейкърите редовно слагат в листата с потенциални носители на Нобелова награда за литература, се промъква към българския читател с нова книга.

Романът му „Как станах монахиня”, нареждан сред най-добрите му произведения. 

Този път предизвикателството започва с отвращението на едно момченце (или момиченце?) някъде в Аржентина, което опитва сладолед за първи път – на вкус той е ягодов и кошмарен и ще промени живота му завинаги.

В тази книга Сесар Айра вкарва читателя във водовъртеж със сцени от училището и затвора, впечатления от радиотеатъра и детските приятелства, прозрения за лъжата и вендетата. Неустоимият откъс е тук. Лични впечатление и избрани цитати споделяме и тук.

„Глад“ от Джамал Уариаши (Изд. Колибри)

Глад от Джамал Уариаши

„Глад” е ослепителен стилистичен шедьовър, един от най-смелите и изненадващи романи, създадени през последните години, заслужено удостоен с Наградата за литература на Европейския съюз.

Александър Ласло, един от двамата главни герои в романа „Глад”, добива известност с дейността си за хуманитарна организация, която работи в лагерите на глада в Етиопия.

Повратният момент идва с решението му да осинови няколко сирачета от лагерите и да ги отгледа в Нидерландия. Филантропът изпада в немилост, когато едно от осиновените му деца го обвинява в сексуални посегателства. Осъден е на десет години затвор.

В опит да спаси честта си след излизането си на свобода Александър Ласло решава да изложи радикалните си и непопулярни идеи в книга. И това ще има драматични последствия… Откъс ви очаква тук.

„В края на дъгата“ – неиздавани разкази на Джек Лондон (Изд. Изток-Запад)

В края на дъгата (корица)

„В края на дъгата“ предлага за пръв път на български специално подбрани разкази на писателя.

За своите 40 години живот американският писател Джек Лондон (1876-1916) публикува 23 романа, над 200 разказа и 3 автобиографични книги; пише публицистика, пиеси и стихове. 

Някои негови творби принадлежат на жанровете научна фантастика и фентъзи

Други, за дивата пустош и човешкия дух, четени още в детството, сме запомнили за цял живот – истории за приятелство, предателство, любов и приключения, за сблъсъка между човека и природните стихии.  Паметен откъс ни очаква и тук.

Различната любовна история

„Нормални хора“ от Сали Руни (Изд. Еднорог)

Нормални хора (корица)

Колко сложна може да бъде любовта между двама души, млади и интелигентни, в съвременния свят?

Ще се огънат ли под обществения натиск за “нормалност”, рискувайки щастието си?

Своя елегантен отговор на тези въпроси предлага Сали Руни, най-младата носителка на престижната литературна награда Costa за най-добър роман с “Нормални хора”. Същият, който The Guardian определя като “бъдеща класика”.

Прекрасно изградените диалози, на които Сали Руни е истински майстор, ни въвеждат леко в някои от основните теми в книгата – самотата, депресията, домашното насилие, стремежът към справедливост, любовта, която никога не бива да приемаме за даденост. (Не съвсемю) „нормален“ откъс ви очаква тук.

„Историята на изгубеното дете“ от Елена Феранте (Изд. Колибри)

Историята на изгубеното дете (корица)

Дългоочакваната четвърта книга от неаполитанската тетралогия на Елена Феранте вече е по книжарниците.

Историята на изгубеното дете” е достоен финал на „Гениалната приятелка“, „Новото фамилно име” и „Тази, която си отива, тази, която остава”.

Блестящата, образована Еленa е вече утвърдена писателка и заживява с детската си любов Нино, ражда момиченце. Буйната, непредвидима Лила развива новия си бизнес, води спокоен, улегнал живот с Енцо и също се сдобива с момиченце.

Отношенията между двете приятелки са все така сложни, като въпреки това обичта им една към друга не подлежи на съмнение. Постепенно нещата се развиват в друга посока и придобиват драматичен обрат… Споделяме впечатления – с откъс и ревю (с избрани цитати).

„Ана“ от Мануела Драганова (Изд. Сиела)

Ана от Мануела Драганова (корица)

Има истории за любов.

Има истории за успех.

Има истории и за силата да се пребориш със самия себе си, пред каквито и предизвикателства да те изправя животът.

На български език излиза „Ана” от Мануела Драганова – вдъхновен от истински събития роман, който преплита в себе си напрежение, хумор и романтика. 

„Ана” е историята на една изключителна жена, преодоляла всички трудности в името на любовта, професионалната реализация и майчината любов… Откъс ви очаква тук.

Различната биография / исторически роман

„Мадам Пиаф и песента на любовта“ от Мишел Марлин (Изд. Емас)

„La vie en rose“ или „Живот в розово“… Каква е тайната на тази на вид толкова простичка песен, написана от непрофесионална авторка, авторка дори без образование? Защо се отличава от хилядите песни за любов?

Писателката Мишел Марли ни помага да открием отговорите между страниците на новия си роман „Мадам Пиаф и песента на любовта“, проследяващ пътя на песента и пътя на любовта на двама млади, които не знаят, че са предопределени да станат идоли – Едит Пиаф и Ив Монтан. Париж, 1944-та. Градът си отдъхва от окупацията, но не и тези, върху които се стоварват обвинения в колаборационизъм с германците. Сред тях най-неочаквано е и Едит Пиаф.

Междувременно младата Пиаф, детето на улицата, вече се е утвърдила като изпълнителка на шансони. И откривателка на нови таланти. По време на едно прослушване пред нея се явява млад италианец с нескопосан външен вид и непохватно сценично поведение – Ив Монтан. Но от опитното око на певицата не убягва талантът… Вълнуващ откъс ви очаква тук.

„Аз съм динамит. Животът на Ницше“ от Сю Прюдо (Изд. Ера)

Аз съм динамит. Животът на Ницше (корица)

Фридрих Ницше е един от най-големите мислители на XIX век – философ, литератор, изкуствовед, музикант, чиито идеи повлияват дълбоко европейската и световна култура до наши дни, като в същото време са обект на полемики, спекулации и противоположни интерпретации.

Ницше е една от най-загадъчните фигури във философията. Неговите концепции за свръхчовека, волята за власт и робския морал променят фундаментално разбирането за човешката същност.

Като се опира на документи, проучвания, писма, както и на трудовете на Ницше, британската писателка и историк Сю Прюдо обрисува света на един блестящ, ексцентричен и дълбоко смутен човек, хвърляйки светлина върху събитията и хората, формирали живота и работата му. Интригуващ откъс ви очаква тук.

„Гръцкият лекар“ от Каролина Мерминга (Изд. Изида)

Гръцкият лекар (корица)

„Гръцкият лекар“ е вълнуващ исторически роман, базиран на живота на реална личност – дядото на авторката. Тази лична история се разгръща на фона на изключително важни политически събития в Гърция и обхваща един продължителен период от около седемдесет години – от 1874 до зимата на 1941 г.

С много внимание към детайлите и използвайки богат набор от източници, Мерминга обрисува достоверно и задълбочено особеностите на епохата, възхода на буржоазията в началото на ХХ век, усилията Гърция да се превърне в пълноценна европейска държава, тежките военни години.

В текста срещаме множество известни личности, които са играели важна роля в обществения живот на гръцката държава по това време, а „поттретите“ им са изрисувани плътно ивъздействащо. Въздействащ откъс ви очаква и тук.

Нехудожествена литература

„Силата на мита“ от Джоузеф Камбъл (Изд. Сиела)

Епохалният труд „Силата на мита” от американския митолог Джоузеф Камбъл, предаваща легендарния му разговор с Бил Мойърс, се появява отново по книжарниците в ново издание с твърди корици в неподражаемия превод на Иглика Василева и с непоказвани до момента в България илюстрации.

В него ученият изследва и тълкува митовете, техните образи и сюжети, функциите им в различните култури, съпоставяйки ги и подреждайки ги в контекста на духовното развитие на човечеството във всяко едно кътче на планетата.

Легендарният разговор разглежда ролята на митологията от предмодерните общества до наши дни, както и как изкуството черпи от този вечен извор на мъдрост. Откъс и една от непоказваните досега илюстрации ви очакват тук.

„Кратко въведение в любовта“ от Роналд де Суза (Изд. Колибри)

Кратко въведение в любовта (корица)

Когато искаме да узнаем какво е чувството да си влюбен, се обръщаме към поетите.

Когато искаме да разберем колко нелепа е всъщност представата ни за любовта, се обръщаме към философите.

Поети, музиканти, художници и композитори са се вдъхновявали от тази емоция и тласкани от любовта, са давали и най-доброто, и най-лошото от себе си.

Това „Кратко въведение в любовта“ е написано от гледна точка на философ. (Философията обича загадките, а любовта предлага изобилие от такива.)

Любовните истории рядко имат щастлив край. Най-великите обикновено завършват със смърт. По-леките, познати ни като романтични комедии, завършват с брак: но наложената идея, че бракът е щастлив край, също подсказва, че бракът наистина е краят, което е вид смърт… Вълнуващо-въвеждащ откъс ви очаква тук.

„Реката на свещената маймуна“ от Димитър Кръстев (Изд. Ерове)

Реката на свещената маймуна (корица)

Река Усумасинта не е дестинация, към която човек потегля просто така. Не и през 60-те години на миналия век, когато в нея бродят огромни алигатори, а джунглата наоколо е диво място, обитавано от ягуари и повече от десет вида отровни змии

Разположена на границата на Мексико и Гватемала, тя се извива в продължение на 1000 километра, преди да се влее в Мексиканския залив. Опитите за изследването ѝ започват още в края на XIX век, но първият и единствен засега, който успява да преплава Усумасинта по цялото й протежение, е българинът Димитър Кръстев (1920 – 2013). Той прави това през далечната 1968 г… Вълнуващ откъс и фотографии от книгата ви очакват тук.

Съкровища за малки (и големи) деца

„Приключенията на Пиляпа, бялото бръмбарче“ от Раймондо, с необикновените илюстрации на Пиетра (Изд. Колибри)

“Приключенията на Пиляпа, бялото бръмбарче” е една чудесна книга за малки, големи и още по-големи. Книга мъдра и забавна, която ще докосне вашия дух и вашите сърца.

Децата ще се заливат от смях, а възрастните ще се смеят от сърце. Причудливи и симпатични, персонажите, които бръмбарчето Пиляпа среща по своя път, напомнят хора, които сигурно познавате. Паяк-Як, Бухал-Чухал, Нищо-Нещо, Лисица-Умница са само част от пъстрите герои, с които ще се запознаете в приказката. 

Бялото бръмбарче Пиляпа си търси приятел…  И сигурно ще намери, защото това е голямата му мечта. Защото, който търси… намира. И ако ти, скъпи читателю, срещнеш Пиляпа и станете приятели… Откъси и приказни илюстрации ви очакват тук.

„Из мрежите на Анансе. Африкански приказки“ (Изд. Ерове)

Това е сборник с 11 приказки на народите от Западна Африка, в част от които главен герой е трикстерът Анансе, хитър и забавен, а понякога дори и лишен от морални задръжки, той не се бои да ползва измами, за да постига целите си. Освен ролята на божествения пакостник в митологията на западноафриканските народи паякът Анансе заема и тази на умел разказвач, който плете историите си толкова добре, колкото и паяжините си – от продукт на оралните традиции, той се превръща в техен покровител.

Заповядайте в мрежите му! “Из мрежите на Анансе” е подходяща за малки и пораснали деца. Откъсът и серия чудни илюстрации ни убеждават.

„Коледата на едно дете в Уелс“ от Дилън Томас (Изд. Лист)

Коледата на едно дете в Уелс (корица)

Гениалният поет Дилън Томас съчинява и записва “Коледата на едно дете в Уелс” за предаване на радио Би Би Си през 1937-а. През 1950 г. я продава на сп. „Харпърс базаар” и тя се нарежда сред най-популярните му произведения в проза. Има десетки издания в целия свят, но в България излиза чак сега – в превод на корифея Александър Шурбанов и с илюстрации от Ина Христова.

Човекът, написал жигосващите душата строфи:

„Не си отивай кротко в тъмнината!
Пред здрача да беснее старостта!
Вий, вий срещу смъртта на светлината!”

построява повествованието в „Коледата на едно дете в Уелс” върху хлапашки спомени.  Разказани от първо лице, те звучат автобиографично, но и в тази история на Дилън Томас въображението взема превес над реалността. Невъобразимо въздействащи откъс и илюстрации ви очакват тук.

От Изд. Лист четем всяко едно детско заглавие, ето защо:

А ако за вас няма значение колко скоро са издадени книгите за пъстро настроение, искрено препоръчваме:

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (50%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (50%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук