Из мрежите на Анансе (корица)

Това е сборник с 11 приказки на народите от Западна Африка, в част от които главен герой е трикстерът Анансе, хитър и забавен, а понякога дори и лишен от морални задръжки, той не се бои да ползва измами, за да постига целите си. Освен ролята на божествения пакостник в митологията на западноафриканските народи паякът Анансе заема и тази на умел разказвач, който плете историите си толкова добре, колкото и паяжините си – от продукт на оралните традиции, той се превръща в техен покровител.

Заповядайте в мрежите му! „Из мрежите на Анансе“ (Изд. Ерове) е подходяща за малки и пораснали деца.


Книгата може да поръчате с 5% отстъпка и промокод за читателите на списанието тук.


Из мрежите на Анансе

За преводача и художника на книгата

Превод: Диляна Георгиева е читател, любослов, преводач и редактор, минала през почти всички етапи на книгоиздаването. Движат я любопитството и способността да се учудва. Във всяка нова книга открива нещо да я развълнува, нещо да я умисли и нещо да я поучи. Това е втори неин превод от английски език за издателството след документалната „Змията и Дъгата“, като освен с превода, тук тя е отговорна и за творческото преразказване на приказките.

Худ. оформление: Виктория Видевска е млад художник илюстратор от Пловдив с уклон към приказното и племенното, какъвто е и профилът на „Ерове“. Това е втората книга с нейни авторски илюстрации. Първата е новото издание на „Снежната кралица“ за друго издателство, като творбите ѝ за там взимат участие в Биенале на българската илюстрация 2018 и в COW Illustration Biennale 2018, Украйна.

Защо ракът няма глава

Някога много, много отдавна още преди човекът да се появи и да смути делата на природата, всички животни живеели заедно в мир. Но в онези времена само слонът, кралят на животните, си имал собствена глава. А в една голяма пещера държал какви ли не глави с всякакви форми и размери. Щом на някое животно му се прищяло да излезе от селото, за да иде до поляните или в пущинака, то първо трябвало да навести слона и да поиска някоя глава назаем. Приберяло ли се пак в селото, връщало си и главата на слона. Живеели си животните дълго така, само дето нямало глави за всички. Все за някого не стигала една и той трябвало да си стои в селото.

Минало се време и някои животни взели да негодуват, че винаги когато искат да излязат навън, трябва първо да се отбиват в пещерата. Кралят решил да сбере всички животни и да отреди на всяко глава, която да носи вовеки. Заел се той с тази задача заедно със своя помощник рака. Когато всичко било готово и главите били подредени на площада, слонът изпратил петела, комуто специално дал глава, да повика всички животни, за да получат и те своята.

Обиколил петелът цялото село и всички хукнали към площада. Петелът мислел, че никого не е пропуснал, ала докато се връщал, забелязал рака без глава да криволичи към реката. Петелът го посъветвал да тича към площада, но ракът не му обърнал внимание.

– Аз съм помощник на краля – заявил ракът – и дума да няма, той ще ми запази една глава. Сега трябва да се изкъпя. Чао и до скоро.

И тръгнал спокойно към водата.

На площада, където се били насъбрали всички други животни, слонът взел да раздава главите. Той се постарал всяко животно да получи подходяща глава. Така че на хипопотама дал грамадна глава, на носорога се паднала глава със свирепи очи, а жирафът се сдобил с дълга глава да му ходи на дългия врат. Никой не харесвал особено хиената, затова ѝ дали най-грозната измежду главите, а антилопата, която всички смятали за най-изящното животно, получила най-красивата. Цяла сутрин раздавал слонът глави, докато всяко животно не получило своя. Кралят благодарил на петела за добрата работа и се канел да се прибере в двореца си, когато неочаквано се появил ракът с бавната си походка.

– Къде се криеш ти? – попитал го кралят. – Боя се, че раздадох всички глави и за теб не остана никаква!

Колкото и да негодувал ракът, нямало какво да стори и точно затова и до ден днешен си ходи навсякъде без глава.

Още находки от Издателство Ерове

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук