След като стихосбирките “Канела” и “Зелда” предизвикаха въодушевление сред читатели от няколко поколения, издателство ICU посреща и тази есен с произведение на поета, драматург и режисьор Елин Рахнев.

В сърцето на октомври култовата поетична книга “Октомври” с илюстрации от Кольо Карамфилов заживява нов живот 21 години след първото си издание.


Книгата може да поръчате с 5% отстъпка и промокод за читателите на списанието тук.


За Елин Рахнев казват, че е от поетите, които се раждат такива – с блус и есен във вените.

„Октомври” е есенцията на всичките ми лични и обществени разпятия,

единствената ми достоверност пред света, молекула, заровена в сърдечно-съдовата ми система, радикална епикриза на единния ми граждански номер, контролен пакет акции на всичко в мен, беше написал Елин.

Стихотворенията от “Октомври” са състояния, изразяващи онова, което ни наранява и приласкава, докато наблюдаваме света, любовта и пролуките помежду им. Книга откровение, която утешава с усещането, че не си сам в крехката си самота. 

“Октомври” ще приласкае влюбените в поезията, читателите, които виждат и прозаичното около себе си в рими. Стихосбирката е за онези, които не знаят как да се държат, когато ги обичат. За почитателите на вехти банди, които се събуждат сред ягодови полета. Тази книга е за хората с усет към неординерното в живота, за любителите на добрата поезия и за онези, които са имали щастието да се докоснат до предишни текстове на Елин Рахнев. И нямат търпение да го четат още и още. За всички, които пазят специално място в сърцето си за Джон и Йоко, за Зелда и Скот.

„Октомври“ е лирически текст, какъвто рядко се среща

в едно време, когато всеки бърза да отпечата – каквото и да е, както и да е, но непременно Книга! Той е цялостен, концептуално усетен, свързан по дух и единство на метафоричната употреба, затворен в себе си, малко негостоприемен, малко жаден да бъде почетен, малко ироничен, малко сериозен…

Милена Кирова, в. “Култура”

Октомври

Елин Рахнев

Аз мога да отвикна в синовете си, във дъщерите си,
във майките си. Във бялото стечение на чучулигите,
из преждата им мътна да хриптя. И ведро да тече, шурти скръбта ми… във ягодовите поляни, във килерите.

Със цялата отявленост на тялото. Да става това.
Да изтече разюзданата скръб надолу към атласите, бардаците, житата и мръсните стени на постулатите. Нечленоразделно да хрипти по май, октомври, йоко,

„Богориди“. Да разцъфти гръдта ѝ, да се развей,
да експресира. Релефът ѝ да екне, да се пръсне честно организмът ѝ… над цялата естетика, над римите
и библиотеките. Тъй прелъстителна, барокова, желана,

наркотична. Загубила основите си, миризмата на елен
и сяра. Кърмата ѝ да се стопи в тъма на наративите
и гардеробите, прахта. Да става това. Да се изгражда. Да се култивира. Да придобие някаква класичност. Цялост.

Синева… За другий свят роден съм аз, за другата лила и други живи.

За автора

Елин Рахнев е роден на 3 юли 1968 година в София.

Завършва специална педагогика в Софийския университет „Св. Климент Охридски” , а по-късно специализира режисура в Националната академия за театрално и филмово изкуство.

Работил е като журналист  и редактор на телевизионни предавания. Бил е главен редактор на списанието за литература и блус „Витамин Б“.

От 1999 година работи като драматург в различни театри, между които НТ „Иван Вазов”, ДСТ „Алеко Константинов”, ДКТ „Иван Димов“ – Хасково и др. Поетичните му книги включват стихосбирките „Съществувам” (1993), „Развяване на минзухара” (1995), „Октомври” (1998 и 2019), „Канела” (2008 и 2016) и „Зелда“ (2017). Автор е на пиесите „Боб” (1998), „Прозорецът на Йонеско” (2000) , „Флобер” (2000), „Кукувицата” (2002), „Фенове”, „Маршрутка”, „Тест”, „Любов”, „Свалячи”. Стиховете и текстовете за театър на Елин са преведени на над двайсет езика.

През 1992 г. с дебютната си стихосбирка „Съществувам“ Елин Рахнев печели първа награда на конкурса за поезия „Веселин Ханчев“, а през 1999 г. за стихосбирката „Октомври“ печели наградата „Иван Николов“. Елин Рахнев има две награди „Икар“ за драматургия – за пиесите „Боб“ (1999) и „Фенове“ (2003). През 2011 г. печели и „Аскеер“ за текста на пиесата „Тест“.

Повечето ни читатели намират статията за удивителна. А ти?
  • удивителна (13%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (13%)
  • гореща (13%)
  • щура (13%)
  • необикновена (13%)
  • плашеща (13%)
  • обезпокоителна (13%)
  • дразнеща (13%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук