книги за 2021
снимка: Olesia Buyar | Unsplash

„Намирам телевизията за много образователна.

Всеки път, когато някой пусне телевизора, аз отивам в другата стая да чета книга.“

Следвайки съвета на Граучо Маркс, особено във времена, в които летим главно на крилете на книгите, прочетохме десетки заглавия, споделихме откъси, цитати и отзиви (в серия ревюта), поговорихме с някои автори (в пъстри интервюта).


Книгите може да поръчате с 5% отстъпка и промокод за читателите на списанието тук.


снимка: willsantt | Pexels

Броят на заглавията, които получиха топъл прием в читателските ни сърца и званието „нова книжна любов“ клони към безкрайност, но засега споделяме:

25 книги, които да си подарите за окрилена 2021 г.

Любими български заглавия

„Чифликът край границата“ от Йордан Йовков

По повод 140 години от рождението на Йордан Йовков ИК “Нике” представи първия роман на автора “Чифликът край границата”, в ново красиво издание с оформлението на художничката София Попйорданова.

Във времена, в които за пореден път светът се разпада, за да бъде нареден отново, в ситуация на бурни социални конфлики и преосмисляне на социалния строй – ето там Йордан Йовков поставя двамата си главни герои

Откъс от първия му роман „Чифликът край границата“ може да прочетете тук.

„Разкази и повести“ от Георги П. Стаматов

Радваме се също на сборник от Георги П. Стаматов – един от всепризнатите майстори на късия градски разказ в следосвобожденската ни литература.

Разкази и повести“ (ИК “Колибри”) се основава преди всичко на подбора, направен от самия автор.

В хронологичен ред са включени най-представителните му творби, като някои от разказите се преиздават за първи път след първата им публикация.

Книгата  представя и развитието на неговия специфичен почерк – от по-разгърнатите, класически повествователни форми до късия разказ в „телеграфен стил“ – запазената марка на Стаматов. Може да му се насладите и в откъса тук.

„Към езерото“ от Капка Касабова

В новата си книга Капка Касабова изследва по вода и земя историите на поети, рибари и пазачи, на управници и хора, отхвърлени от цивилизацията, наследници на война и изгнаничество и разголва човешките съдби, оформени от живота край езерата Охрид и Преспа.

„Прозата на Касабова е очароваща и предизвикваща, поетична и рязка едновременно.

Като разказва историята на предците си през историята на земята, която ги е формирала, тя превръща конкретното в универсално и приканва читателя да размишлява върху значението на паметта, идентичността и мястото в по-широкия контекст на човешкото съществуване.“Irish Times

Още по-убедителен е откъсът тук.

„Резиденцията“ от Георги Тенев

Резиденцията”  ни пренася след средата на 21 век, в една държава, запазила много черти на нашата, но с нови очертания. Страната е разделена между Планинската република и Свободна зона.

В свят на забрани и репресии само мистическото учение Рилски урок владее умовете и сърцата на младежите. Преследването и изтребването на тази секта е задача на един върховен прокуратор.

Романът е разделен на три части, които носят символически имена: „Прокураторът“, „Серумът на истината“ и „Млада кръв“. Авторът ни въвлича в един стремителен, дълбок и смущаващ сюжет, чийто двигател е надеждата, че в обществото ни има нещо повече от хаос, алчност и инстинкт за самосъхранение. Откриваме я и в откъса тук.

Първите 20 (корица)

Сб. с разкази „Първите 20″ със съставител Александър Шпатов

През март месец 2020 г. Сдружение за градски читални стартира онлайн платформата „Декамерон 2020“, включваща подбрани български разкази.

Своеобразно продължение на инициативата е сборникът „Първите 20“ (изд. „Сиела“).

20 от най-изявените ни разказвачи се включват с 20 истории, превърнали се в своебразни хроники за първите 20 години от новия век – един добре очертaн период, започнал с фойер­верките за началото на третото хилядолетие, през приобщаването ни към Европейския съюз, до неговия финал с глобалната пандемия от 2020 г.

Повече разбираме от самия Ал. Шпатов в откъса тук.

Сб. с разкази „Чакам в кафенето“ от Биляна Генова

Историите в „Чакам в кафенето“ (ИК “Колибри”) се разгръщат от ателието на Веласкес и площадите на Венеция до запустяла  къща в Шишковци и литературния клуб „Перото“.

Обединява ги деликатният поглед към изкуството като уникално, разместващо световете преживяване, към любовта като очакване, към живота като лабиринт, в който изгубването не е непременно страшно.

На разказа „Свободен художник“, както и на пъстро интервю с Биляна Генова (придружено от изящни илюстрации от книгата) може да се насладите тук.

Гълъбария (корица)

„Гълъбария“ от Стефан Коспартов

След впечатляващия дебют „Когато капят кестените“, който успя да спечели сърцата на читатели и критици, сценаристът и писател Стефан Коспартов зарадва своите читатели с нов роман.

Разгръщаме „Гълъбария“ (ИК “Сиела”) – духовита и красива, понякога трагична приказка за непостижимата любов, която срещаме веднъж в живота и невинаги разпознаваме. Героите се лутат между ежедневието и мечтите си, за да открият, че единственият път към щастието е изпълнен със страдание и борба за споделеност.

Откъсът открехва вратата към „Гълъбария“ (малко) повече.

„Глина“ от Виктория Бешлийска

Само за 2 години Виктория Бешлийска превърна блога си „По дирите на думите“ (Words do Worlds) в съкровищница на българския език, която пази неговия дух и история.

Любовта ѝ към родното и думите я отвежда в едно необикновено българско село и я вдъхновява да създаде история, която не просто се чете, а се живее.

Подобно на глината, която обединява огъня и водата и споява техния съюз с пръст от земята, превръщайки ги в късче съвършенство, Виктория Бешлийска извайва детайлите на своя роман. На страниците на „Глина (ИК „Софтперс“) думите танцуват в съвършен синхрон и разгръщат пред очите на читателя една необикновена история. Откъс може да откриете тук.

„Моята олимпиада“ от Илия Троянов

Животът се състои от два абсолютно противоположни дейности – тази на ума и тази на тялото. Двете често биват противопоставяни една на друга, но немският писател с български произход Илия Троянов обръща гръб на типичното пренебрежение към физическата активност, царящо сред об­разованите среди, посвещавайки 4 години от своя живот в опит да обясни света през спорта.

„Моята олимпиада” (ИК “Сиела”) е невероятната изповед на един аматьор, включил се в 80 олимпийски дисциплини в надпревара не само с истински спортни богове, но и със самия себе си. Необикновен откъс и още по-необикновено видео интервю с автора ви очакват тук.

Любими книжни находки

„Метаморфозата“ от Франц Кафка

Почти век след смъртта на немскоезичния автор на български език се появява сборникът „Метаморфозата“ , приютяващ 11 от най-знаковите му разкази.

Луксозното издание (ИК “Сиела”) се появява в майсторския превод на Венцеслав Константинов и с въздействащите илюстрации на художника Дамян Дамянов.

Хумористични и „освобождаващо иронични“, тези разкази притчи отварят широко вратите към несъзнаваното и „преправят пътя към вселената на надеждата“. Откъсът и проникновените илюстрации са особено красноречиви.

Книгата на Монел (корица)

„Книгата на Монел“ от Марсел Швоб

„Монел ме намери в долината, където се скитах, и ме хвана за ръката.“

Така започва „Книгата на Монел“.

В основата й лежи действителна история. Eдна дъждовна вечер в началото на 1891 г. Швоб среща в бедно парижко предградие млада уличница. Тя се казва Луиз и е болна от туберкулоза. Прибира я в дома си и се грижи за нея. Междувременно записва разказите й – получават се причудливи текстове с фантастични елементи, които момичето много харесва.

Две години по-късно Луиз умира. Швоб е смазан от мъка. Шест месеца не се докосва до белия лист. След това се появява „Книгата на Монел“, която скоро се превръща в неофициалната библия на френския символизъм. Откъс и главозамайващи илюстрации ви очакват тук.

Пилат (корица)

„Пилат“ от Магда Сабо

„Пилат” е един от възхитителните романи на голямата унгарска писателка Магда Сабо.

Фин разказ за лутането на душата из лабиринтите, в които живеем, и за най-спасителното чувство – любовта.

„Пилат“ е историята на една майка, която иска да свали от раменете на дъщеря си непоносимия товар, който представлява тя за нея. И за една дъщеря, която иска да носи майка си така, както е била носена от нея, но не знае как да го направи. Всеки читател ще се разпознае – в поне едната от двете. Убедете се с откъса тук.

„Албум с истории“ от Андонис Георгиу

„Албум с истории“ (2014) е една от забележителните творби на съвременната кипърска литература. Удостоена е с Държавната награда на Кипър и с Европейската награда за литература.

Полифоничен по своята структура, в романа се преплитат истории за любов, смърт, загуба, война, бежанци и емигранти; стари и нови истории, на гръцки език и на кипърски диалект.

Допълнени са с цитати от вестници, рецепти, детски рисунки, фолклорни песни, стихотворения и множество фотографии от семейни албуми, за да се създаде една постмодерна амалгама от текстуални и визуални внушения.

На точно такъв откъс – с красиви, поизбелели снимки и изрезки – може да насладите тук. Очаквайте и интервю с автора.

„Хотел „Ирис” от Йоко Огава

„Хотел „Ирис“ е ново заглавие от авторката на „Любимата формула на Професора“ Йоко Огава.

Един смущаващ и незабравим роман за любов, желание, болезнена интимност и смъртна ярост, за обсебващо подчинение и безволево покорство, за унижение и себеунижение.

„Хотел „Ирис“ (Изд. “Колибри”) ни прави свидетели на бурна среднощна сцена в крайбрежен хотел между проститутка и мъж, прехвърлил средната възраст…

Дали откъсът казва повече?

„На смелите се прощава“ от Крис Клийв

„На смелите се прощава“ е роман взрив.

Тук любовта е спасение, приятелството – въпрос на чест, а разстоянията сближават. Характерният стил на Крис Клийв е още по-зрял и запомнящ се, а разтърсващите сцени на човечност са на всяка страница.

„На смелите се прощава“ (Издетелство ICU) е роман за дързостта да бъдеш себе си в немислими ситуации на крайност; за крехкостта на живота и смелостта на мечтите. За Лондон – градът на началата. И най-вече за любовта. Откъс и видео ви очакват тук.

Преди да изчезне мъжът ми (корица)

„Преди да изчезне мъжът ми“ от Селя Ахава

На 13 ноември авторката на „Неща, които падат от небето“ Селя Ахава се завърна със смущаващата автофикция „Преди да изчезне мъжът ми“ (ИК “Колибри). Възхвалявана и от критиката, и от читателите, няколко години след появата си във Финландия книгата все още предизвиква силни емоционални реакции.

Има изречения, които разделят времето на две: преди и след това. Изречения, които не можеш да изтриеш, колкото и да се разкайваш, да отричаш или да си ги вземаш назад по-късно…

Мъжът ми си поема дъх… После казва: Винаги съм искал да бъда жена.

Как продължава изречението? Може би откъсът открехва завесата.

„Холандската къща“ от Ан Патчет

Холандската къща от едноименния роман на Ан Патчет е описана толкова блестящо, че читателят мигновено се изкушава да потърси сградата в гугъл. Магията на този дом е магията на изстраданите житейски истини, които са в основата на историята в книгата.

Холандската къща е символ – на детството и мечтите, на миналото, което остава винаги застинало във времето, но въпреки това  белязва и днешния, и утрешния ден. На онова, от което бягаме и  към което се стремим.

Финалист за наградата Пулицър за 2020 г., бестселър на New York Times и четвърта в класацията на списание Time за най-добрите заглавия на 2019 г., списание People я определя като „омагьосваща“, а Publishers Weekly – „дълбоко и състрадателно изследване на маниите и прошката. Откъсът също е въздействащ.

„Фрида Кало и цветовете на живота” от Каролине Бернард

„Фрида Кало и цветовете на живота” е новата книга от популярната Колекция „Музи” на издателство „Емас”.

Каролине Бернард с изключителния си усет към детайла пресъздава жизнен, автентичен портрет на една от най-вдъхновяващите жени в историята – и отправя взор не към иконата, а към жената, дишала, творила, обичала, страдала, с всичките ѝ белези и триумфи.  

Фрида Кало е може би най-известната латиноамериканка на всички времена. Художничката от Латинска Америка с най-скъпо продадената картина в света. Жената, за чието творчество са изписани хиляди страници. Днес. Но не и допреди 35 години… А какво ли казва откъсът (за Изневярата, например)?

„Войната на Хана“ от Джан Елайъсбърг

Вдъхновена от истинската история на жената, която Айнщайн нарича Майката на атомната бомба, книгата разказва за безсмъртна любов и велики открития, но и за отговорността на големите учени пред историята…

Завладяващ разказ за истина, която отдавна е трябвало да види бял свят.“

Марта Хол Кели, автор на „Люляковите момичета“

Триумфалната история за Хана, надхвърляща антисемитизма и клопките на романтиката на работното място, ще удовлетвори напълно читателите.Publishers Weekly

Откъсът хвърля още светлина.

Герои от Стивън Фрай (корица)

„Герои“ от Стивън Фрай

В своя бестселър „Митове“ Стивън Фрай ни разказа за титаните и боговете от гръцката митология, а с втората му част навлизаме в епохата на героите.

В разказите за тях се редят вярна любов и разврат, пирове, свирепи войни и невъзможни мисии, ужасни злодеяния, безумна храброст, триумфи и трагедии.

Динамична и увлекателна, изпълнена с преследвания и битки, невъзможни за преодоляване препятствия и загадки, прояви на долна страхливост и истинска храброст, без да пропускаме убийствата и безкористните жертви, „Герои“ разказва за това, на което ние, простосмъртните, сме наистина способни – в най-лошия и най-добрия смисъл. Може да се убедите с откъса „Избраният“.

Из жанровата литература

„Огледални убийства“ от Антъни Хоровиц

“Романът показва пълния арсенал на Хоровиц: приковаваща история, изящен стил, дръзка енергия… и преди всичко удоволствието, разпалвано от четенето на художествена литература – радостта на разказвача, който смело намира нови начини да заплени аудиторията. Не предполагах, че заплетените, изтънчени романи могат да са толкова забавни”.Ей Джей Фин, автор на „Жената на прозореца“

Предстои ни нова среща с прочутия детектив Атикус Тип и бившата редакторка Сюзън Райланд, двама от главните герои в бестселъра „Мозайка от убийства“. В продължението на своя шедьовър Антъни Хоровиц отново заплита невероятна интрига, разказвайки две различни истории. Дали и откъсът е толкова заплетен?

„Денят, в който мама отиде на небето“ от Петър Станимиров

Майсторът на илюстрациите и един от хората, оформили облика на жанровата литература в България, Петър Станимиров е познат с работата си по комиксите „Дъга“, кориците на повечето книги на Стивън Кинг и Дийн Кунц, както и редица книги-игри.

След няколко десетилетия, посветени на илюстрацията, легендарният художник публикува своята първа приказно-страшна повест за възрастни, вдъхновена от българския фолклор.

Илюстрованото издание „Денят, в който мама отиде на небето“ (ИК “Сиела”) представлява смайваща смесица между мрак и светлина, приказка за самовили, демони и две деца, зaчeнaти в грях, които трябва да оцелеят въпреки всичко. Откъс и илюстрации ви очакват тук.

„Мазето“ от Благой Д. Иванов

След успеха на трите сборника „Добрите, лошите и грозните“„Трансформации“ и комиксовия „Седем градски гряха“ популярният български кинокритик Благой Д. Иванов отново размества литературните пластове, предлагайки на читателите своя първи роман – провокативна приказка за любовта.

„Мазето“ (ИК “Сиела”) в майсторски романтичен психотрилър, в който един сериен убиец се учи… да обича.

„Слизаме“ в окъса без страх.

Книжни находки за (малки и големи) деца

„Алиса в Страната на чудесата“ от Луис Карол

Оригиналът на изданието, което издателство „Колибри“ предлага на своите читатели, е посветен на 150-ата годишнина от създаването на една от най-четените книги на всички времена, а илюстратор е талантливият френски художник Бенжамен Лакомб, изявен представител на новата френска школа в илюстрацията.

Вирджиния Улф е права – книгите за Алиса не са за деца, те по-скоро са единствените книги, които ни карат отново да станем деца. Настоящото издание на „Алиса в страната на чудесата“ е уникално като оформление и съчетание на текст и разгъващи се илюстрации. 

За изкуството на Бенжамен Лакомб, както и неговия предговор към Алиса, споделихме тук.

В „Заешката дупка“ на юбилейното издание скочихме тук.

Приказки на пишеща машина (корица)

„Приказки на пишеща машина“ от Джани Родари

„Приказки на пишеща машина“ е нов неиздаван досега сборник от класическия автор на детски приказки и романи Джани Родари .

Като своеобразно продължение на „Приказки по телефона“, един от най-обичаните сборници на автора, „Приказки на пишеща машина“ ни среща с дори още повече необичайни герои, непредсказуеми ситуации и изненади.

С твърди корици и богатите илюстрации на Дамян Дамянов „Приказки на пишеща машина“ е и специално издание, което ознаменува 100 години от раждането на автора. Може да се насладите на откъс тук.

Нехудожествена литература

Имитация и демокрация (корица)

„Имитация и демокрация“ от Иван Кръстев и Стивън Холмс

Разгръщаме една забележителна книга, която преобръща разбирането ни за кризата на либерализма. Публикувана в оригинал под заглавие „Светлината гасне“ (2019), тя печели наградата „Лайънъл Гелбър“ за най-добра англоезична книга по въпросите на международната политика. Отличена е от „Файненшъл Таймс“, „Икономист“, „Проспект“ и „Ивнинг Стандард“ като една от най-важните книги през 2019 г. Преведена е на 18 езика.

Защо, след като спечели Студената война, Западът загуби политическото си равновесие?

Този и още много други въпроси повдига книгата. Откъсът ни въвежда в тях

А ако за вас няма значение колко скоро са издадени книгите за пъстро настроение, искрено препоръчваме:

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук