Герои от Стивън Фрай (корица)

“Забавен поглед към живота на древногръцките богове.

Фрай демонстрира класата си на разказвач… боговете ще бъдат доволни”.

Таймс

“Истински олимпийски подвиг.

Изглежда боговете се усмихват на Фрай – неговите митове са абсолютен хит”.

Ивнинг Стандарт

Древногръцките митове са сред най-великите истории, разказвани някога, преразказвани са векове наред, залегнали са в основата на нашата цивилизация и са вдъхновявали творци и писатели от ранга на Шекспир, Микеланджело, Джеймс Джойс и Уолт Дисни. Към тях е особено пристрастен и Стивън Фрай.


Увлекателните му книги-пристрастия може да поръчате с промокод за читателите ни и 5% отстъпка от Ozone.bg тук.


В своя бестселър „Митове“ той ни разказа за титаните и боговете от гръцката митология, а с втората му част навлизаме в епохата на героите.

„Герои“ разказва за простосмъртните, издигнали се със сила, ум и храброст над себеподобните си, за хора, чиито имена отекват през вековете и за чиито подвизи се носят легенди. В разказите за тях се редят вярна любов и разврат, пирове, свирепи войни и невъзможни мисии, ужасни злодеяния, безумна храброст, триумфи и трагедии.

Малко са простосмъртните, които са се впускали в толкова смели и вълнуващи приключения, преодолявали са безброй страховити опасности и са успявали да надхитрят коварните и отмъстителни богове, при това така умело и триумфално като гръцките герои. В своя нов шедьовър Фрай блестящо преразказва тези драматични, забавни, трагични и вечни легенди.

Присъединяваме се към Язон и аргонавтите на борда на „Арго“ в техния поход в търсене на Златното руно. Проследяваме, затаили дъх, дванайсетте подвига на Херакъл. Научаваме как хитрият Едип разрешава загадката на сфинкса, макар че това не му носи нищо добро, и как Белерофонт пленява крилатия кон Пегас, с чиято помощ успява да убие чудовището Химера. Възхищаваме се на Тезей, споделяме мъките на Орфей, ликуваме с Персей и се удивляваме на Аталанта – единствената жена, която може да надбяга всеки мъж. В „Герои“ научаваме повече за съдбата на други легендарни имена като Дедал и сина му Икар, Медея и Ариадна.

Динамична и увлекателна, изпълнена с преследвания и битки, невъзможни за преодоляване препятствия и загадки, прояви на долна страхливост и истинска храброст, без да пропускаме убийствата и безкористните жертви, „Герои“ разказва за това, на което ние, простосмъртните, сме наистина способни – в най-лошия и най-добрия смисъл.

Макар че тези истории са добре познати, Фрай успява да „изтупа прахта“ от тях, разказвайки ги по съвсем модерен начин, добавяйки любопитни коментари и проявявайки за пореден път невероятното си чувство за хумор. Дори най-епизодичните герои са представени по такъв остроумен и ироничен начин, който още повече подсилва удоволствието от четенето.

Разказвачът Фрай за пореден път впечатлява с невероятно подробната информация за тези популярни герои, поднесена по много забавен начин. Освен всичко това, книгата е изключително ценна и по линия на етимологията, защото обяснява произхода на много думи и фрази, както и имената на различни представители на флората и фауната, които са свързани с имената на древногръцките герои.

Но това не е всичко, Фрай е готов и с третата част „Троя“, която ще е кулминацията на неговия митологичен труд.

„Толкова възхитителна книга, не можеш да я оставиш настрани,

точно като първата част. Фрай разказва интригуващо за героите, без да спестява кървавите подробности или да преобръща истината за митовете. Книгата е богата на факти, безкрайно забавна и ще установите, че сте научили много“. Това е коментарът на „Хералд“ за „Герои“.

Герои

Стивън Фрай

Избраният

Това е архетипът на романите за деца, юноши и – да бъдем честни – за онези от нас, които се преструват на възрастни. Загадъчен, отсъстващ баща. Любяща майка, която те окуражава да вярваш, че си изключителен. Избраник. „Ти си магьосник, Хари!“ – нещо от този род.

И историята започва така.

Израснал си в града Тройзен, забутан в североизточен Пелопонес. Майка ти е Етра, дъщеря на тукашния цар Питей. Ти си член на царското семейство, и все пак с теб се отнасят по различен начин, защото нямаш баща.

Кой е (или кой е бил) той?

Майка ти се държи дразнещо шеговито, когато стане дума за това.

– Може да е бил велик цар.

– По-велик от дядо Питей?

– Може. От друга страна, може да е и бог.

– Баща ми е бог?

– Кой знае…

– Е, аз съм по-бърз и по-силен от всички останали момчета. И съм по-умен. И по-красив.

– Не си най-добър във всичко, Тезей.

– Най-добър съм! В какво не ме бива?

– В скромността.

– Пфу! Честността е по-важна.

– Да кажем, че нескромността е доста непривлекателна. Баща ти наистина не би одобрил.

– Кой, царят или богът?

И така закачливият разговор и шеговитото заяждане продължават, докато се превръщаш от палаво детенце в гордо момче.

Настъпва великият и щастлив ден, когато братовчед ти Херакъл идва на гости в двореца. Той е роднина на майка ти по линия на един виден ваш предшественик, наречен Пелопс. Ти се прекланяш пред него от мига, когато са започнали да ти разказват истории за удивителните му приключения. За чудовищата, които е убил, за задачите, които е изпълнил. За силата му. За смелостта му. Когато той пристига, хвърля пред огнището една лъвска кожа. Кожата на Теспийския лъв, спомен за първата му голяма победа. Всички други деца се разпищяват и побягват. Ти си едва шестгодишен, но изтичваш при кожата и сграбчваш лъвската грива. Започваш да се търкаляш с нея на пода, ръмжейки непрестанно. Опитваш се да я душиш. Херакъл те вдига със смях от земята.

– Ето един млад човек по мой вкус. Как се казваш, червенокоско?

– Тезей, моля.

– Е, Тезей Моля, герой ли се каниш да станеш, когато пораснеш?

– О, да, братовчеде, да, така е.

Той се разсмива отново и те поставя върху лъвската кожа, и от този миг нататък ти знаеш, че това е твоята съдба, макар още да не си напълно сигурен какво означава това да бъдеш герой.

На дванайсетия ти рожден ден майка ти те взема за ръка и те извежда от Тройзен, тръгвате нагоре по една пътека, която води до висок хълм, откъдето се виждат целия град и земите наоколо. Тя ти показва един голям камък.

– Тезей, ако успееш да преместиш този камък от мястото му, ще ти разкажа всичко за твоя баща.

Ти хукваш към камъка. Буташ го с протегнати ръце, обръщаш се и започваш да го натискаш, опрял гръб в него. Опитваш се да го вдигнеш, крещиш, въртиш се от всичките му страни, но накрая падаш изтощен на земята. Огромният камък не е помръднал дори на разстояние, равно на ширината на малкия ти пръст.

– Хайде, малки Сизифе, ще опитаме пак догодина – казва майка ти.

Оттогава нататък на всеки твой рожден ден двамата отивате при този камък.

– Струва ми се – казва майка ти след няколко години, – че ти никне някакво подобие на брада, Тезей.

– Брадата ще ми даде сила – отвръщаш ти. – Тази година ще стане.

Но не става и тази година. Нито пък на следващата. Започваш да ставаш нетърпелив. Никой не може да те надмине в надбягванията, дори ако дадеш на съперника си преднина от половин стадий. Никой не може да хвърля копие или диск по-надалеч. Тройзен ти се струва прекалено малък град за твоите амбиции. Не си съвсем сигурен какви са те, но знаеш, че по някакъв начин ще успееш да разтърсиш света.

На този свой рожден ден ти се чувстваш почти уморен, докато се изкачваш бавно с майка си нагоре по хълма. Изпитанието с камък е измама. Той никога няма да помръдне.

Но се оказва, че не си бил прав.

За автора

Талантите му са безкрайно много. Стивън Фрай е определян като истинско британско съкровище. Той е актьор, комик, журналист, писател, поет, режисьор, сценарист и драматург, носител на много престижни награди. Припознаван в културните среди за еталон на т.нар. английски дух, неговото име се свързва с изящно владеене на езика, класически хумор и ерудирано присъствие. Сред близките му приятели е актьорът Хю Лори, негов състудент в Кеймбридж. Двамата изграждат необикновен комедиен тандем и участват в култови сериали като „A Bit of Fry and Laurie“ (1989 – 1995) и „Джийвс и Устър“ (1990 – 1993).

Стивън Фрай е водещ на церемонията по раздаване на британските филмови награди БАФТА в продължение на 12 години. Сред хитовете с негово участие са „Госфорд парк“, „V като Вендета“, „Шерлок Холмс: Игра на сенки“ и трилогията „Хобит“. Често озвучава различни филми и видео игри. Той е и гласът зад аудиоверсиите на седемте книги от поредицата за Хари Потър.

През 2007 г. Фрай е удостоен с награда за цялостното си творчество на церемонията по връчването на Британските комедийни награди. Известен е със своите активни позиции спрямо разнообразни обществени проблеми. Неговите ярки личностни убеждения превръщат творчеството му в извор на вдъхновение и мъдрост, пораждайки житейски размисли у всеки, докоснал се до него. Оригиналните му гледни точки предлагат възможност за интерпретации на изконни общочовешки въпроси, основани на финия баланс между ирония и самобитност. 

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (100%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук