Смущаващите шедьоври на Ray Caesar (дигитални илюстрации)

„Сега живея мечтите на онези, които нямаха шанса да изживеят своите… Да сторя друго, би било грях“.

Това твърди Ray Caesar, известен като маестрото на дигиталната картина. Роденият през 1958 г. в Лондон артист, живее в Канада от най-ранна възраст. Там, наред с многото други области, в които твори, прекарва 17 години като фотограф и художник в отдела за изкуство и фотография на детската болницата в Торонто. Днес Рей си спомня:

„Работил съм в отделение, което документира такива неща като злоупотреба с деца, хирургическа реконструкция, опити с животни… Бяха години, които никога няма да забравя, години, в които станах свидетел на огромна мъка, но и на велики чудеса.

Често се събуждам посред нощ с мисълта, че бродя из коридорите на гигантската болница. Докато лежа в тъмно, се мъча да си спомня приглушените думи на онези, които все още ме преследват в спомените ми.

Пределно ясно ми е, че болницата е родното място на всичките ми образи.“

Творбите си Ray Caesar изработва със софтуера Maya, след дълъг процес на моделиране. Но дори така, те трудно влизат в тесните рамки на „дигиталните илюстрации“. По емоционалното си въздействие и умелото боравене с визуалния език на символизма и сюрреализма, приличат повече на картини. На някой от шедьоврите на Салвадор Дали или Фрида Кало например, от които авторът също е вдъхновен. И все пак онези 17 години, признава британецът, са оставили най-силен отпечатък върху живота и творчеството му:

„Болниците са като малки градове и когато си мислите, че си видели всичко, реалността ви удря в лицето и ви показва нещо, което ви кара да преоцените живота. Научих, че човешките ръце могат да бъдат жестоки и нечестни, но също така могат да извършат сърдечна операция или да напишат чек, за да построят ново крило на болница или дори просто да избършат сълзите на едно дете.

Чудеса съществуват, но те често са продукт на собствените ни действия и на невероятната работа на неизвестните герои, грижещи се за децата ни.“

Смущаващите шедьоври на Ray Caesar

Снимки и допълнителна информация: Ray Caesar / Facebook / Instagram / Twitter
Художникът е представляван от: Gallery House
Източници: My Modern Met, Cultura Inquieta

Повечето ни читатели намират статията за обезпокоителна. А ти?
  • удивителна (13%)
  • вдъхновяваща (3%)
  • любопитна (8%)
  • забавна (5%)
  • гореща (8%)
  • щура (5%)
  • необикновена (13%)
  • плашеща (18%)
  • обезпокоителна (21%)
  • дразнеща (8%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук