Убедени сме, че доброто кино се нуждае от добри (малки) зрители (с големи сърца).

И се радваме, че за трета поредна година Мини детски филмов фестивал ще потопи най-малките зрители в магията на киното. Тазгодишното издание ще се състои от 9-и до 11-и октомври в Културен център G8 на ул. Гладстон № 8 в София.

Поканата е отправена към децата над 4-годишна възраст, които могат да гледат вълнуващи късометражни и  пълнометражни филмови истории, създадени у нас и в Европа.

По традиция успоредно с филмовата програма ще се проведе и тридневна творческа работилница за стоп моушън анимация. И ако миналата година тя беше посветена на творчеството на Джани Родари, тази година участниците ще бъдат вдъхновени от стиховете на Валери Петров, като по този начин ще отбележим 100 години от рождението на поета.

Работилницата е насочена към деца на възраст 8-12 години и започва на 9-и октомври (петък) от 18:30 часа, като ще продължи 10-и и 11-и октомври от 10 до 16 часа в културен център G8. В тази работилница децата ще видят как протича целият процес по създаване на филмова творба, а готовият продукт ще бъде прожектиран пред зрители в следващото фестивално издание. Ръководител е художникът и режисьор Иван Николов, който от години работи с деца в „Общност за демократично образование” и заедно с тях има създадени няколко анимационни филмови проекти. За участие е необходимо предварително записване. Подробности за работилницата има тук.

Част от програмата на фестивала е филмът „Синият тигър” на Петр Укропец. Сюжетът ни запознава с Йоханка и Матиаш, чието безгрижно детство минава в колоритно цветна ботаническа градина. Любимият дом се оказва в опасност, когато местните власти решават да преобразят облика на града. И докато децата усещат, че безопасното и изпълнено с мечти всекидневие се изплъзва пред очите им, тайнствен тигър преобръща динамиката на историята и променя съдбата на града и обитателите му. Петр Укропец ясно подчертава кои са смислените неща, за които човек е нужно да се бори, а посланието му е подкрепено от символика и метафорични образи, съчетали игралното и анимационно кино. Филмът ще се прожектира на 11 октомври (неделя) от 14:30 часа със субтитри на български език и е подходящ за деца на възраст 6+.

Във филма „Славеят на императора” известният чешки режисьор Иржи Трънка претворява със своя авторски почерк известната приказка на Ханс Кристиан Андерсен. Авторът използва специфични изразни средства, които неслучайно му дават водещо място в развитието на чешкия анимационен и куклен филм. Ярък визуалист, Трънка с лекота  използва смели ракурси, съчетавайки ги с презицна композиция, които неусетно леко кореспондират с ритъма и музиката. Прожекцията ще се състои на 10 октомври (събота) от 16:45 часа. Филмът е подходящ за деца на възраст 6+.

Програмата продължава с  българския филм „Лили Рибката”. Режисьорът Ясен Григоров отпушва въображението, което може да е толкова смело единствено в детството. Малката магьосница Лили забърква в пъстро приключение главните персонажи, които са упоени от вълшебства и поставени пред изпитания и сложни избори. Историята преплита реалност с фантазия, подхранени от колоритна визия. Прожекцията е на 10 октомври (събота) от 14:45 часа. Филмът е подходящ за деца на възраст 6+.

Във фестивала ще бъде представена и пълнометражната анимация „Лодките”.Сюжетът ни запознава с малкото корабче Илайъс, което трябва да спаси кораб в беда в съседен град. Той вижда как извлечен незаконно благороден метал може да промени времето  чрез електромагнитни вълни и решава да се справи с проблема. Поемайки сам в бурното море, Илайъс показва, че и „малките”  могат да се превърнат в герои, а историята, режисирана от Симен Алсвик и Уил Ашурст, е призната за най-добър детски анимационен филм от Националните филмови награди на Норвегия (2018). Прожекцията на „Лодките” е на 10 октомври (събота) от 13:15 часа. Филмът е подходящ за деца на възраст 4+ и е дублиран на български език.

„Плоуи: сам не ще летиш” ще се прожектира 11 октомври (неделя) от 13:00 часа. Сюжетът ще запознае децата с нелекия живот на прелетните птици, покрай симпатичния Плоуи – малък дъждосвирец. Съдбата е намислила доста перипетии за героя, който ще се изправи срещу страховитата Сянка, но и ще преоткрие смисъла на живота, променяйки всекидневието на цялото ято. Една история за приятелство и предателство, разказана с много хумор, трогателни емоции, напрегнати моменти и ясно послание, в което се вижда, че силата на духа не познава граници, особено когато залогът е онези, които обичаш. Филмът е подходящ за деца на възраст 6+ и е дублиран на български език.

Късометражната програма на тазгодишното издание на фестивала акцентира изцяло върху българското кино със специална програма от късометражни филми за деца. Фестивалът се осъществява с подкрепата на Столична програма „Култура” и програмата CinEd – Cinema Education for the Youth.

МИНИ ДЕТСКИ ФИЛМОВ ФЕСТИВАЛ

Голяма зала (ЗАЛА 2) в културен център G8
Събота, 10 октомври

 • 12:15 часа – Български късометражни филми, 50 мин.
 • 13:15 часа – Лодките, 73 мин.
 • 14:45 часа – Лили рибката, 108 мин.
 • 16:45 часа – Славеят на императора, 70 мин.

Неделя, 11 октомври

 • 12:00 часа – Български късометражни филми, 50 мин. 
 • 13:00 часа – Плоуи, сам не ще летиш, 83 мин.
 • 14:30 часа – Синият тигър, 90 мин.

 • удивителна (0%)
 • вдъхновяваща (0%)
 • любопитна (0%)
 • забавна (0%)
 • гореща (0%)
 • щура (0%)
 • необикновена (0%)
 • плашеща (0%)
 • обезпокоителна (0%)
 • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук