Вмъкваме ви Зад завесата на разнообразни изкуства и културни събития с втори сезон на поредицата.

Културна фондация А25 и дигитално списание за изкуства и култура Jasmin.bg отново обединяват сили, любов и любопитство, за да надникнем в репетиционната, в ателието, в студиото… изобщо в артистичния процес на творци от различни области.

В репетиционната на „Преди края… на света“ | пред камерата на Културна фондация А25 и списание Jasmin.bg

Епизод 5 от новия ни сезон започва още през пролетта на 2021 г., когато тръгваме по стъпките на едно голямо и разнопосочно, артистично разгръщане на темата за края на света. Поредният обект на проучване на хореографското дуо Ива Свещарова и Вили Прагер е апокалиптичната култура, превърнала се във феномен далеч не само в изкуствата и науката, но вече и в ежедневието ни. 

Тогава се озовахме в Галерия „Етюд“, където само за три дни бе отворена за посещение инсталацията „Откровения за преди началото на края“. За да ни разкажат за своята представа как би изглеждало едно апокалиптичното тяло, какви ще са неговите емоции и как ще звучи масовата психоза от настъпващата разруха, в своята инсталация те използваха над 300 вехнещи цветя, специално заснето видео, аудиоинсталация и фотокомикс.

Ще има ли край на света и какъв би бил този край са въпроси, които Ива Свещарова, Вили Прагер и целия екип на този артистичен проект си задават от много време насам, още преди света да заживее в друг ритъм поради пандемията. В търсене на отговорите им, те насочват поглед към различни разкази за края на света, визуални примери и интерпретации на темата в популярната култура. Събират ги по време на мащабно проучване с участието си в „Обувките на артиста“, в онлайн ателиета, работейки близо година с хърватската драматуржка Ивана Ивкович.

С много проучен материал, стъпил на поп културата, религиите и конспирацията, с впечатленията от изненадалата ги с реакции публика на „Откровения за преди началото на края“, екипът на проекта стига до репетиционните и залите, в които споделя с нас представлението „Преди края… на света“.

Под звуците на музиката на Емилиян Гацов – Елби и с 3D модели на самите себе си, като на игра, Ива Свещарова и Вили Прагер пресъздават поредица диорами на катастрофата, картини на разрушението и хаоса. На сцената им партнират Мирослава Захова и Нейтън Купър

В репетиционната на „Преди края… на света“ | пред камерата на Културна фондация А25 и списание Jasmin.bg
В репетиционната на „Преди края… на света“ | пред камерата на Културна фондация А25 и списание Jasmin.bg
В репетиционната на „Преди края… на света“ | пред камерата на Културна фондация А25 и списание Jasmin.bg

А ние се срещаме с четиримата изпълнители, насред репетиции и откровени разговори.

Видеото разказва повече:

Oще в Галерия „Етюд“, по време на априлските ни „Откровения за преди началото на края“ през 2021 г., разговаряме за това доколко откровени можем да бъдем – в изкуството и изобщо, а разговорът продължава в репетиционната и днес. И тъй като тази „задзавесна“ част не присъства във видео епизода, споделяме размислите на авторите, хореографите и изпълнителите тук.

„Аз въобще не мисля, че изкуството трябва да е супер откровено, то затова е изкуство, идва също и от изкуствено.

То трябва да влияе обаче 100% на публиката, а средствата, които са възможни, така че публиката да повярва 100%, това е театралната машина, която се ползва в сценичните изкуства. Това до колко е откровено… Аз дори не съм откровен, ако кажа, че не обичам мляко с ориз, понеже просто имам спомен, че не обичам мляко с ориз. Така че откровеността, тя е много сложна и в отношенията между двама човека, да не бъдем чак толкова откровени във всичко.“, смята Вили Прагер.

А Ива Свещарова свързва откровеността с конкретната им работа и досег с апокалиптичната култура:

„Не можем да бъдем изцяло откровени, когато работим със страх.

Защото тази тема за края на света за мен също е много пълна с усещане за страх, върви с идеята за страх. Не можем да си представим, че има пълно откровение в едно състояние на страх. Никой не би разкъсал ризата си, за да покаже изсъхващите му вътрешности. Все пак до последно се опитваме да покажем, че всичко е наред. И света няма да приключи утре.“.

„Дали можем да сме откровени? – пита се и Нейтън Купър. – „Какво е това откровеност спрямо себе си? Никой не знае според мен.

Всеки път в живота си, когато съм мислил „А, вече знам кой съм“ и … пуф, нещо става и пак не знам кой съм.

Може би затова съм станал артист – за да търся повече.“.

„Според мен хората се учим да бъдем откровени и стигаме до моменти, в които си казваме, че трябва да бъдем откровени.“ – допълва го Мирослава Захова. –

„Но това е процес, това е опит, не мога да кажа 100% тук бяхме откровени…“.

А ние, 100% откровено, можем да кажем, че преживяването „Преди края… на света“, е нещо, което си заслужава да си подарим – както зад завесата, така и притихнали в тъмната зала.

Екип „Зад завесата“

Александър Близнаков
Владимир Петев
Ина Дублекова
Кремена Христова
Марин Кафеджийски
Марина Деливлаева

Досега в сезон 2 на поредицата:

Сезон 2 на поредицата „Зад завесата“ е част от проект „А25/2022“,
който се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук