Басейн Рай

Вмъкваме ви Зад завесата на разнообразни изкуства и културни събития с втори сезон на поредицата.

Културна фондация А25 и дигитално списание за изкуства и култура Jasmin.bg отново обединяват сили, любов и любопитство, за да надникнем в репетиционната, в ателието, в студиото… изобщо в артистичния процес на творци от различни области.

Яна Лозева пред камерата на A25 и Jasmin.bg

Какво стои зад името Басейн Рай?

Фотографката Яна Лозева, чиято работа можем да опишем (и усетим) като последователно и внимателно към детайлите създаване на визуални поеми, отговаря:

„В Любимец, на главния път, има фасада, на която още от детството ми стои нарисуван много красив надпис „БАСЕЙН РАЙ“, подобни надписи вече никой не слага, слагат се винили. Басейнът още работи, а табелата се опреснява от време на време. Много ми харесва като метафора, моето усещане за това място е, че се потапям, по начина, по който нещата във вода стават по-бавни. По същия начин

там има някакво превключване… „

Яна Лозева пред камерата на A25 и Jasmin.bg

Едно превключване – от шумния град към съзерцателните пространства на галерия „Васка Емануилова“ – ни отвежда и зад завесата на „Басейн Рай“.

Зад завесата на създаването на една книга-дневник, посветена на малкия град, радостта от светлината и магията на порастването. Но и зад завесата на една самостоятелна изложба – визуален разказ за връщането към застиналото пространство от детството, в което само привидно нищо не се изменя. 

„Басейн Рай“ се появява първо под формата на книга с образи, заснети в продължение на няколко години. Всички те принадлежат към едно място, познато на авторката още от детството ѝ. Важна обаче е не неговата конкретна география, нито биографичната му значимост. За Яна Лозева това място е остров на времето, късче (басейн) рай, в който отделните мигове се наслагват в една „сантиментална“, цялостна картина, разпознаваема като своя от мнозина.

В пространствата на галерията авторката работи с постоянната експозиция с произведения на Васка Емануилова и най-вече с детските портрети. Те са аспект от творчеството на скулпторката, който по-рядко присъства в изложби и е по-малко изследван от изкуствоведите.

Владия Михайлова пред камерата на A25 и Jasmin.bg

За този аспект, както и за възможните „прочити“ на изложбата ни разказва Владия Михайлова, култоролог и куратор на изложбата.

Важен момент от разговора ни са и размислите ѝ за връзката на музея със съвременността. Владия Михайлова сподели:

„Аз мисля, че българските музеи са длъжници на съвремеността

и поради това са длъжници на себе си. Така и все още не можем да кажем, че е осъзнато като музейна политика или като музеен стандарт  – от една страна работата със съвременното изкуство и от друга страна – съвременната комуникация на културното наследство.

В това има нещо, върху което аз доста разсъждавам – как може по някакъв начин музейната институция да преосмисли себе си и да се обърне повече към живота тук и сега.

Един от детските портрети на Васка Емануилова,
на фона на фотография на Яна Лозева от „Басейн Рай“

В базата на това схващане, което минава през всичките останали звена, е идеята за това че музеят е нещо, което съхранява и в този смисъл e обърнато към себе си, към фондовете. Занимава се малко повече със себе си, а не е нещо, което се отваря към съвременността: постоянно преосмисля тези фондове, постоянно ги поставя в някакъв съвременен контекст, опитва се да бъде мост между настоящето и миналото и да бъде визионер за това, което предстои.

Аз вярвам повече във втората представа за музея, както и за която била културна институция – още повече във времето, в което живеем днес, в което все повече виждаме, че конфликтът вътре в обществото е ценностен. Музеите или културните институции са длъжници на тази ситуация. А културните институции в България – още повече.“.

Зад завесата на „Басейн Рай“

Видеото (със субтитри на английски) разказва повече:

Екип „Зад завесата“

Александър Близнаков
Владимир Петев
Ина Дублекова
Кремена Христова
Марин Кафеджийски
Марина Деливлаева

Досега в сезон 2 на поредицата:

Сезон 2 на поредицата „Зад завесата“ е част от проект „А25/2022“,
който се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук