Вмъкваме ви Зад завесата на разнообразни изкуства и културни събития с втори сезон на поредицата.

Културна фондация А25 и дигитално списание за изкуства и култура Jasmin.bg отново обединяват сили, любов и любопитство, за да надникнем в репетиционната, в ателието, в студиото… изобщо в артистичния процес на творци от различни области.

Елена Димитрова пред камерата на A25 и Jasmin.bg

В епизод 1 от новия сезон на поредицата се оказваме Зад завесата, в озвучителната кабина, в гримьорната и на сцената на Театър „Азарян“. Срещаме ви с част от екипа на обновената сценична версия на спектакъла „Илюзии“ по едноименната пиеса на световноизвестния драматург Иван Вирипаев.

Спектакълът е поставен за пръв път от Младен Алексиев през 2013 г. в ТР „Сфумато“ с актьорите Елена Димитрова, Ирмена Чичикова, Васил Читанов, Стефан А. Щерев, а преводът на пиесата на български език е дело на един от доказалите се преводачи на съвременна драматургия – Нева Мичева. Осем години по-късно текстът и негова обновена сценична трактовка ни приканват да направим заедно една мъдра пауза, в която да поспрем, за да погледнем на своя живот отстрани и да си напомним колко лесно могат да бъдат пропуснати „важните неща”.

Защото животът е кратък, а илюзии дебнат отвсякъде.

Калин Николов пред камерата на A25 и Jasmin.bg

Режисьор на представлението и днес е Младен Алексиев, а сцената се обживяна от играта на Елена Димитрова, Неда Спасова, Васил Читанов и Велислав Павлов. Сценична среда и костюми отново са поверени на Евгения Сърбева, авторската музика – на Калин Николов.

Във видео епизодите, заснети от Боряна Пандова и Иван Дончев, виждаме Ваня Михайлова, Юлия Калудова, Русчо Тихов, Христо Буцев, Таня Загорова и Александър Миховски, графичният дизайн не спектакъла е дело на What if… и Kontur Creative, а кооринатор на цялото начинание е Славена Зайкова.

В пространствата и непознатите за широката публика кътчета на Театър „Азарян“ следваме Елена Димитрова и Калин Николов – всеки от тях познаващ (и изваял) своите „Илюзии“ от различен ъгъл – за да ни разкажат за творческия си процес през 2013-а и днес.

Младен Алексиев на репетиция
Велислав Павлов и Елена Димитрова на репетиция

„Сега като че ли си задаваме повече въпроси, на които преди осем години сме останали само с интуитивен отговор“, сподели преди време актрисата Елена Димитрова с нас, като поясни, че „Преди години сякаш минахме деликатно през темите, които съдържа пиесата, стремейки се повече да оставим текста сам да говори за себе си.

Сега навлизаме в тях с усърдието на археолози“.

Ето, че днес тези археолози – една от актрисите и композиторът на музиката към „Илюзии“, ни допускат насред „разкопките“, за да видим и чуем как е протекла работата им „на терен“.

Зад завесата на „Илюзии“

Видеото (със субтитри на английски) разказва повече:

Екип „Зад завесата“

Александър Близнаков
Владимир Петев
Ина Дублекова
Кремена Христова
Марин Кафеджийски
Марина Деливлаева

Сезон 2 на поредицата „Зад завесата“ е част от проект „А25/2022“,
който се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук