Вмъкваме ви Зад завесата на разнообразни изкуства и културни събития с втори сезон на поредицата.

Културна фондация А25 и дигитално списание за изкуства и култура Jasmin.bg отново обединяват сили, любов и любопитство, за да надникнем в репетиционната, в ателието, в студиото… изобщо в артистичния процес на творци от различни области.

Калин Даскалов пред камерата на A25 и Jasmin.bg

В епизод 2 от новия сезон на поредицата се оказваме Зад завесата на работилницата на Калин Даскалов (Стопан). Самобитният книговезец споделя:

„Опитвам се да ходя по въже между занаят и изкуство“.

Днес, майстор книговезец към Национална занаятчийска камара и създател на работилница „Стопан“, Калин разказва също: „Очарован съм от структурите на книгите преди изобретяването на печатната преса и включвам голяма част от техните ценни качества в дизайните си. От скоро се старая да отдам почит на старите български декоративни традиции и да ги използвам като основа, като в същото време смесвам изработката на книгата с изконната си страст да пиша поезия и разкази.

В началото на 2018 година бях формално признат от Националната занаятчийска камара за майстор книговезец. Постижение предшествано от много проби и грешки, издирване на литература, разглеждане на паметници и опита да разбера методите на тяхната изработка.“.

По този неравен, но красив път, Калин Даскалов успява да създаде десетки книги и тефтери като занаятчийски и художествени обекти и е отдаден на „пълната, в истинския смисъл на думата творба“ – „такава, която обединява мисълта, хартията и подвързията. В нея аз съм автор, писар, книговезец и художник“.

Вероятно най-добре го описват думите и идеите на „един от най-гръмотресните ми източници на вдъхновение – Николай Райнов“, дал му пътя към

„Самобитност, но в лоното на собствената си народност“.

Зад завесата на „Стопан“

Видеото (със субтитри на английски) разказва повече:

Екип „Зад завесата“

Александър Близнаков
Владимир Петев
Ина Дублекова
Кремена Христова
Марин Кафеджийски
Марина Деливлаева

Досега в сезон 2 на поредицата:

Сезон 2 на поредицата „Зад завесата“ е част от проект „А25/2022“,
който се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук