Народната мъдрост оживява във фойерверки от смях 

С кукловодското изкуство и актьорските умения на Десислава Минчева на сцената на Амфитеатъра в Каламата, основно фестивално пространство на Международния куклен фестивал, който се провежда в града 21-29 май, ще оживее българската народна приказка „Сливи за смет“.Достатъчно е човек да види трейлъра за представлението, за да иска да гледа и останалото на сцената. Поне за мен анонсът беше пълноценен, за да се замисля дали все пак да не измина 237-те километра делящи Атина от Каламата.

Постановката „Сливи за смет” е сред най-сполучливите проекти на Център за изкуства „За Родопите“ в една от двете му основни линии на работа – жанра куклен театър и театър на предмета. Мисията да се продуцират висококачествени иновативни спектакли за най-широка публика е особено важна за Центъра, имайки пред вид избора на географско положение за продукционната му дейност – в Родопите, далеч от големите градове в България.

Спектакълът с кукли «Сливи за смет», подходящ за деца и възрастни, е създаден по оригинален сценарий на Петър Тодоров, по мотиви на българската народна приказка със същото заглавие. Художник на куклите и декора е Ханна Шаврц. Смисъла на проекта е фолклорната приказка да се „преведе“ на езика, на който съвременните деца си общуват, за да разберат и обикнат българския фолклор. Юнак обикаля от село на село, предлагайки сливи срещу смет с надеждата да срещне добра и работна мома, за която да се ожени. Тази необичайна и смешна история от миналото, в която обаче много от съвременните зрители могат да разпознаят себе си с усмивка, е пресъздадена чрез фойерверки от смях, динамика и самоирония. С помощта на оригинални и комични кукли във виртуозното изпълнение на актрисата Десислава Минчева, на сцената оживяват редица безкрайно цветисти персонажи, носещи колорита на българския национален манталитет и родеещи се с Радичковите герои – няма добри и лоши, има хора от плът и кръв, които създателите на спектакъла разбират и обичат, дори когато критикуват недостатъците им.

Сливи за смет“ е българска народна приказка, която, за разлика от авторовите, е плод на мъдростта на народа. Както повечето от нас знаят, дейностите от ежедневието на българите в далечното минало са разделени – мъжете вършат тежката и уморителна работа на полето или в работилницата, докато жените са задължени да поддържат реда в къщата и да се грижат за децата. Работливите хора се радват на особена почит и именно затова българският фолклор неведнъж подчертава трудолюбието като ценност. Неслучайно от малки израстваме с поговорки като: „Работата краси човека, мързелът го грози“ или „Няма добро без пот“. Дори те отразяват факта, че трудът заема централна роля в българския бит столетия наред. Считан за незаменима добродетел, той е в основата на сюжета на много български битови приказки.

„Сливи за смет” е осъществен като част от международния проект «Море от митове» със субсидия от Програма “Култура” на Главна дирекция «Образование и култура» на Европейския съюз. «Море от митове» е проект на Център за образование по театрални изкуства (Гърция), Театър “Инверсо” (Италия), Европейски център за образование и култура “Артемис” (Румъния) и Фондация “За Родопите” (България). Спектакълът е почти безсловесен и е предназначен за най-широка публика, без ограничения.

Премиерите му са през 2010 в драматичен театър “Николай Хайтов” в Смолян и същата година и в София, в Театър 199 “Валентин Стойчев”.

„Сливи за смет” е спечелил множество награди: за българоезичен спектакъл от международното жури на 19-я международен фестивал “Двама са малко, трима са много”, Пловдив, септ. 2010 г, номинация за Националните награди на САБ “Икар 2011” за актьорско изпълнение на Десислава Минчева в категория “Куклено изкуство”, награда за Най-добра женска роля на Десислава Минчева на Националния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник”, Ямбол, април 2011, Награда за Сценография и кукли на Ханна Шварц на Националния куклено-театрален фестивал “Михаил Лъкатник”, Ямбол, април 2011, Награда за Най-добро актьорско изпълнение на Десислава Mинчева на Международния театрален фестивал “Вълшебната завеса”, Търговище, май 2011 и др.

Спектакълът е представeн досега с над 250 представления в различни градове в България – София, Смолян, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Габрово, Ловеч, Благоевград, Русе, Сливен и др. Игран е в Гърция, на атинска сцена, в Италия, Германия, Турция, Израел, Испания, Сърбия. Гастролирал е в Индия, Кенеди Център във Вашингтон, Балтимор, Бостън, Белгия, Холандия, Русия,Швеция, Китай, Перу и др.

Сливи за смет

Един селянин имал син. Когато той пораснал вече за женитба, баща му почнал да мисли как да го ожени за добра мома, тъй че да са си лика-прилика.

Мислил, мислил и най-после намислил. Натоварил една кола със сливи, па тръгнал по селата да ги продава.

— Хайде, давам сливи за смет, сливи за смет.

Жени, моми, баби и булки – разшетали се да метат къщите и да се надпреварят коя повече смет да събере, та повече сливи да вземе.

Пък смет дал Господ, колкото искаш. Една носи цял чувал, друга – крина, трета – пълна престилка. Носят и се хвалят:

— Леле, гледай колко смет събрах из къщи. Добре, че дойде такъв щур сливар да му го дадем, че да го не тъпчем по кьошетата!

— Аз тая смет събрах и още толкова имам да събирам.

— Пък аз цяла година да събирам, не мога я събра. То се насъбрало, насъбрало – колкото искаш. Сега на бърза ръка посметох малко, че ми се ядат сливи.

И човекът събирал смет, давал сливи. Всички доволни и той весел, не може да се насмее и нарадва.

Най-после дошло едно хубаво момиче. То стискало малко смет в една кърпа. И рекло сливи да купува.

— Е-е, хубава девойко, много малко си събрала! За толкова смет какви сливи ще ти дам?

— Донесла бих и повече, чичо, ама нямаме. И тая не е от нас, дадоха ми я съседите, задето им помагах да метат. Човекът, като чул това, много се зарадвал. Такова чисто и работливо момиче, което не държи в къщи прашинка смет, ще бъде най-добра къщовница.

И той я поискал за снаха. Оженил сина си за нея и много сполучил.

Край.

За Международния фестивал на куклените театри в Каламата

В пристанищния град Западен Пелопонес Каламата от 21 до 29 май се провежда тазгодишното, шесто издание на Международния фестивал на куклените театри. Културното събитие се провежда с подкрепата на община Каламата и на областната управа на Пелопонес. Тази година гостите от чужбина са куклени актьори и режисьори от Германия, Испания, България. Ще бъдат показани 31 представления в четири зали и в две пространства на открито в които 58 актьори от 18 трупи ще представят 19 арт продукции за деца, но и такива адресирани към възрастни. Сред тях има и безплатни спектакли в училища, както и 3 безплатни театрални спектакли за широката публика в града. Предвидени са също уъркшопове за деца, с безплатен вход, на тема „Изработване  на кукли за театър“ и втори – за възрастни, с майстора-кукловод Francisco Brito под наслов “Изработване и анимиране на кукла, с подръчни материали. Основни аниматорски насоки – основни режисьорски напътствия – Създаване на история и нейното представяне“.

През 2014-та по повод предложението за провеждане на Международен куклен фестивал в града, в рамката на кандидатирането на Каламата като Културна столица на Европа 2021, експерименталната сцена в града взима инициативата през 2017 г. в града да бъде организиран Първият общогръцки куклен фестивал. Първите четири фестивални издания са общогръцки и обхващат публиката в града. Биват признати от международната кукловодска общност заради успешната организация и гостоприемния дух. През 2021 г., въпреки трудните условия на пандемията, Петият фестивал придобива международен характер, с участието на награждавани трупи от Европа и Гърция.

Културно събитие от артистично естество, също така образователно и забавно, фестивалът в Каламата е с фокус върху няколко основни момента: творчество, научна рамка, специализирано квалифициране, педагогически принос, естическо възпитаване чрез качествено зрелище, музика и слово; култивиране на съпричастност посредством драматизацията на социални теми, отнасящи се до деца. Той действа като притегателен полюс за Каламата, обогатявайки профила на града като туристическа дестинация с посоката „фестивален туризъм“. Фактът, че фестивалът се провежда в провинциален град, където качествените зрелища за деца не са многобройни, придава на събитието още по-голяма добавена стойност. Фестивалната организация е плод на усилията на мрежа от съзидателни доброволци, работещи безвъзмездно, с мерак и любов към културната развлекателност за децата от района.

Здравка Михайлова, Атина

Η βουλγαρική λαϊκή σοφία ζωντανεύει σε μια σύγχρονη παράσταση κουκλοθέατρου

Στο  Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Καλαμάτας

Η παράσταση «Δαμάσκηνα για τα σκουπίδια σας» („Сливи за смет”/Garbage for Plums) συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο πετυχημένα σκηνικά πρότζεκτ του Κέντρου Πολιτισμού „Za Rodopite“ («Για τη Ροδόπη»). Εκφράζει μια από τις δύο κύριες κατευθυντήριες γραμμές του κέντρο, την ενασχόλησή του με το κουκλοθέατρο και με το θέατρο του αντικειμένου.

Για το Κέντρο η παραγωγή υψηλού επιπέδου νεωτεριστικών παραστάσεων, με αποδέκτη ένα ευρύ κοινό, αποτελεί αποστολή και προτεραιότητα. Χαρακτηριστική είναι και η επιλογή του τόπου έδρας των παραγωγών αυτών, η οποία βρίσκεται στη Ροδόπη, μακριά από τις μεγαλουπόλεις της Βουλγαρίας.

Η παράσταση δημιουργήθηκε πάνω σε πρωτότυπο σενάριο του Πέταρ Τόντοροβ, βασιζόμενο στο ομώνυμο βουλγάρικο λαϊκό παραμύθι. Το σκεπτικό του πρότζεκτ είναι μέσω του παραμυθιού το φολκλόρ να „μεταφραστεί“ στη γλώσσα, στην οποία επικοινωνούν τα σύγχρονα παιδιά, έτσι ώστε να κατανοήσουν και να αγαπήσουν τη Βουλγάρικη λαϊκή παράδοση.

Η ιστορία έχει ως εξής. Ένα παλληκάρι τριγυρνάει από χωριό σε χωριό προσφέροντας δαμάσκηνα για σκουπίδια, με την ελπίδα πως θα συναντήσει μια καλή και χρυσοχέρα κόρη, δουλευταρού, την οποία να παντρευτεί. Στην ασυνήθιστη αυτή ιστορία, η οποία προκαλεί άφθονο γέλιο, πολλοί από τους σύγχρονους θεατές θα μπορούσαν να δουν, χαμογελώντας, το είδωλο της ίδιας τους της εικόνας. Το παραμύθι αναδημιουργήθηκε σκηνικά με “πυροτεχνήματα” γέλιου, δυναμισμό και αυτοσαρκασμού.

Με τις πρωτότυπες και κωμικές κούκλες και με τη δεξιοτεχνική εκτέλεση και χειρισμό τους από την ηθοποιού Ντεσισλάβα Μίντσεβα, στη σκηνή ζωντανεύουν σειρά από γραφικούς χαρακτήρες. Είναι “χρωματισμένοι” από το βουλγάρικη εθνική νοοτροπία και συγγενεύουν με τους ήρωες του Ιορντάν Ραντίτσκοβ, του μόνου Βούλγαρου συγγραφέα που προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ. Στα ελληνικά κυκλοφορεί η συλλογή διηγημάτων του Ραντίτσκοβ «Το εύηχο σκεύος», (εκδ. «Κέδρος», μτφρ. Πάνου Σταθόγιαννη).

Ανάμεσά, λοιπόν, στους χαρακτήρες του έργου αυτού δεν υπάρχουν καλοί και κακοί, συνυπάρχουν άνθρωποι με σάρκα και οστά, στους οποίους οι δημιουργοί της παράστασης δείχνουν κατανόηση και τους αγαπούν, ακόμα και όταν οι ίδιοι επικρίνουν τα ελαττώματά τους.

„Δαμάσκηνα για τα σκουπίδια σας“ είναι ένα λαϊκό παραμύθι, διαφορετικό από εκείνα που γράφονται από συγγραφείς, καθώς είναι καρπός της λαϊκής σοφίας. Όπως οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν, οι δραστηριότητες στην καθημερινότητα των Βουλγάρων καταμερίζονταν στο παρελθόν: οι άνδρες έκαναν τις βαριές και κουραστικές δουλειές, στα χωράφια ή στα εργαστήριά τους, ενώ οι γυναίκες είχαν την υποχρέωση να συγυρίζουν το σπίτι, να μαγειρεύουν, να φροντίζουν τα παιδιά. Οι εργατικοί άνθρωποι έχαιραν ιδιαίτερης εκτίμησης και ακριβώς για το λόγο αυτό το βουλγάρικο φολκλόρ συχνά δίνει έμφαση στη φιλοπονία, ως μεγάλη αξία και αρετή. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως οι Βούλγαροι έχουμε μεγαλώσει με παροιμίες, όπως „Η δουλειά ομορφαίνει τον άνθρωπο, η τεμπελιά τον ασχημαίνει“ ή „Δεν υπάρχει καλό χωρίς να ιδρώσεις γι’ αυτό“. Ακόμη κι αυτές αναδεικνύουν το γεγονός, ό,τι η εργατικότητα καταλάμβανε, επί αιώνες, κεντρικό ρόλο στην καθημερινότητα των Βουλγάρων. Την θεωρούσαν αναντικατάστατη αρετή και αποτελεί το κεντρικό μοτίβο πολλών Βουλγάρικων λαϊκών παραμυθιών.

                                                                       Ζντράβκα Μιχάιλοβα

Η παράσταση «Δαμάσκηνα για τα σκουπίδια σας»/ Plums for Your Garbage/“Сливи за смет“ παίχθηκε στις 27 Μαίου, 10.00 π.μ., και στις 28 Μαίου, 18.00 μ.μ., στο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου, το οποίο διεξάγεται στην Καλαμάτα (21 до 29 Μαίου). Σκηνή: ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ Πνευματικού Κέντρου

Bulgarian folk wisdom comes to life in a modern puppet show

At the Puppet Theater Festival of Kalamata

The puppet show “Garbage for Plums”is one of the most successful stage projects of the Cultural Center “Za Rodopite” (“For the Rodopi”). It expresses one of the two main purposes of the center, their involvement with puppetry and the theater of the object.

For the Cultural Center, the production of high level modernist performances, addressed to a broad audience, is a priority mission. The play producers’ choice of headquarters location, in the Rodopi mountains of Bulgaria, away from the country’s big cities, is also indicative of their guiding philosophy.

The play is based on an original screenplay by Petar Todorov, using the main motifs of the eponymous Bulgarian folk tale. The purpose of the project is to “translate” folklore through fairy tale into the language in which contemporary children communicate, so that they can understand and love the Bulgarian folk tradition.

The plot unfolds as follows. A young man wanders from village to village offering plums for garbage, hoping to meet a good, industrious maiden, whom he will marry. In this unusual story, which provokes gales of laughter, many modern viewers will see a reflection of themselves. The fairy tale was enacted on stage with “fireworks” of laughter, dynamism and self-deprecation.

With original, comic dolls by Hanna Schwartz (puppets and stage design), and their skillful manipulation by actress Desislava Mincheva, a number of picturesque characters come to life on stage. They are tinged by the Bulgarian national mentality and related to the heroes of Yordan Radichkov (1929–2004), the only Bulgarian writer ever to be nominated for the Nobel Prize in Literature. Radichkov’s collection of short stories The Fine-Sounding Vessel has been published in Greek by Kedros as Το εύηχον σκεύος (translated by Panos Stathoyiannis).

In this work there are no “bad” or “good” characters, merely flesh-and-blood people attempting to co-exist. The show’s creators treat them with loving understanding, even while criticizing their flaws.

“Garbage for Plums”, being a product of anonymous popular wisdom, differs from tales written by named writers. As most of us know, the division of labor among Bulgarians in the past was as follows: men did the heavy, tedious work in the fields or in their workshops, while women were obliged to keep house, to cook, to mind children. Hard-working people were highly esteemed, which is why Bulgarian folklore often emphasizes industriousness as a supreme virtue. Accordingly, we Bulgarians have grown up with proverbs such as “Work beautifies man, laziness makes him ugly” or “There is no prosperity without sweating for it”. All these highlight the fact that hard work for centuries occupied a central role in Bulgarians daily life. It was considered an essential virtue and thus serves as the central motif for many Bulgarian folk tales.

Zdravka Mihaylova

The play “Garbage for Plums”/«Δαμάσκηνα για τα σκουπίδια σας» („Сливи за смет”) was  shown on May 27, 10am, and May 28, 6pm, at the International Puppet Festival held in Kalamata (21–29 May 2022). Stage: Amphitheater of the Cultural Center.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук