Още от заглавието се разбира, че ключ към представлението „Електра тук и сега“ ще бъде връзката с днешното. Но тази актуалност не трябва да се търси в преднамереното осъвременяване на мита, а по-скоро в коментара на историята.

„Електра или свалянето на маските“ е оригиналното заглавие на текста, по който театралната режисьорка Василена Радева работи с актьорите Богдана Котарева, Васил Читанов, Елена Димитрова, Иван Станчев, Марио Василев, Мария Панайотова, Самуела-Ивана Церовска. Сценограф на спектакъла е Илияна Кънчева, художественото осветление – на Ралица Тонева,  музиката е на Емилиян Гацов-Елби и Георги Георгиев-Антика. До края на годината представлението „Електра тук и сега“ ще се играе три пъти. Премиерата му ще бъде на 09 и 10 ноември от 19:30 ч. в РЦСИ „Топлоцентрала“. Следващата възможна дата ще бъде на 22 декември.

Електра тук и сега

По текста на Маргьорит Юрсенар „Електра или свалянето на маските“
Премиерни дати: 09 и 10 ноември | 19:30 ч. | РЦСИ „Топлоцентра“, зала 1
Следваща дата: 22 декември | 19:30 ч. | РЦСИ „Топлоцентра“, зала 1
Режисьор: Василена Радева
Участват: Елена Димитрова, Богдана Котарева, Мария Панайотова, Самуела-Ивана
Церовска, Марио Василев, Васил Читанов, Иван Станчев
Сценограф: Илияна Кънчева
Художествено осветление: Ралица Тонева
Музика: Емилиян Гацов-Елби, Георги Георгиев-Антика
Представление на „Паник бутон театър“ в копродукция с РЦСИ „Топлоцентрала“

Електра – снимки Иван Дончев

Пиесата на една от най-значимите фигури във френскоезичната литература на XX век – Маргьорит Юрсенар, е написан на прага на Втората световна война. Режисьорската версия на Василена Радева върху „Електра“ на Юрсенар е всъщност едва вторият път, в който тази пиеса се поставя в България. Коментарно и аналитично, представлението следва езика и времето, което Юрсенар описва.

Тази трудна семейна история започва в един сюблимен ден: „Това – казва Василена Радева –  е решителният ден, за който всички са се подготвяли с години.

Това е денят, в който или умираш, или ставаш убиец.“ .

Електра – снимки Иван Дончев

В лабиринта от представи и образи за другия, за героичното, за реалността, Василена Радева изгражда театралния разказ на базата на лабораторна работа с актьорите и тяхното активно участие в процеса. Това детайлно вглеждане и в личностните връзки на актьорите с митологичния персонаж, и в текста на Юрсенар е резултат от почти едногодишната работа по спектакъла.

Заедно със своята театрална компания „Паник бутон театър“ Василена Радева създава продължителен и задълбочен предварителен процес, който предшества репетиционния и включва две творчески ателиета и един теоретичен семинар. Водещ на първото ателие, проведено през 2021 г. беше немско-белгийският режисьор Рафаел Кон. Втората част от проекта бе семинарът и дискусията с участието на доц. Камелия Спасова, д-р Слава Янакиева и доц. Петър Горанов, посветен на образа на Електра, на съвременната рефлексия върху античната драма и на разнообразна рецепция върху творчеството на Юрсенар. Заключителният етап беше актьорският уъркшоп на Василена Радева, който премина в репетиционния процес на „Електра тук и сега“, за да се появи като част от репертоара на „Топлоцентрала“ през новия сезон.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук