Вмъкваме ви Зад завесата на разнообразни изкуства и културни събития с втори сезон на поредицата.

Културна фондация А25 и дигитално списание за изкуства и култура Jasmin.bg отново обединяват сили, любов и любопитство, за да надникнем в репетиционната, в ателието, в студиото… изобщо в артистичния процес на творци от различни области.

„Такива срещи отварят пролуката към повече смисъл, към малко повече светлина…“

Това сподели Георги Господинов по време на разговора си с Олга Токарчук и публиката на първите „Литературни срещи“. Напълно съгласни, ние отваряме пролуката към най-новата поредица от събития на Фондация „Прочети София“.

Литературните срещи не са фестивал, още с първото си издание те прераснаха в напълно нов и мащабен формат, който се развива през цялата година. Всяко издание включва участието на български и чуждестранни поети и писатели. Тази година, за първите Литературни срещи, в България пристигна носителката на Нобелова награда за литература за 2018 г. – полската писателка Олга Токарчук.

Зад завесата на втория ден от нейната среща с българската публика открихме седемчасов колаж от събития и литературни изживявания: дискусия с участието на Олга Токарчук, театрален пърформанс по нейни текстове, изложби, камерни литературни четения, поетически видео триптих, място за превод, парти, книжарница, литературен бар, тематични интерактивни зони.

Във видео епизода през този лабиринт ни превеждат Демна Димитрова от Фондация „Прочети София“, режисьорът Марий Росен, автор на театралния пърформанс по текстове от „Чудати разкази“ на Олга Токарчук и на интерактивната инсталация „Гардеробът“, както и самата писателка. Защото, казва Олга Токарчук:

„Вярвам в литературата, не само като книги в библиотеката, а като наративи, които разказваме заедно.

Не можем да съществуваме като общество, ако не споделяме тези истории.

За родените през 21 век писаните истории няма да са така атрактивни, но те ще ги споделят по друг начин – ще ги играят, ще ги гледат през VR очила, ще ги изживяват по-непосредствено. Но без разказа няма хомо сапиенс, не съществува цивилизация…“

Именно такива споделени, непосредствено изживени истории, ни подариха първите „Литературни срещи“.

Зад завесата на „Литературни срещи“

И, за да бъде изживяването ни съвсем „задзавесно“, Олга Токарчук сподели:

„Мисля, че добро упражнение при писането, е да ти е скучно.

Много обичам да ходя на скучни срещи на автори или на лекции. Тогава аз съм закотвена на един стол, не ми е удобно да изляза, сама съм и имам чувството, че най-после съм сама със своите мисли…“

Тази техника е любимо упражнение по „другост“ на полската писателка (още едно разкрива във видео епизода), макар че в София, по думите ѝ е останала неприложена. След преживяването на 2-дневния колаж Олга Токарчук сподели, че Литературни срещи е едно от най-добрите събития, на които е присъствала. Че се е чувствала все едно е в Берлин, като мащаб, идеи и реализация, но с много по-сърдечна атмосфера.

Видеото (със субтитри на английски) разказва повече:

Екип „Зад завесата“

Александър Близнаков
Владимир Петев
Ина Дублекова
Кремена Христова
Марин Кафеджийски
Марина Деливлаева

Досега в сезон 2 на поредицата:

Сезон 2 на поредицата „Зад завесата“ е част от проект „А25/2022“,
който се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук