4-6 април 2024 в РЦСИ „Топлоцентрала“ и Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство

Фондация „Прочети София“ навършва 10 години и празнува своя рожден ден, поставяйки началото на  „Литературни срещи“ през 2024 г. Годишнината на фондацията, организатор както на „Литературни срещи“, както и на проекти като „Скритите букви“ и „Литературни маршрути“, бе основният повод, който превърна „Порастване“ в тематичния акцент и свързваща нишка на събитията от пролетните Срещи. През 2024 г. третото годишно издание на поредицата от събития „Литературни срещи“ ще се проведе през април, юни и ноември. 

Румънската писателка Андрея Расучану, словенският автор Горан Войнович и българските писатели и поети: Теодора Димова, Антония Апостолова, Емануил А. Видински, Камелия Панайотова, Анна Лазарова, Виолета Кунева, Владислав Христов, Иван Брегов, Ина Иванова, Христо Мухтанов, Мария Каро, Силвия Чолева, Елена Алексиева ще бъдат сред участниците в „Литературни срещи пролет 2024“, които ще се проведат от 4 до 6 април в РЦСИ „Топлоцентрала“ и Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство.  

На 4 април в Сцена бар на РЦСИ „Топлоцентрала“ от 18:00 ч. фондация „Прочети София“ ще отпразнува своята годишнина с откриването на пролетните „Литературни срещи“.

В 18:30 ч. ще започне дискусията „Трудности на растежа“ с участието на Димитър Стоянович, Елена Алексиева, Силвия Чолева и Тодора Радева. Неин модератор ще бъде журналистът, философ, културолог и преподавател Николай Колев, който я описва като „медитативно-терапевтична дискусия за това, което искахме, но не направихме“ и допълва: „В духа на Агамбеновото питане „Що е творчески акт?” участниците в дискусията ще разкажат развитието си като творци през две важни връзки – между творчеството и съпротивата и между творчеството и потенциалността. Ще споделят личния си бунт и поддаване на външния натиск да създаваш, терора на очакването да си винаги присъстващ и творящ, принудата да израстваш дори и през грешките, които допускаш. И най-важното – кое от всичко, което можеш да направиш, си преценил да НЕ правиш и защо?“

Вечерта ще продължи в 20:30 ч. с „Прочети София“ – специална селекция“ – сет от съчетана тематична музика с архивни записи на гласове на поети и писатели, свързани с теми и събития на „Прочети София“. Селекцията е подготвена от писателя, журналист, диджей и промоутър в алтернативната платформа Indioteque Светослав Тодоров.

Събитията от 5 април ще се проведат изцяло в Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство. Както във всички издания на „Литературни срещи пролет 2024“ досега, и този път в програмата е включен пърформанс. В 18:00 ч. ще започне една своеобразна перформативна разходка в и из музея, наречена „Полупрозрачна материя“. Пърформансът, под режисурата на Валерия Вълчева, е вдъхновен от стиховете от книгата „Сълза и сняг“ на Мария Каро, а в него ще участват Александра Манчева и Мирослава Захова.

Точно в 19:00 ч. програмата ще продължи с една буквално неповторима среща между две от специалните гостенки на пролетните „Литературни срещи“, които са сред най-мощните съвременни литературни гласове в Румъния и България. Писателките Андрея Расучану и Теодора Димова ще разговорят с преводачката от румънски език Лора Ненковска за това какво сближава творческия свят на двете авторки и как в него се отразява темата за „Порастването“. Теодора Димова е сред най-известните и обичани български писателки, а романите на Андрея Расучану са смятани за едни от най-интересните книжни явления в румънската литература през последните години.

Темата на „Литературни срещи“ е основа и на задължителното литературно четене, което този път ще бъде допълнено с елементи на споделяне, свързани с вдъхновенията на авторите и онова, което е помагало в литературното им развитие. В него ще участват поетите и писателите Анна Лазарова, Виолета Кунева, Владислав Христов, Иван Брегов, Ина Иванова, Христо Мухтанов. Водеща ще бъде журналистката и културоложка Надежда Московска.  

Как тази тема присъства в българската литература ще е фокус и на дискусията „Българският роман за порастването“, която среща на една сцена писателите Антония Апостолова, Емануил А. Видински и Камелия Панайотова на 06 април от 18:00 ч., този път в Зала 1 на РЦСИ „Топлоцентрала“. Тази програмна за „Литературни срещи“ дискусия ще бъде водена от литературната историчка Ани Бурова, която описва основните въпроси в нея така: „През последните години се появиха няколко романа, посветени на темата за порастването. Най-често автофикционални, в част от случаите – дебютни романи, обикновено добре приети от читателите и критиката, те предлагат различни варианти на сюжета за детството, юношеството и израстването в България в края на XX и началото на XXI век. Защо е актуален този сюжет в литературата? Как може да бъде разказано детството и порастването?

Какво е да израснеш в България през 90-те години на миналия и през първите години на настоящия век?“

Младите герои са част от литературната биография на известния словенския писател, поет, режисьор, сценарист, драматург и колумнист Горан Войнович, който пристига в България специално за „Литературни срещи“. Той е считан за един от най-талантливите писатели на своето поколение. Автор е на няколко книги, превеждани на много езици. През 2023 г. Словения бе държавата-почетен гост на Панаира на книгата във Франкфурт, а Горан Войнович бе сред ключовите гости и участва в поредица от дискусии и събития. Единствената възможност за среща с него ще бъде на 6 април от 19:30 ч. в Зала 1 на РЦСИ „Топлоцентрала“. Модератор на разговора ще бъде журналистът Бойко Василев.

Всички събития са със свободен достъп.

Визуалната идентичност е дело на Костадин Кокаланов от Studio FRANK.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук