Институт за съвременно изкуство – София
представя

Марта Джурина. Flashbacks

5 април – 11 май, 2024
Откриване: 5 април, петък, 18:00-20:00 ч.
Галерия ИСИ-София / бул. „Васил Левски“ 134 (вход откъм ул. „Екзарх Йосиф“)
Куратор: Марина Славова

Flashbacks е пътуване назад във времето, обратно към двата месеца в началото на 2023, които Марта Джурина прекарва на творческа резиденция в Ню Йорк като носител на наградата БАЗА 2021. Изложбата има абстрактно-документален характер и приканва посетителите да преживеят спомена за пътуването, разказан чрез характерните за творчеството на художничката похвати.

Използвайки безграничните възможностите на експерименталната фотография, Марта Джурина изследва собствената си идентичност, наблюдава заобикалящия ни свят, превръща невидимото във видимо. Тя си сътрудничи със светлината, създавайки контролирани случайности, в които технологичното познание и опита се срещат с художественото любопитство и жаждата за експеримент. Именно светлината и нейният отпечатък върху фотохартията се явяват едновременно основно изразно средство в творбите на Марта, но и обект, съдържащ в себе си цялата информация за време и пространство.

Изложбата Flashbacks е изградена от три елемента – видеопрожекция, плексигласов обект и серия от скенограми. Видеото Frame of Time (2023), показано за първи път във Verein Junge Kunst във Волфсбург, разгръща панорами, заснети по време на престоя на Марта в Ню Йорк. Този абстрактно-документален похват на работа, при който пътуването се превръща в опит за себеопознаване и самоанализ, е познат и от предишни творби на Марта Джурина, като сериите Von Mir – An Mich, Doo и Travel Light. Носейки със себе си малка, самонаправена камера обскура, художничката запечатва конкретни моменти от заобикалящата я среда.

За разлика от конвенционалните фотоапарати, тази камера не улавя статични моментни кадри, а запечатва поток от впечатления. Замъглени пейзажи, силуети на сгради и цветни светлини се сливат в едно, загатвайки за своето съществуване, но същевременно оставяйки свобода за интерпретация. Камерата обскура документира погледа на пътуващата художничка насред забързания град, който тя сякаш се опитва в един миг да поеме и запамети. Крайният образ, който остава, обаче е неясен и фрагментиран, по-скоро е емоционален и субективен, отколкото конкретен – също както споменът. Сканирани и изрязани, индивидуалните изображения се превръщат във филм, който пресъздава хореографията на едно пътуване и напомня на бързо сменящите се гледки при движение.

Плексигласовият обект повтаря, макар и стилизирано, линията на пътя, изминат от Марта в Ню Йорк. Поставен между прожектора и прожекционната стена, обектът взаимодейства с видеото, създавайки множество сенки, отражения и пречупвания на светлината. С присъствието си в пространството линията напомня за творческия процес на художничката, която в своите голямоформатни работи запечатва следите от движенията на тялото си в тъмнината върху фотохартията, използвайки различни светлинни източници и полупрозрачни предмети. Пречупванията и отраженията, създадени от плексигласа, загатват и идеята за изкривяването на разказа за преживяното от субективната перспектива на разказвача.

Серията от скенограми показва характерни сувенири, закупени от Марта Джурина по време на престоя и в Ню Йорк. Чрез манипулация на светлинния отпечатък, сантименталните обекти биват деконструирани и разпаднати почти до неознаваемост. По този начин художничката отново коментира и осветява темата за спомена, за неговата нетрайност и потенциала му за трансформация във времето, за желанието за контрол над паметта и за субективния наратив на преразказа. 


Наградата за млад художник е основана за първи път през 1990 г. в Чехия от създателката и директорката на Фондацията за гражданско общество (САЩ) Уенди Люерс. Днес наградата съществува в 12 европейски страни и се е превърнала в едно от най-престижните отличия и сериозна професионална атестация. Сред държавите, присъединили се към наградата, са: Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Македония, Словакия, Словения, Сърбия, Унгария, Хърватия, Черна Гора и Чехия. Като резултат от активния обмен на информация между страните е основана международната мрежа за награди за млади художници YVAA (http://www.yvaawards.org)

България се включва към международната мрежа през 2008 г. по инициатива на Мария Василева. Организатори на наградата за съвременно изкуство БАЗА са Института за съвременно изкуство – София и фондация „Едмонд Демирджиян“. От 2021 г. фондация „Лъчезар Цоцорков“ подкрепя номинираните автори с финансиране на проектите им. Ежегодната изложбата на номинираните художници се осъществява в Софийска градска художествена галерия.

Конкурсът е отворен за творци до 35 години, работещи във всички медии на съвременното изкуство. Целта на наградата е да осигури подкрепа за младите художници, като им открие нови възможности за образование, изследване и професионална реализация. 

Наградата се състои от двумесечен творчески престой в Residency Unlimited, Ню Йорк, както и от самостоятелна изложба в галерията на ИСИ-София. Спонсор на наградения е Trust for Mutual Understanding, Ню Йорк. 


Марта Джурина (родена в София) завършва в UDK (Берлинския университет по изкуствата) и в Glasgow School of Art. Нейни творби са показвани в множество изложби, като например в музея Berlinische Galerie – Museum of Modern Art, Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуство, FeldbuschWiesnerRudolph (Берлин) , 3:e Väningen (Гьотеборг), Mark Müller (Цюрих), CAN (Ньошател). Тя е носителна на наградата БАЗА за съвременно изкуство (2021), стипендията Eberhard Roters (от фондация Preussische Seehandlung, свързана с изложба в музея Berlinische Galerie, 2020), резиденция и стипендия AArtist in residence във Федералното министерство на външните работи Германия (2022), Goldrausch Künstlerinneprojekt (2022), Marianne Brandt награда за фотография и много други. През 2023 г. Джурина прекара два месеца в Ню Йорк в резиденция RU Residency Unlimited (като част от наградата БАЗА 2021) и три в Париж като стипендиантка на програмта ADP от Европейската инвестиционна банка в Париж с ментор Татяна Труве. В началото на 2024 г. Джурина публикува първата си обширна монография с DISTANZ Berlin.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук