След по-малко от седмица – на 30, 31 март и 01 април в Гьоте-институт България, ще се проведе пролетното събитие от поредицата на фондация „Прочети София“ – „Литературни срещи. Това е и началото на програма от няколко събития през годината. „Литературни срещи пролет 2023“ ще бъдат със свободен достъп, а общата им тематична рамката ще е „Избори“.

В тридневните срещи ще се включат повече от 20 участници от различни сфери на изкуствата, хуманитаристиката и науката. Изборите са буквално заложени в самия формат на събитието, тъй като представянето на писатели, артисти и теоретици от различни области на изкуствата ще бъде под формата на интензивни 20-минутни презентации, определяни и режисирани от самите участници. Тези необичайни кратки форми ще може да видим единствено в рамките на „Литературни срещи“, тъй като всяко представяне е замислено и създадено специално за събитието.

30 март 2023 // 19:00 ч.

„Литературни срещи“ ще започнат (30 март от 19:00 ч.) със Захари Карабашлиев, който в откровен разговор с Тони Николов ще разкаже за своите творчески, лични и житейски избори, как решава дали една идея е подходяща за роман, разказ или драма; зад какви каузи застава и кое е наклонило везните, за да се върне от Америка в България. Части от романа на Жюстин Томс “Clair de Lune” ще бъдат представени като експериментална театрализирана интерпретация заедно с актьора Ей Бо. В търсене на забравената човешка същност през разкази от сборника „Млък“ и откъси от предстоящия роман „Екстазис“, Радослав Бимбалов ще ни разкаже за това как човека се превръща в машина, живеем ли във фантастичните сюжети на писатели-фантасти като Кир Буличов, Братя Стругацки и Айзък Азимов) и болезнен процес ли е връщането към човешкото. Йордан Славейков, заедно с Августина-Калина Петкова, ще представи театрализирана версия на разказите „Обяд“ и „Ти спиш“ от книгата „Празнично семейство“. Хореографката Галина Борисова ще ни въвлече във физическа интерактивна структурна импровизация с въпроси за личните или взаимни избори и активности, които правим ежедневно (съзнателно или неволно).

Събитието ще завърши с „концерт за кратко“ в двора на Гьоте-институт на постпънк българо-английската група КАКЕ?, чиито членове са Андрю Андерсон, Мартин Пенев и Мартиан Табаков.

31 март 2023

Във вторият ден на „Литературни срещи“ от 10:00 ч. в библиотеката на Гьоте-институт ще се проведе презентация и практическо обучение на Бюро „Творческа Европа“ – България – офис „Култура“. Събитието е свързано с една от най-големите програми за мобилност на артисти и професионалисти от културния и творчески сектор – Culture Moves Europe. Поради големия интерес, първата част от събитието ще бъде излъчена на живо във Facebook страницата на Бюро „Творческа Европа“ – България, а записванията за участие на живо вече са затворени.

Вечерта ще продължи с още осем представяния. Началото ѝ ще постави срещата с Алек Попов и неговият разказ „Пътят на охлюва“, написан по действителен случай. Той ще бъде част от предстоящия му сборник с разкази. През този текст, съпроводен с илюстрация и кратко видео, Алек Попов ще постави темата за социалните медии днес – има ли място творецът в тях, какво печели и какво губи с присъствието си там; как те изкривяват действителността и изцяло изместват фокуса от същински важното. Веднага след него на сцената ще се качи Еми Барух, която ще говори за фотографите, които с изключителна чувствителност и умение успяват да покажат съвременния свят, да провокират мисъл, емоция и действие сред публиката; за фотокнигите като различен вид книга; за изборите, които вече 10 години прави екипът на ФотоФабрика. Ще бъдат прочетени стихотворения за миналото на космонавтиката и за бъдещето на животните, като същевременно ще се представи поетичната трилогията за времето на ВБВ започнала с „Е:то.“, продължила с „Ще:“ и завършила с наскоро излязлата стихосбирка „:беше…“.  През откъси от последния си роман „Ще се върна за теб” писателката Кристин Димитрова ще говори за трудното намиране на смисъла в един бързо променящ се свят, който не се интересува от нищо и никого поотделно. Издателката и преводач Антоанета Колева ще разкаже защо е плодоносно и щастливо да се избира етосът на непрекъснати провокации по границите между фундаментални отрези от интелектуалната реалност (например литература/философия, популяризиране/творене, визуални изкуства/текстове) и привидно недокосващи се професионални полета, свързани с книгите. Николай Терзийски ще търси отговори на въпросите „Кой съм аз?“ и „Защо съм тук?“ през откъси от романите си „Отлъчване“, „Хроники на неведомото“, „Звезди под клепачите“, на фона на изображения и музика.

 „Разказ с елементи на плуване за един басейн, който се превръща в галерия, която се превръща в институция. Скачането е забранено, но въображението желателно.“ – така накратко кураторката Виктория Драганова описва това, което ще видим единствено по време на „Литературни срещи пролет“. Писателят и драматург Иван Димитров ще запознае публиката с един комар, или по-точно казано с част от пиесата си и бъдещия си сборник с възкратки разкази „Как се сприятелих с един комар“, чието действие се развива по времето на извънредното положение. Един колкото исторически, толкова и абсурден за времето си текст.

Дискусия „Отвън човешкото“ // 01 април // 13:00 ч.
Библиотека, Гьоте-институт

Пролетни „Литературни срещи“ ще завършат на 01 април, когато в библиотеката на Гьоте-институт от 13:00 до 17:00  ч. ще се състои дискусията, посветена на темата „Отвъд човешкото“. Нейни модератори ще бъдат Александър Попов и Константин Георгиев, които изследват връзката между социалните науки, хуманитаристиката и научната фантастика. Част от акцентите в дискусията ще бъдат текстове на писателите Ричард Пауърс и Тед Чанг, а в разговора ще бъде включено специално направеното за събитието интервю с историчката на околната среда Батшиба Демут. Събитието ще се проведе в рамките на един цял следобед и в своите две части ще постави в директен и задочен разговор писатели, литературни критици, учени и самата публика. Двамата му водещи го описват така:

„Предизвиканата от човека климатична криза и свързаната с нея загуба на биоразнообразие са процеси, които все по-често биват анализирани в изследователските среди като част от разговора за „Антропоцена“. През последното десетилетие ефектите от тях дадоха тласък на т.нар. „обрат към нечовешкото“: едно преориентиране на интелектуалните дисциплини, целящо да схване нечовешката гледна точка, така че човечеството да започне да полага по-мъдро грижи за земните екосистеми, но и за да разбере по-добре себе си. Художествено-литературните размисли и научните теории върху нечовешките гледни точки – на горите, животните, изкуствените интелекти – ще предоставят богат материал, с който панелистите и публиката заедно да разсъждават в широта и дълбочина за бъдещето на планетата, във всякакви възможни аспекти. В тези разговори ще се опитаме да изпълним с живот една такава форма на споделено съществуване, използвайки художествената литература, за да срещнем разнообразни форми на познание, практики и въображения за околната среда и нашата връзка с нея.“

Михаела Добрева и Борис Далчев оттворческия тандем Съпромат не само ще създадат визуалната среда на тридневното събитието, но тя ще бъде и своеобразна рефлексия върху неговата темата.  

Водещи на живия подкаст през първите два дни на „Литературни срещи“ ще бъдат журналистът Цветан Цветанов и режисьорът и драматург Стефан Прохоров.  

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук