Картината „La Bohémienne endormie“ (Спящата циганка) на Анри Русо е и корица на „Зелена безбрежност“ –
романът, който среща българските читатели за първи път с голямата гръцка писателка Евгенѝя Факину
Henri Rousseau, Public domain, via Wikimedia Commons

„Има много малко неща, по-хубави от това да лежиш в топлото легло с чаша силен чай и книга.“

В това е бил убеден Алан Кларк, докато Луис Карол е подчертавал, че:

„За мен няма достатъчно голяма чаша чай и достатъчно дълга книга.“

И тъй като сме склонни да се доверим и на двамата, прекарахме не една студена вечер сред топлите завивки, със сгряващата напитка и, поради липсата на достатъчно дълга книга, с десетки уютни книжни заглавия.


Книгите може да поръчате с 5% отстъпка и код-ваучер за читателите на списанието тук.

10 сгряващи книжни заглавия

„Зелена безбрежност“ от Евгения Факину

Един от най-силните, самобитни и красиви гласове на съвременната гръцка литература за първи път проговаря на българските читатели.

Срещаме се с Евгения Факину чрез романа ѝ „Зелена безбрежност“ – „първата хроника на вътрешното скиталчество
в съвременната гръцка литература, емоционално натоварена от присъствието на една жена-дете“. Романа, определян като „плесница за летаргичните ни съзнания“ може да откриете с отстъпка (с код-ваучер Jasmin22) тук.

Втори откъс от романа Ви очаква тукПаралелен прочит на един от знаковите за съвременната гръцка литература романи – водещ ни из места, нрави, митове и обичаи – ви очаква тук.

„Нещотърсач“ от Екатерина Петрова

Любопитната селекция с истории за 44 предмета от близо и далеч включва изненадващи находки от целия свят: ботуши от Бутан, тротоарни плочки от Барселона по дизайн на Гауди, чаши за вино от Страната на баските, брошка с формата на сърце от Сараево, еспадрили от Пиренеите, скарабеи от Древен Египет, кутия с боклук от Ню Йорк, карта на Източен Берлин и много други.

Разказвайки историите на конкретните предмети, Екатерина Петрова всъщност разказва и за местата, откъдето те произлизат, като ги поставя в по-широк езиков, културен, исторически или географски контекст. Интересна смесица между пътеписи, есета и разкази, текстовете са внимателно проучени и подплатени с любопитни факти.

Художествено претворено през естетското око на Люба Халева, оформлението на книгата чудесно и с чувство за хумор улавя духа и настроението на историите. Може да надникнете в чудното книжно тяло тук.

„Летният брат“ от Яп Робен

Номинираният за International Booker Prize 2020 бестселър в Нидерландия „Летният брат“ от Яп Робен е роман за читатели от всички поколения, универсален урок по емпатия и първата книга, с която издателство ICU ще зарадва читателите през 2022 г.

Силата на „Летният брат” е в контраста между суровата среда, в която расте Брайън, и топлите грижи, с които обгръща брат си. Между ръждясалите каравани и пълните памперси има място за близост и дори за обич, пише Мария Енчева, преводач на романа.

Посещенията на писателя, поет и драматург Яп Робен в Пайсорд – заведение за лица с умствена изостаналост в нидерландския град Тилбург, го вдъхновяват да напише „Летният брат“. Романът е сред малкото, които изграждат пълнокръвен образ на герой с умствена изостаналост и връзката му със света. А откъсът тук казва повече.

„Симпатично мастило“ от Патрик Модиано

Симпатично мастило (корица)

„Симпатично мастило“, най-новата творба на Нобеловия лауреат за литература Патрик Модиано, посрещната с ласкави отзиви от литературната критика и от широката публика. „Малката музика“ на този изящен роман плавно лъкатуши и съпровожда читателя в лабиринта на спомените, из уличките на Париж, в кафенетата, в изоставени апартаменти, чак до Рим и… неочаквания завършек.

Симпатично мастило“ (превод: Красимир Кавалджиев, дизайн на корицата: Люба Халева, ИК „Колибри“) е магичен роман в романа със заплетен сюжет и изкусно вмъкнати размисли за самоличността, интуицията, паметта и забравата. Откъс ви очаква тук.

Малки мъже (корица)

„Малки мъже“ от Луиза Мей Олкът

В нов превод от Росица Тодорова на книжния пазар се появи „Малки мъже“ – продължението на вечните детски класики на Луиза Мей Олкът „Малки жени“ и „Добри съпруги“, вдъхновили множество филмови и телевизионни адаптации и спечелили сърцата на поколения читатели. 

Шедьовърът на американската новелистка ни среща отново с историята на сестрите Марч и техните съпрузи в още една завладяваща семейна сага за малки и големи. 

Първи впечатления събираме с откъса тук.

„Идеалният Че и нови безпринципни истории“ от Александър Ципкин

Идеалният Че и нови безпринципни истории (корица)

Руският О’Хенри, рокзвездата на руската литература, достойният наследник на Зошченко и Колцов за пореден път доказва, че умее да разсмива до сълзи.

„Идеалният Че и нови безпринципни истории“ (превод: Пенка Кънева, художник на корицата: Тодор Ангелиев) съдържа седемнайсет разказа, които ще ви разсмеят до сълзи малко след като са ви трогнали. Пак до сълзи.

Ще научите как се сглобява гардероб, какво става, когато изпратиш есемес не на когото трябва и когато тръгнеш да правиш секс не когато трябва…

Още забавни умения събираме с откъса тук.

„Опашка от убийци“ от Антъни Хоровиц

 „Опашка от убийци“ (Изд. Еднорог) е най-новата книга на Антъни Хоровиц, с която британецът ни доказва, че е достоен наследник в жанра на сър Артър Конан Дойл и Агата Кристи.

Томчето следва утвърдения вече модел от „Убийството е всичко“, „Мозайка от убийства“ и „Присъдата е смърт“ (“Присъдата е смърт” – Хоровиц в ролята на любим герой | Jasmin.bg). 

Без да издаваме кой е в края на Опашката от убийци, повече за романа разбираме от авторското ревю и откъса тук.

„Исабел Кастилска“ от Сюзън Хейстингс

Исабел Кастилска (корица)

Сред „Известните жени в историята“, популярната поредица исторически романи на издателство „Емас“, се нареди испанка – Исабел I Трастамара Кастилскаедна от най-великите владетелки на всички времена.

Обединителка на Испания, разширила територията ѝ до невиждани дотогава размери. Благодетелка на Христофор Колумб, с чиято благословия генуезкият мореплавател открива Америка, а Испания прибавя нови земи към територията си, ставайки империя. Владетелка, наложила в огромната си държава единна вяра – католическата, макар и с методи, които днес будят смесени чувства. Какви чувства ще събуди романът, проверяваме с откъса тук.

„Магията на реалността“ от Ричард Докинс

Най-популярният еволюционен биолог на нашето време поднася невероятни факти за Вселената на достъпен eзик

Магията на реалността (корица)

Едва ли има човек, който да разкаже по-убедително и по-вдъхновяващо историята на вселената, на еволюцията, на митовете от биолога и хуманист Ричард Докинс („Наука в душата“„След Бог“„Себичният ген“„Делюзията Бог“ ). Едно от светилата в съвременната наука, преобърнало представите на света за гените и мемите („meme”), се отправя на изумително приключение, разкриващо „Магията на реалността“ (ИК „Сиела“).

Впечатляващото издание на „Магията на реалността“  търси отговори на някои от най-енигматичните въпроси пред човешкото съзнание. А тяхната красота оживява с майсторските илюстрации на Дейв Маккийн. Кога и как е започнало всичко? От какво е направена светлината? Защо има толкова видове растения и животни? Сами ли сме във вселената? Може би откъсът тук ще хвърли повече светлина.

„Приключенията на пирата Кет“ от Алис Попа

Приключенията на пирата Кет (корица)

„Когато бях малка, веднъж ме попитаха какво най-много бих желала да взема със себе си, ако отида на далечна планета. Отговорих, без да се замисля:

„МОРЕТО! – След това добавих: – И една котка.“

Така си е представяла в мечтите си живота в морето Алис Попа, авторката на очарователния нов детски роман „Приключенията на пирата Кет“.

Именно „Приключенията на пирата Кет“ избират от издателство „Емас“ из цялата румънска детска литература, за да стане част от специалната им поредица „Европейски разказвачи“, която приютява най-доброто от книгите за млади читатели от континента. На пъстро пътешествие се отправяме с откъса тук.

И една чудна литературна новина:

Повечето ни читатели намират статията за любопитна. А ти?
  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (100%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук