Походът на книгите 2019 (плакат)Осмото по ред издание на „Походът на книгите“- кампанията, която насърчава интереса на децата към четенето и книгите, ще се проведе от 2 до 23 април 2019 г. 

През тази година в инициативата ще се включат известните български спортисти:

Евгения Раданова, Владимир Николов, Александра Жекова, Мария Киркова, Нешка Робева, Тити Папазов, Дойчин Боянов, Тереза Маринова, Влади Гюров, Никола Чонгаров, Даниел Петров, Божидар Аврамов, Асен Великов, Симона Пейчева, Екатерина Дафовска, Кристина Драганова, Ренета Камберова, Светла Иванова, Евгени Иванов, Йордан Йовчев, Григор Григоров, Ани Пейчева, Мария Йовкова, Христо Янев, Красимир Анев, които ще четат в детски градини и училища.

Към кампанията за насърчаване на четенето ще са включени следните инициативи:

– „Маратон на четенето“ организиран от Българската библиотечно-информационна асоциация. Провежда се за 14 път и представя разнообразни празнични програми, посещения на деца от детски градини в библиотеките, четения на глас, състезания по грамотност, деца четат на деца, срещи с писатели, приказки в театър и картини, които са организирани в библиотеките и читалищата в цялата страна и фокусират общественото внимание върху ползите от четенето при децата;

– Националният конкурс „Бисерче вълшебно“ на фондация „Детски книги“, в която българските деца избират своята любима детска книга. Гласуването в единствената книжна награда в България, чието жури са децата от 5 до 16 г., продължава до 15 април 2019 г. Информация за номинираните заглавия и  начините за гласуване ще намерите на www.biserche.com;

–  Празник на детската книга ще организират издателствата, членове на АБК, в книжарниците, библиотеките и културните центрове в цялата страна;

– Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи“, организиран за втора поредна година от Асоциация „Българска книга“, ще се проведе от 28 май до 2 юни в НДК по време на Пролетния базар на книгата за среща на съвременни европейски детски писатели с българската публика.

Вече ви запознахме с любими детски писатели и илюстратори, очаквайте нови срещи!

Юлия Спиридонова: Още подслушвам децата за вдъхновение. Но понякога ме хващат (интервю)

Радостина Николова: Детските книги са ценен проводник на сериозни теми (интервю)

Никола Райков: Мечтая да покажа на децата от цял свят, че с книгите може и да се играе

Жил Парис: Аз съм контрабандист на емоции (интервю)

Сесар Майорки: Децата са въображение и фантазия в най-чиста форма (интервю)

Стефан Пастис: “Тими Провала”съм аз като дете (видео интервю)

Мая Бочева: По детски вярвам, че мечтите не се делят на големи и малки

Ясен Григоров: Правенето на изкуство е концентрат от свобода (интервю)

Капка Кънева: Играта като книга има безброй лица (интервю)

Мира Мирославова: Ползвам молив, с който да кажа каквото чувствам (интервю)

Албена Лимони: Изразявам себе си чрез рисунка (интервю)

Международният ден на детската книга се отбелязва на 2 април в целия свят и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, създал едни най-популярните приказки на всички времена. Преди 60 г. ЮНЕСКО учредява Международен златен медал на името на Андерсен, наричан още Малка Нобелова награда. 

Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“ е изцяло некомерсиална инициатива и се организира от Асоциация „Българска книга“, в партньорство със Столична община и със съдействието на Регионално управление на образованието – София-град. Стартира ежегодно на празничния 2-и април и продължава до 23-и април, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на книгата и авторското право. За седемте си издания досега кампанията е достигнала до повече от 15 000 деца в цялата страна, а в много от участвалите училища и детски градини в последствие са открити нови библиотечни звена или съществуващите са допълнени с актуални заглавия от света на детската литература.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук