Стефан Пастис в България

Стефан Пастис в България

Срещаме се на сутринта след дългия му полет. Стефан Пастис не бърза да започнем интервюто. Любопитен е като дете, разпитва ме за България, за хората й, за историята й, за кухнята (очите му се уголемяват, когато му обяснявам за шкембе чорбата, но не от погнуса, а от почуда; казва, че е склонен да рискува).

Видимо развълнуван е, че е тук. Седмица преди да пристигне за „Варна Лит 2017” (международен литературен форум с фокус съвременни книги за деца и тийнейджъри) е споделил във фейсбук страницата си:

„Следващата седмица ще говоря като част от книжен фестивал на Черно море в България, където хората кимат за „не“ и поклащат глава за „да“.

Предчувствам, че ще предизвикам международен скандал.“

Но Стефан Пастис не просто подхожда с любопитство към всичко наоколо, самият той е любопитна личност. Завършил е право и 10 години е бил адвокат (работа, която ненавиждал). През цялото това време, на дълги заседания и срещи, рисувал по листа, салфетки и тефтери.

Така се родило Прасето, един от героите в прочутата му серия комикси „Pearls Before Swine“. След 10 години в съда, Прасето го накарало да напусне работа и да се посвети на комиксите.

комикс на Стефан Пастис

комикс на Стефан Пастис

Последвали дълги месеци на отхвърляне от всеки издател, за когото се сети. Но любим негов карикатурист, и много известен в САЩ, случайно попаднал на работата му и споделил с целия свят „Ето това е момчето, чиито комикси трябва да четете“. Бурен успех! Десетки книги и турнета за представянето им в САЩ и Великобритания.

10 години по-късно Стефан направил поредния, на пръв поглед странно изглеждащ, завой. Създал „Тими Провала„. И книгата му за деца, прераснала вече в поредица, оглавила класациите на New York Times.  

Стефан Пастис има и нелеко детство, за което обаче говори, пише и рисува с лекота (включително и в интервюто). Надява се така да помогне на деца с подобна на неговата съдба.

Но, не, това няма да е тъжно интервю. Ще видите един усмихнат човек, ще чуете много смях (както и „О, йе!“) и, най-вече, ще чуете вдъхновен и вдъхновяващ писател да говори за книгите и героите си

Видеото има субтитри на български език (в настройките):

А ако още не сте се включили в новата ни книжна игра, имате възможност да го направите тук. Стефан Пастис ще подпише 4 „Тими Провала“ за четирима от вас:

Спечели “Тими Провала” с автограф от Стефан Пастис

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (14%)
  • вдъхновяваща (14%)
  • любопитна (14%)
  • забавна (14%)
  • гореща (14%)
  • щура (14%)
  • необикновена (14%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук