Амстердам

Наричат го Венецията на Севера.

Известен е и с това, че всеки ден в него близо половин милион души карат велосипеди. Така безспорно холандската столица Амстердам, със своята зеленина, канали и свеж въздух, е в списъка (ми) на най-красивите и приятни градове в Европа, по чиито китни улици да се изгубиш. Също така е и градът на най-старата фондова борса в света.

Задължително: разходка с лодка по каналите

Преживяването, което задължително трябва да си подарите, е разходка с лодка по каналите на града. Изборът е огромен, без значение дали търсите вечерна романтика или искате за около час да научите най-интересните факти за Амстердам.

Повечето корабчета тръгват от района на т.нар. западен канален колан. Една от най-привлекателните части е район Jordaan, който представлява мрежа от тесни старинни улички и преплитащи се канали, около които има много кокетни кафенета, ресторанти и магазини, които радват жителите и гостите на града.

От архитектурна гледна точка, там се намират и много от старите hofje, или къщи, които в миналото са предоставяли подслон на възрастни хора, предимно жени. Доказателство за важността на района е и това, че е под защитата на ЮНЕСКО.

Разходката с лодка в повечето случаи ще ви заведе и до пристанището, както и в новата част на града, където да се насладите на по-модерни и дори екстравагантни (поне според местното население) сгради. Като тази, която приютява на едно място общината и Националната опера и балет, позната като Stopera (Stop the Opera) заради протестите срещу нейното изграждане (предимно заради цената на проекта).

Докато пътувате по каналите или се разхождате около тях, обърнете внимание и на множеството къщи-лодки. Обликът на всяка от тях показва индивидуалността на обитателите и почти задължително разполага и със саксийки цветя. Също като холандските домове, които са на твърда земя.

По каналите в централната част на града

Транспорт – като местните

Градският транспорт на Амстердам е удобен, чист, бърз и ще ви отведе навсякъде. Мрежата от трамваи, метро, автобуси и фериботи прави разглеждането на града достъпно и лесно занимание и ще ви позволи да видите много интересни места дори и при кратък престой.

Разбира се, ако искате да се движите като местните, ще трябва да си наемете колело. Истината е, че велосипедистите са боговете на пътя в тази част на света и има доста предимства да изберете именно този начин на предвижване. Защото са еко и защото са здраве. Или както сподели една екскурзоводка:

„В града имаме близо 1.2 милиона души население и 1.2 милиона велосипеда.

Децата се качват на колело още след като направят първата си крачка. Раждаме се на тях и умираме на тях“. Превозно средство, което можеш да притежаваш дори и на символичната цена от 10 евро. И което можеш да паркираш (почти навсякъде) и поради тази причина с годините се е превърнало в един от символите на града.

Велосипедите са на почит – паркингът пред Централна гара

За гледките и музеите

Една от най-красивите гледки на Амстердам от високо е тази от кулата на църквата Вестеркерк (Westerkerk). С височината си от 85 метра тя е и най-високата сграда на холандската столица. Там е погребан Рембранд, а на всеки час от кулата й се носи музика.

Имайте предвид, че до горе се стига единствено под зоркия поглед на местни екскурзоводи, в групи от до шест човека на час. Причината – трябва да се качите по тясна спирала от 186 стръмни стъпала. Но, гарантирам, всяко едно от тях си заслужава.

Амстердам от кулата на Вестеркерк

В близост до църквата в централната част на града се намира и къщата, в която семейството на Ане Франк се е крило от нацистите по време на Втората световна война. В нея Ане пише и популярния си дневник, който се счита за един от най-личните и откровени разкази за съдбата на евреите през онези ужасяващи години. Къщата е един от най-натоварените музеи на града, билети се продават единствено онлайн, като часовете за посещения обикновено са запазени дори с месец-два напред.

Суровият климат на Севера е и причина Амстердам да разполага с много, разнообразни и интригуващи музеи. В тях можете да научите колкото сърцето ви иска за историята на града и превръщането му в значим търговски център (Музей на Амстердам) и за световното изкуство (Музеите на Рембранд и Ван Гог).

Музеят на Рембранд

Разбира се, популярни са и темите за лалетата и превръщането им в символ на Холандия, за сиренето, и не на последно място – за марихуаната и проституцията, които са легализирани в града. Не случайно и Кварталът на червените фенери е една от най-туристическите дестинации – опияняваща комбинация от секс услуги, алкохол и хашиш. През деня кварталът е гъмжащо от туристи и млади хора място в центъра, което през нощта се преобразява в мека на удоволствието (и на джебчии, които търсят лесни жертви, така че внимавайте).

Кварталът на червените фенери

И тъй като малко по-горе стана дума за гледки от високо – за тези, които предпочитат нещо по-модерно, препоръчвам A’dam Lookout – стъклена висока сграда на 5 минути с ферибот от централната гара. Качването става с асансьор, а на върха има барове както на закрито, така и на открито, както и забавления за любителите на по-екстремните преживявания.

Градските пазари

Скромната ни разходка из Амстердам ще завърши отново с атмосферата на улиците на града и по-специално – на неговите пазари. На много от площадите има такива сергии, на които местните търговци предлагат стоките си, със задължителното изобилие на сирена, хлебни изделия и морски продукти.

Можете да ги разгледате в различни дни от седмицата, като по-големите работят от понеделник до неделя, най-често до 17.30 ч. На мен най-много ми хареса този на цветята Bloemenmarkt (сезонен, всеки ден), както и този в района на Западния канален колан – Noordermarkt (понеделник и събота).

Пазарът на цветята

Вместо заключение

Хората на Севера може и да са по-затворени, но това със сигурност не ги прави по-малко учтиви. Напротив! Останах с прекрасно впечатление от местните, а с английски ще се оправите навсякъде. И немски, който е близък до холандския.

Амстердам е и градът на Хайнекен и Амстел, така че любителите на пивото имат какво да дегустират. Ако студът не ви плаши, биричката можете да я пийнете и в Ледения бар, в който всичко (буквално!) е от лед, а температурата е 10 градуса под нулата. Пробвайте и херингата, която се продава на улицата – идва директно от Северно море и се хапва сурова.

И ако трябва да обобщя впечатленията си с няколко думи – заслужава си да подарите на сетивата си няколко дни в този свеж и зелен град, сред неговите цветя и канали, велосипеди и лодки, тесни улички и шарени къщи.

За да ви развълнува, успокои и остави без дъх.

Полезни връзки:

Градски транспорт – www.gvb.nl
Национална опера и балет – www.operaballet.nl
Църквата Вестеркерк – www.westerkerk.nl
Къщата на Ане Франк – www.annefrank.org
Музей на Амстердам – www.amsterdammuseum.nl
Къщата на Рембранд – www.rembrandthuis.nl
Музей Ван Гог – www.vangoghmuseum.nl/
Rijksmuseum – www.rijksmuseum.nl
Музей на лалетата – www.amsterdamtulipmuseum.com
Музей на хашиша – www.hashmuseum.com
Музей на проституцията – www.redlightsecrets.com
Heineken Experience – www.heineken.com/heineken-experience
Amsterdam Icebar – www.xtracold.com
A’dam Lookout – www.adamlookout.com
Централна гара – www.ns.nl

Няма да сбъркате, ако с Гери потеглите и към:

Чудните Плитвишки езера от първо лице

Прага – отново за златното сърце на Европа

Улиците на Рим – вечният град, който остава в сърцето

Спомен за Париж

* * *

geriКолонката на Гери е поредица на първия ни гост-автор – Гери Бенчева. Блогър, пътешественик, страстен почитател на хубавата литература, кино и театър, Гери е автор на блога Приказки и мисли за непораснали деца.

„От онези с многото мечти и големите емоции. И от онези, които събират усмивки“, както казва тя.

Гери ще продължава да ни вдъхновява да четем книги, да заставаме пред малкия и големия екран, да пътешестваме… да откриваме красотата на света.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук