Спомен за едно лятно изживяване в италианската столица

Вечният град е позната и, бих казала, задължителна за всеки заклет пътешественик дестинация. Както знаем, не може да отидем във Ватикана и да не видим Папата. Мисля, че същото важи и за Рим и забележителности като Колизеума, Фонтана ди Треви, Испанските стълби, Пантеона и площад „Венеция”.

Рим – вечният град, който остава в сърцето

Римския форум (Foro Romano) е една от класическите дестинации, която е запазила древната история на италианската столица

Преди две години имах невероятната възможност да прекарам цели две седмици в италианско училище в един китен римски квартал и няма да крия, че овреме-навреме си припомням горещите августовски улици на този приказен град. Особено когато навън времето стане по-малко привлекателно за топли пътешествия.

Така, с падането на първия сняг, „стоплих” очите си с няколко хубави спомена, които няма как да не споделя:

Портокаловата градина (Giardino delli Aranci)

Портокаловата градина, разположена на хълма Авентин, разкрива една от най-красивите гледки към града

Портокаловата градина, разположена на хълма Авентин, разкрива една от най-красивите гледки към града

Като цяло, освен с традиционните старинни останки, Рим има много прекрасни градини и паркове. Една  от най-красивите (и едно от местата, които предлагат най-хубавите гледки към града) е Портокаловата градина.

Намира се на един от седемте хълма на Рим, Авентин, и е създадена през XIV век. Не е особено голяма, но сянката на портокаловите дръвчета създава спокойна атмосфера за приятен следобед в компанията на семейството, приятели или просто на хубава книжка. Гледа директно към река Тибър и квартал Трастевере.

В двора на малка църква на хълма Авентин

В двора на малка църква на хълма Авентин

Ключалката на двореца на Малтийските рицари

Дворецът се намира в близост до Портокаловата градина, а една от неговите ключалки отвежда пътешествениците в три държави. Как става това ли?

През ключалката може да зърнете както Ватикана, така и Малта. Като си добави и италианската територия, откъдето гледате – стават три. Ако се притеснявате, че може да я пропуснете – недейте.

Макар и не сред най-най-популярните дестинации, ключалката фигурира в туристическите препоръки и също събира опашка от желаещи за погледнат през нея.

Кампо дей Фиори (Campo dei Fiori)

Улиците на Рим – вечният град, който остава в сърцето

Богат избор от паста на Кампо дей Фиори

Една от най-популярните дестинации за тези, които искат да си купят традиционни италиански храни директно от производителите.

Освен че малкият ренесансов площад събира на едно място букет от силен аромат на кафе, сирене, подправки, плодове, зеленчуци и домашни сладкиши, пазарчето е обградено и с кокетни кафенета, в които може да поседнете за малко и да се насладите на атмосферата.

Пазарът работи до към 14 ч., а след това се превръща в едно от най-предпочитаните места за среща на младите хора. Намира се в централната част на града, близо до брега на река Тибър.

Вила „Боргезе” (Villa Borghese)

Вила „Боргезе” предлага безброй развлечения на жителите и гостите на града

Вила „Боргезе” предлага безброй развлечения на жителите и гостите на града

Този огромен парк е идеално място за прекарване на уикенда. Или поне на ден от него.

Освен че е страхотно място за разходка, предлага и много забавления като велосипеди, кънки или рикши под наем, а също така и куклен театър за най-малките.

Една спокойна разходка ще ви отнеме поне половин ден, но разнообразните гледки към Рим от най-високите му места си заслужават.

Площад „Навона” (Piazza Navona)

Един от най-хубавите римски площади – Навона

Един от най-хубавите римски площади – Навона

Един от най-големите, а за мен и един от най-красивите площади на Рим. Той има овална форма, защото на това място в края на I век е имало стадион.

На него се намират и два от най-ценните и внушителни фонтана на италианската столица – Мавърския фонтан и Фонтана на четирите реки – Нил, Дунав, Тигър и Рио.

И още:

  • Преди да седнете в кафене или ресторант, поинтересувайте се дали има различни цени в зависимост от това дали искате да се настаните вътре, навън или на бара, защото повечето, особено в центъра и покрай туристическите места, имат т.нар. такса „гледка” и може да ви излезе доста солено, ако искате да изпиете дори едно кафе навън.
Типично италианско кафене с приятна атмосфера за посетителите

Типично италианско кафене с приятна атмосфера за посетителите

  • По принцип не обичам да препоръчвам конкретни заведения или магазини, но в Рим си имам едно заслужило изключение – Antico Forno Roscioli. Освен богат избор от приготвени на място пици и сладкиши, семейната фурна предлага и автентичната бяла пица (pizza bianca) – тънка питка, намазана със студено пресован зехтин, в която има морска сол.
Antico Forno Roscioli предлага най-вкусната бяла пица в града

Antico Forno Roscioli предлага най-вкусната бяла пица в града

  • Местата за разходка, които също ще ви заредят с прекрасни гледки към града – хълма Яникул, най-високият от римските хълмове, който се издига над квартал Трастевере. В миналото Трастевере е бил дом на художници и занаятчии, днес още пази артистичния си дух и е известен с богат нощен живот.
Трастевере носи артистичната атмосфера на града

Трастевере носи артистичната атмосфера на града

  • Замъкът „Сант Анджело” (Castel Sant’Angelo) предлага много история и гледки към Тибър и също заслужава да попадне в списъка ви с избрани за посещение места.
  • Не пропускайте да мушнете ръката си и в Устата на истината (Bocca della Verità). Легендата твърди, е през Средновековието монасите са слагали скорпиони вътре, за да хапят лъжците.

Актуална информация за туристическите забележителности, работното им време, промоции, както и съвети към гостите на Рим, можете да намерите в официалния туристически уебсайт на града – http://www.turismoroma.it/?lang=en

Повечето ни читатели намират статията за удивителна. А ти?
  • удивителна (38%)
  • вдъхновяваща (31%)
  • любопитна (23%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (8%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук