Прага – отново (снимка)

Светът е толкова голям, че цял живот не стига, за да опознаеш всяко негово любопитно кътче. Въпреки това , има места, които впечатляват повече, и усещаш, че си заслужава да се върнеш отново и отново, за да ги опознаеш по-добре. Нещо повече, един град се „разбира” истински, когато имаш времето да се потопиш в атмосферата на спокойните му улички, да посетиш някое развлекателно събитие, далече от най-популярните му забележителности, които са обградени от жужащи туристи през цялото време и самият ти да го видиш как се развива в годините.

Такъв град за мен (наред с Брюксел и Ню Йорк) се оказа Прага. Ако отивате в чешката столица за пръв път, разполагате с малко време и, разбира се, искате да научите началото на тази история, разгледайте пътеписа „за начинаещи” с впечатления от миналото лято.

Прага – отново за златното сърце на Европа

Година по-късно една отпусната набързо почивка отново ме отведе на стръмните пражки улици. С ново букетче впечатления и предложения.

Ботаническата градина (Botanická zahrada)

Парковата част на Ботаническата градина (www.botanicka.cz) е отворена за посетители през деня, без заплащане, и местните прекарват там свободното си време, на сянка под екзотични и разнообразни по вид дървета. Подходяща за майки с деца, като разполага с обособени места за пикник. Входът за парниковата част се заплаща, но в никакъв случай не пропускайте да се потопите в този тропически рай, разходката по който минава по дървени мостчета и малки водопадчета.

Еврейският квартал „Йозефов” (Josefov)

Историята на бившето еврейско гето датира от началото на 19 век, а шестте синагоги, които се намират изключително близко една до друга, разкриват най-добре облика му. Кварталът се намира до Стария град, на минути от най-популярните забележителности, така че не ви трябва специално планирано време, поне за разходка. Не пропускайте да разгледате както уникалните фасади на сградите, така и Испанската синагога и да видите концертната зала Рудолфинум (Rudolfinum), сградата на Съвета, еврейското гробище, паметника на Франц Кафка. В квартала се намира и най-скъпата улица в Прага – улица „Парижска” (Pařížská).

Ппаметникът на Франц Кафка

Паметникът на Франц Кафка

Наблюдателната кула (Petřínská rozhledna)

И като стана дума за Париж, намигане към френската столица има и на хълма Петрин.  Огромният парк на хълма е прекрасен за цял ден сред природата, но ако искате да стигнете горе и по-бързо (и да запазите силите си), можете да използвате влакчето Funicular, на цената на билетче за градския транспорт.  Наблюдателната кула е мини копие на Айфеловата кула в Париж. Висока е 60 метра, а след 299 стъпала можете да стигнете и до върха й, който разкрива една от най-красивите гледки към Златния град.

Парк „Летна” (Letenské sady)

Разпростира се на площ от 25 хектара на хълма Летна. До него се стига по няколко от мостовете на река Вълтава, но аз препоръчвам моста „Чехов”, защото така ще започнете разходката от по-централния вход. Той е обичано място за отдих на пражани, изключително просторен е, което дава усещането за уединение сред природата и кокетните му езерца и фонтанчета. Разбира се, има и занимания за любителите на спорта, кънки, велосипеди, скейтборди и прочие.  Ако искате да се потопите в атмосферата като местен, отделете един свободен следобед за почивка от натоварената туристическа програма и просто се отдайте на отдих за очите и ума.

Пражките острови

Островите по река Вълтава предоставят много възможности за забавление през летните месеци. Концерти, фестивали, изложби, място за игра с децата – има за всекиго по нещо и трябва да се запознаете с програмата им, за да изберете вашето място за почивка. Повече можете да прочетете тук – http://www.welcometoprague.eu/prague-islands Един от островите, създаденият изкуствено Кампа (Kampa)р се намира в сърцето на града, в района на Мала страна, като от едната му страна е тесният канал Чертовка (Čertovka), познат като пражката Венеция – едно романтично място за разходка с корабче.

Изглед от Чертовка

И още:

  • Ако имате възможност, пробвайте зелена бира. По принцип пивото с около 60 вида билки и коприва (както ми обясни един пивовар) се пие традиционно на Великден, но има и места, където се предлага и целогодишно за радост на туристите. Например, аз намерих наливна зелена бира на фермерския пазар на площад „Република” (Náměstí Republiky).
  • Кръчмата на Швейк U Kalicha (www.ukalicha.cz) – една от най-посещаваните бирарии в Прага, станала популярна благодарение на добрия войник Швейк на Ярослав Хашек. Друга популярна кръчма е U Fleků (www.ufleku.cz). Според интернет страницата на заведението, в него на ден се консумират по 2,000 халби бира, а през 2014 година то е отбелязало и 515-я си рожден ден!
  • Зоологическата градина (Zoologická zahrada Praha, www.zoopraha.cz) – Тя е основана през 1931 г. и се намира в северната част на Прага. В нея има около 4,200 животни, а през 2007 г. Forbes Travel Guide й дава седмо място в класацията на най-добрите зоологически градини в света.

И не на последно място, добра информация за Прага в интернет можете да намерите на уебстраница (препоръчана от местни), която е полезна както за чужденци, които живеят в Прага, така и за туристи– www.praguemorning.cz. На нея можете да разберете кои са актуалните събития в чешката столица, да намерите полезни препоръки за места за посещение, както и да получите информация за транспортните връзки и начини за придвижване в града, които ще ви помогнат да разгледате Прага бързо и безпроблемно.

Първа част от пътеписа на Гери за Прага

Прага – златното сърце на Европа

* * *

geriКолонката на Гери е поредица на първия ни гост-автор – Гери Бенчева. Блогър, пътешественик, страстен почитател на хубавата литература, кино и театър, Гери е автор на блога Приказки и мисли за непораснали деца.

„От онези с многото мечти и големите емоции. И от онези, които събират усмивки“, както казва тя.

Гери ще продължава да ни вдъхновява да четем книги, да заставаме пред малкия и големия екран, да пътешестваме… да откриваме красотата на света.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук