гледка от Прага

Изглед към Църквата Дева Мария пред Тин и Староместенския площад от терасата на общината

Прага е позната като „сърцето на Европа”, град на стоте кули, а също и на златните островърхи покриви, откъдето идва и определението „Златна”. Чешката столица наистина е един много топъл, приветлив и красив град, който носи в себе си духа на Стария континент.

Забележителностите на Прага

Градът е доста добър избор и за по-кратък престой, защото основните туристически забележителности са съсредоточени в старата му част – Старе место (Staré Město).

Лесно обходим по тесните криволичещи улички, най-популярните места се намират на близко разстояние едно от друго и са добра разходка за два-три дни, без особено бързане и с време за спокойни почивки в някое заведение за супа или яхния гулаш плюс халбичка вкусна чешка бира.

Към това може да се прибави и ден за по-обстойна разходка в Пражкия замък „Храдчани” и Кралската градина, разположени в едноименния квартал.

Ако вече е включен и във вашия списък с дестинации за посещение, предлагам няколко горещи препоръки за места и приключения, които не бива да пропускате:

Астрономическият часовник Орлой (Pražský orloj)

Намира се на южната фасада на сградата на общината на Прага на площад Староместки намести. Монтиран е през 1410 г. и е най-старият в света, който все още функционира.

Астрономическият часовник в Прага

Астрономическият часовник е една от най-популярните забележителности на града

На всеки кръгъл час, с изключение на през нощта, часовникът изнася ­­­кратко представление – от две прозорчета се показват­­­­­­­­­­ 12-те апостола, а под тях „оживяват” и четири фигури на хора, които символизират  смъртта, разточителството, скъперничеството и суетата.Освен че показва точно време, часовникът отбелязва и движението на Слънцето и планетите, както и разположението на зодиакалните съзвездия.

Самата община и кулата й също са отворени за посетители, като е хубаво да отбележите в програмата си, че едночасовата разходка из общината и нейните подземия се извършват само с туристически гид по разграфени за деня посещения на няколко основни езика.

Ако на кръгъл час попаднете в стаята, където „живеят” апостолите, ще станете задкулисен свидетел на тяхното мини театрално представление. А кой не иска да се вмъкне в кухнята на театъра? Програмата не е пълна, ако не се изкачите до терасата на върха на кулата, който предлага една от най-хубавите гледки на града от високо.

Любопитен факт е, че часовникът е изключително добре поддържан, защото легенда гласи, че ако той спре, градът ще бъде сполетян от нещастие. Вярва се, че ако това се случи, призрак, монтиран в часовника, ще кимне с глава като знак. Тогава единствената надежда за града ще е момче, родено през Новогодишната нощ.

Клементиум (Klementium)

Клементиумът е исторически комплекс от няколко сгради и дом на една от най-красивите библиотеки в света. Разполага с над 20,000 книги, основно на чешки и немски.

снимка на Клементиума

Интересна фигурка на четящо момиче, седнало на фасадата на една от сградите на Клементиума

Тъй като книгите са много стари, най-известната част от библиотеката, Бароковата зала, се разглежда единствено от входната й врата, а снимките са забранени.

В същата сграда се намира и Меридиановата зала, както и Астрономическата кула. Те също се разглеждат единствено с присъствието на гид, като изкачването на кулата става по не малко на брой извити и дървени стълби, но усилието си заслужава.

Снимки от Клементиума, както и повече информация за него можете да разгледате на официалната му страница (www.klementinum.com)

Замъкът „Храдчани” и Кралските градини

Той се простира на площ от 70,000 кв.м., дълъг е 570 метра и широк 130 метра, което го прави най-големият замък в света, твърди „Гинес”.

Пражкият замък, сниман от Карловия мост

Пражкият замък, сниман от Карловия мост

Строителството му започва през 9 век и е бил е дом на владетели на Бохемия, римски императори и президенти на Чехословакия. В момента е официална резиденция на чешкия президент.

Билетите се продават за два дни, като можете да си изберете между няколко комбинации от забележителности в комплекса. Струва си да включите разходка по кокетната Златна улица, на която има много цветни малки къщички, в които днес се продават сувенири.

Малка къщичка на„златната” улица в Пражкия замък

Малка къщичка на„златната” улица в Пражкия замък

В някои от тях е запазена автентичната подредба от „предназначението” им в миналото, когато са били кръчми, работилници или просто домове, един от които е принадлежал на писателя Франц Кафка.

Изключително впечатляваща е и катедралата „Свети Вит”. Уникалната й архитектура се дължи на факта, че строежът й започва през 1344 г. и завършва през 1929 г., като междувременно минава през разрушения, войни и пожари.

Катедралата „Свети Вит”

Катедралата „Свети Вит”

Посещението може да завършите с разходка из Кралската градина, която се намира непосредствено до замъка.

На разходка из Кралската градина до Пражкия замък

На разходка из Кралската градина до Пражкия замък

По малките улички на Прага

За да усетите атмосферата на Прага, абсолютно задължителна е (безцелната, защо не ;-)) разходка по малките й тесни улички.

Можете да го направите в кварталите Старе место и Мала страна (Malá Strana), които са свързани с известния Карловски мост, както и по двата бряга на река Вълтава.

Разходка по брега на река Вълтава

Разходка по брега на река Вълтава

Мала Страна е предизвикателство, защото е стръмна, но винаги можете да поседнете за кратка почивка в някое от многобройните заведения, които предлагат чешка кухня и бира.

Китно заведение с чешка кухня в Мала Страна

Китно заведение с чешка кухня в Мала Страна

Хубаво е, обаче, да отделите и време за някое по-спокойно и отдалечено от масовия туристическия поток местенце. Препоръчвам района около улица „Островни” зад Народния театър, както и Еврейския квартал „Йозефов”.

Чешка бира и малките пазарчета

Няма как да отидете в Прага и да не опитате от популярната, съвсем не без причина, чешка бира.

Изключително „блага” е наливната, която се предлага на пазарчетата, с които са осеяни не малко от площадите на града. Интересен е фактът, че в някои от дървените къщички на пазарчетата халба бира се продаваше по-евтино от бутилка минерална вода.

Там можете да намерите и „домашни” вкусотии, най-различни хранителни продукти, директно от производителя, както и много ръчно правени сувенири.

Бирария в Старе место

Бирария в Старе место

За финал ще споделя и още няколко местенца, които заслужават внимание –

 • Наблюдателната кула на хълма Петрин, която е мини копие на Айфеловата (www.petrinska-rozhledna.cz);
 • Вацлавският площад;
 • Музеят на бирата в Стария град (www.beermuseum.cz);
 • Църквата Дева Мария пред Тин на Староместенския площад;
 • Музеят на Прага (www.muzeumprahy.cz);
 • Много ми хареса и една кратка виртуална разходка с дрон над центъра на града (www.flyprague.cz), както и едночасово пътешествие из Стария град, Мала Страна и Еврейския квартал с едно малко зелено влакче (www.ekoexpres.cz).

Не на последно място, Прага е приветлив град и заради усмивките и милото отношение на своите жители. А всички гости, при това заклети пътешественици, които срещнах по неговите улици, бяха категорични, че това е най-красивият град в Европа :-)

* * *

geriКолонката на Гери е поредица на първия ни гост-автор – Гери Бенчева. Блогър, пътешественик, страстен почитател на хубавата литература, кино и театър, Гери е автор на блога Приказки и мисли

„От онези с многото мечти и големите емоции. И от онези, които събират усмивки“, както казва тя.

Гери ще продължава да ни вдъхновява да четем книги, да заставаме пред малкия и големия екран, да пътешестваме… да откриваме красотата на света.

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
 • удивителна (10%)
 • вдъхновяваща (50%)
 • любопитна (10%)
 • забавна (5%)
 • гореща (10%)
 • щура (10%)
 • необикновена (5%)
 • плашеща (0%)
 • обезпокоителна (0%)
 • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук