Националният парк е безумно красив, впечатляващо чист и поддържан, а хърватите са много любезни домакини

Чудните Плитвишки езера от първо лице

Гери ви кани на чудна пролетна разходка

Времето стана пролетно и приятно, което рязко намали желанието ми да стоя у дома (или на работа, но няма как :)). Слънцето ме вика да прекарвам всяка свободна минута навън и по-възможност – сред природата. Макар че парковете и градинките са чудно бягство от ежедневието в градска среда, истинската почивка за мен трае поне няколко дни и е някъде по-надалеч.

Чудните Плитвишки езера

Плитвишките езера

Преди две години съвсем случайно попаднах на едно много красиво място, което се е запечатало в съзнанието ми и е сред дестинациите, които определено бих повторила, че и потретила. Казвам случайно, защото по принцип бях тръгнала към Прага. Да, но съвсем не изненадващо, когато си избираш оферта за след пет-шест дни, може и да не намериш места. Тогава от агенцията споделиха, че в този кратък срок имат последни останали места само за екскурзията до Загреб и Плитвишките езера.

Хм, Хърватия, замислих се… Но решението взех точно за няколко минути, след като се консултирах с Google и видях снимките на Плитвишките езера. С такъв ентусиазъм се свързах с агенцията за потвърждение, все едно това е отдавна мечтана дестинация, на която трябва да отида сега или никога J И така, шест дни по-късно се разхождах, затаила дъх, по дървените мостчета между езерата и водопадите на огроооомния парк, чиято площ е 29,482 хектара.

Кратка визитка

Плитвишките езера: информационна табела

Първо, кратичка визитка – Плитвишките езера се намират в Хърватия – в областта Източна Лика, между планините Мала Капела и Плешивица.

Те са със статут на национален парк от 8 април 1949 г., а през 1979 г. са включени в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство.

Езерата, водопадите и пещерите, които са на няколко нива, са достъпни за туристите благодарение на дървените мостчета, построени  през 60-те години на миналия век по идея на тогавашния управител на парка Йосип Мовчан.

Езерата се делят на Горни и Долни, като най-голямото от тях е Прошчанското езеро, дълбоко 37 метра и е дълго 2,5 км. Туристическата обиколка включва и разходка с корабче по езеро Козяк и влакче, което свързва отделни части на парка.

Основни препоръки от първо лице

Плитвишките езера след дъжд

Мисля, че снимките сами говорят за безспорната природна красота на това място, така че по-скоро бих дала няколко основни препоръки, които да имате предвид, ако се вдъхновите и решите да подарите на очите си тази гледка.

  • Вземете си дъждобран – разходката между водопадите е доста измокряща, защото просто няма как да не поискате да ги докоснете. Да не говорим, че в моя случай обстановката беше подсилена и от един хубав пролетен дъжд. Така оцених липсата на дъждобран в багажа си, когато се оказах мокра до кости по средата на разходката. Което леко (но много леко!) помрачава настроението, колкото и утешителен да е пейзаж с безброй дъги.
  • Удобни обувки – реално това си е разходка в планината, макар и да не в чист планинарски вид. Освен това, част от мостчетата се оказват под вода, ако повали повече.
  • Вълшебното пътешествие не е еднодневно –  туристите имат избор от поне 10 маршрута. Въпреки че за един ден ще видите основното, истинското приключение би било поне за два дни, в които да разгледате парка от различни страни и да отделите повече време и за езерата, и за водопадите, и за пещерите. А и съм убедена, че вечерта в този красив планински район би била много зареждаща.
  • Внимавайте по мостчетата, защото имаше туристи, които съвсем буквално изпробваха дълбочината на по-малките езерца… И нарушиха забраната за къпане :)

Не мога да не спомена, че мястото е впечатляващо чисто и поддържано, а хърватите са изключително любезни домакини, готови да помогнат при всеки възникнал проблем или въпрос. На територията на парка има места за хапване и пийване на кафенце и чайче на доста прилични цени, за да не се изкушават туристите да пикникуват насам-натам из парка.

plitvishki-ezera (5)

Виртуална разходка и повече информация за Национален парк Плитвишки езера можете да получите тук (http://np-plitvicka-jezera.hr/en/).

Паркът предлага и една много специална оферта – сватбени церемонии на няколко ключови места с великолепни гледки.  Благородно завиждам на хората, които прекарват сватбения си ден точно там. Предполагам, обаче, че е подходящо за по-несуетни булки, които биха жертвали безупречната чистота на роклята заради красотата на природата.

plitvishki-ezera (6)

ПС. Така и не съм стигнала до Прага… все още :)

* * *

geriКолонката на Гери е поредица на първия ни гост-автор – Гери Бенчева. Блогър, пътешественик, страстен почитател на хубавата литература, кино и театър, Гери е автор на блога Приказки и мисли

„От онези с многото мечти и големите емоции. И от онези, които събират усмивки“, както казва тя.

Гери ще продължава да ни вдъхновява да четем книги, да заставаме пред малкия и големия екран, да пътешестваме… да откриваме красотата на света.

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (7%)
  • вдъхновяваща (43%)
  • любопитна (14%)
  • забавна (14%)
  • гореща (7%)
  • щура (7%)
  • необикновена (7%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук