Световните учени се занимават с доста интересни неща, не смятате ли? След като мащабно изследване установи, че носенето на шарени чорапи (колкото по-щури, толкова по-добре), ни прави изключително успешни, сега са се заели да реабилитират любимата ни „вредна“ храна.

Снимка:
Lisa Fotios from Pexels

Да мислим по-бързо и да помним повече: 30-годишно изследване дава отговори

Хората, които ядат шоколад най-малко веднъж седмично, са по-ефективни при решаването на когнитивни задачи (т.е. свързаните с паметта, езика, логическото мислене, вниманието, възприятията, въображението, способността за взeмане на решение и др.). Това се твърди в изследване, наскоро публикувано в научните списания (Crichton et al., 2016).

Проучването – обхващащо цели 30 години – е едно от първите, открило убедителна връзка между редовната консумация на шоколад в дългосрочен план и по-доброто представяне при различни мисловни процеси.

Установено е също така, че шоколадът забавя свързаното с възрастта влошаване на паметта.

Снимка:Marta Dzedyshko from Pexels

Д-р Джордж Крайтън (Dr Georgie Crichton), един от авторите на изследването, обяснява:

„Шоколадът и какаовите флаваноли от древни времена се свързват с подобрения при редица здравословни оплаквания. Установени са огромни ползи за сърдечно-съдовата система, но досега по-малко се знаеше за ефектите на шоколада върху нервната система, когнитивните процеси и поведението.“

В проучването са били включени над 1000 души, като в продължение на 30 години редовно са измервани поредица от здравни и когнитивни променливи.

Изследователите открили, че редовно консумиращите шоколад имат значително по-добри резултати на тестовете, свързани с работната памет, мислене и внимание.

Някои ценни наблюдения на изследователите

Тези, които ядат шоколад най-малко веднъж седмично (или дори повече), имат по-добри резултати

Снимка:rawpixel.com from Pexels

Д-р Джордж Крайтън разказва за наблюденията на екипа си:

  • „Ние проучихме дали навиците, свързани с яденето на шоколад са свързани с когнитивните функции (функциите на мозъка – памет, концентрация, мислене, обработка на информация), при близо 1000 души. Установихме, че тези, които ядат шоколад най-малко веднъж седмично (или дори повече), имат по-добри резултати при решаването на множество когнитивни задачи, в сравнение с тези, които ядат шоколад по-малко от веднъж седмично.“
  • „С изключение на работната памет, гореспоменатото съотношение не отслабваше при статистическите контроли, свързани с функционирането на сърдечно-съдовата система, начина на живот и хранене. Това означава, че независимо от други фактори, включително възраст, пол, образование, холестерол, глюкоза, кръвно налягане и прием на алкохол, връзката между яденето на шоколад и познанието си остава значителна.
  • Докато предишни изследвания разглеждат най-вече ефекта върху познавателните способности след рязко увеличаване на консумацията на шоколад (например веднага след прием на шоколад или какаова напитка), то нашето проучи обичайното за индивида ядене на тази храна и влиянието му върху мисленето и паметта.

Шоколадът, мисленето и здравословното хранене

Естествено, добре е шоколадът да се консумират като част от  здравословна диета, предупреждава д-р Крайтън:

„Разбира се, приемът на шоколад трябва да се разглежда в рамките на цялостен здравословен модел на хранене, при който се обръща внимание на общия прием на калории и енергийните нужди на индивида.“

А вие какво ще включите в следващото си меню?

Снимка:Brigitte Tohm from Pexels

Повечето ни читатели намират статията за любопитна. А ти?
  • удивителна (14%)
  • вдъхновяваща (11%)
  • любопитна (36%)
  • забавна (18%)
  • гореща (7%)
  • щура (4%)
  • необикновена (4%)
  • плашеща (4%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (4%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук