На какво ухае Великден? Отговорът е прост и веднага извиква скъпи, детски спомени – на топъл козунак. Ако се страхувате, че това е спомен, който децата ви няма да наследят, заради претовареното ни ежедневие и липсата на време за изпълнението  на сложни рецепти, имаме добри новини.

Великден и мисия  „козунак“ са  спасени с помощта на няколко кулинарни блогърки. При тях открихме лесни и ефектни рецепти за козуначени кифли и мъфини, които успешно заместват дългия процес на приготвяне на традиционния козунак, но по нищо не му отстъпват на вкус.

Ако все пак разполагате с време и държите да приготвите голям „истински“ козунак, придружен с крехко агнешко и някой и друг десерт може да се обърнете към други лесни великденски рецепти.

За още по-личен празник, ви препоръчваме прости и ефектни идеи за ръчно изработена украса. Допълнителен блясък може да му придадете с нашарените по по-различен начин яйца: естествени бои, декупаж, яйца в памук

Козуначени кифли с пълнеж от сладко/ локум

козуначени и кифли и мъфини

Тази прелест откриваме в кухнята на „едно непораснало момиче“ – Angellove’s Cooking. Авторката твърди, че на снимката са най-пухкавите козуначени кифлички, които някога е опитвала, а ние сме склонни да й се доверим, съблазнени от красивия им вид.

Допълнителен плюс е това, че продуктите са малко на брой и обикновено ги имаме под ръка в кухнята си във всеки момент. Плънката позволява импровизации, а рецептата се изпълнява дори още по-лесно, ако притежавате машина за хляб.

Ако нямате търпение да запретнете ръкави, вижте как да се сдобиете с ефектния резултат тук.

Козуначени кифли – втори вид

козуначени кифли втори вид

Подобна рецепта откриваме и сред винаги ефектните, апетитно изглеждащи и обещаващи превъзходен вкус Рецепти прелитащи през океана. Изпълнението отново е лесно, особено, ако сте собственик на машина за хляб.

Допълнителен плюс е, че авторката е показала подробно, със снимки към всяка стъпка, как да замесим тестото и да оформим апетитните кифлички. Всеки новак в кухнята би се зарадвал да ги види тук.

Козуначени възелчета

 

козуначени възелчета

Въпреки името си, в тези възелчета няма нищо завързано. Вместо това те са истинско щастие за начинаещи кулинари (или дори за напреднали, на които липсва време). С прекрасната рецепта отново ни спасява My Cooking Book, на който се доверяваме за вкусния ефект на всеки празник.

Тези възелчета са от козуначено тесто, което може да се приготви лесно с помощта на машината за хляб или миксер, работещ с приставка за замесване на тесто. Оформянето им е семпло, но се получава красиво и са много вкусни.

Изпълнението им стъпка по стъпка можем да видим тук.

Козуначени мъфини

козуначени мъфини

Най-лесната рецепта в списъка ни. Козуначените мъфини могат да се приготвят и от деца, а ефектът е все така зашеметяващ и обещаващ апетитни, празнични мигове.

Идеята заехме от чудното „място с много, много занимания за деца“, наречено Крокотак, на което обикновено се доверяваме за нестандартна, ръчно изработена украса.

Подробно описание и снимки на изпълнението стъпка по стъпка на козуначените мъфини откриваме тук.

Мини козуначета във форма за мъфини

мини козуначета във форма за мъфини

Отново лесна рецепта, особено за притежателите на машина за хляб, но какъв ефект! Оформянето на тези красоти е обяснено подробно и със снимки, а най-големият плюс е „нагледният урок“ по направата на чудни шарени „дрешки“ за мини козуначетата.

Моите любими рецепти са истинска съкровищница за кулинари с отношение към красивото поднасяне на храната.

На рецептата и останалите идеи се насладете тук.

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (14%)
  • вдъхновяваща (43%)
  • любопитна (14%)
  • забавна (0%)
  • гореща (14%)
  • щура (0%)
  • необикновена (14%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук