Нос в Театър 199

„Колкото по-дълго и внимателно гледаме една смешна история, толкова по-тъжна става тя.“

В това е вярвал Николай Василиевич Гогол, а ние дълго и внимателно гледахме неговият „Нос“, поставен в Театър 199 „Валентин Стойчев“.

Повестта е написана преди повече от 200 години. И за малко да не види бял свят. Текстът се движи между абсурдизма и сатирата и… трудно се преглъща от мнозина „сносни“ критици. През 1835 г. „Московски наблюдател“ отхвърля „Нос“ като нарича „пошла, слаба и тривиална“ повест. Но за щастие текстът на Гогол попада в ръцете на Пушкин, който я намира за „толкова неочаквана, фантастична, весела и оригинална“, че успява да уговори автора да я отпечата в сп. „Съвременник“ през 1836 г.

„Нос“ от Гогол в Театър 199

Също толкова неочаквана, фантастична, весела и оригинална е адаптацията на Веселка Кунчева и Ина Божидарова за сцената на любимото ни „сакрално мазе“ Театър 199. Режисьорката Кунчева, носител на Икар за постижения в кукления театър, но по-известна с това, че не вярва в разделенията на жанрове, а смело, зрелищно и смислено смесва драма и кукли, обяснява повече за актуалността на над 200-годишния текст:

„Колкото повече потъвам в този спектакъл, толкова повече осъзнавам, че безносието е най-висшата форма на човещина. Но няма да говоря за руска литература и въобще за литература, и въобще за театър… Ще говоря за израждането на човещината. Всъщност става въпрос за загуба. За нещо, което вече сме умъртвили.

Превърнали сме човещината в себе си в атавистичен, старомоден орган на Егото.

В раковото му образувание. Апендиксът на двадесет и първи век. И ако човещината не е оперирана още в детството, се опитваме да я прикрием, за да не ни разпознаят като несъвременни създания. За да не ни линчуват с присмех и съжаление.“

Фантастичният смешно-горчив абсурдизъм на „Нос“ е предаден блестящо в сценичната версия на Веселка Кунчева и Ина Божидарова. Не без забележителната помощ на костюмите и сценографията на Мариета Голомехова и под въздействието на музиката на Христо Налиев.

Самата сценография се въприема като отделно, жизнено и значещо присъствие на сцената (подобно на също любимата ни Колекционерка, отново поставена в Театър 199 „Валентин Стойчев“)

И за да бъде шедьовър завършен, се намесват актьорите Георги Спасов и Полина Христова, изградили помежду си завиден диалог и синхрон, владеещи до съвършенство (а доста често и до заразителен смях) гласовете и езика на телата си в една съвсем не лека (особено ако се вземат предвид сложността и тежестта на костюмите им) постановка.

Премиерата на „Нос“ е на 3 април, от 19:30 часа. Следващи представления – на 17 април, 2 и 20 май 2018 г. в Театър 199 „Валентин Стойчев“.

Снимки: Иван Дончев

Повечето ни читатели намират статията за любопитна. А ти?
  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (100%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук