Вкусно с усмивка

Най-популярният кулинарен блогър Софи Йотова от Foodie Boulevard ни зарадва с първа книга за  кулинарията като изкуство и храната като начин на живот.

„Вкусно с усмивка: 123 кулинарни изкушения със Софи Йотова” (Изд. „Сиела“) обещава да промени разбиранията ни за евтино, вкусно, здравословно готвене, да ни накара да съпреживяваме храната, а не да я изолираме до проста необходимост.

В кухнята и отвъд нея, това е книга за оптимисти, песимисти, професионалисти, тепърва прохождащи, традиционалисти и смели експериментатори – за всеки, който иска да бъде в мир с това, с което се храни.

Рецепти 

Солени тиквени мъфини с чия

Кулинарна визитка

  • Количество: 16 броя
  • Степен на сложност: лесна рецепта
  • Време за приготвяне: 45 минути
  • Бюджет: под 10 лв.

Продукти:

  • 400 г кисело мляко или заквасена сметана
  • 300 г тиква
  • 50 г нахут от буркан
  • 100 г червен боб от буркан
  • 3 яйца
  • 100 г сирене по избор или тофу
  • 5 с.л. семена чия или ленено семе
  • 100 г брашно по избор
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 100 г овесени или оризови ядки

Приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор.
  2. Пресейте брашното с бакпулвера.
  3. Настържете тиквата.
  4. Разбъркайте всички продукти до пълна хомогенност.
  5. Разпределете сместа в силиконови форми за мъфини или в хартиени формички.
  6. Изпечете мъфините за 30 минути. Изключете фурната и оставете мъфините вътре да се охладят.

Двуцветен бананов мус с мед и рикота

Кулинарна визитка

  • Количество: 2 порции
  • Степен на сложност: лесна рецепта
  • Време за приготвяне: 10 минути
  • Бюджет: под 5 лв.

Продукти:

  • 1 банан
  • 100 г къпини или други сезонни плодове
  • 100 г рикота, извара или заквасена сметана
  • 2-3 с.л. подсладител по желание
  • 100 г пресни или замразени горски плодове за декорация

Приготвяне:

  1. С помощта на мощен блендер, пасатор, чопър или кухненски робот блендирайте всички продукти без горските плодове до получаване на еднородна смес.
  2. Разделете сместа на две и добавете къпините към едната половина. Блендирайте отново.
  3. Аранжирайте в съдове по желание и поднесете крема веднага или след охлаждане.

Запечени броколи със заквасена сметана и домати

Кулинарна визитка

  • Количество: 2 порции
  • Степен на сложност: лесна рецепта
  • Време за приготвяне: 45 минути
  • Бюджет: под 5 лв.

Продукти:

  • 4 яйца
  • 400 г пресни или замразени броколи
  • 1 голям домат или 2 по-малки
  • шепа маслини без костилка
  • 100 г сирене котидж, извара или заквасена сметана
  • шепа сурово белено слънчогледово семе или други сурови ядки по избор
  • сол на вкус 

Приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор.
  2. Нарежете маслините и домата на шайби.
  3. Разбъркайте всички продукти до пълно хомогенизиране и изсипете сместа в тава.
  4. Печете ястието 30 минути, изключете фурната и го оставете вътре за още 10 минути.
  5. Поднесете запеканката топла. 

Още за Вкусно с усмивка 

„Вкусно с усмивка” е: 

  • Кратък справочник за лесни, вкусни и бюджетни здравословни вдъхновения, повечето от които се приготвят за 30-ина минути с ограничени продукти, основни уреди и изискват начални кулинарни умения.
  • Източник на идеи за комбиниране на продуктите с предложения с какво можеш да ги заменяш.
  • „Пищов“ за моментите, в които нямаш идея какво да сготвиш.
  • Вдъхновител по пътя към пълноценното хранене.
  • Пътеводител за прохождащи кулинари. 

Във „Вкусно с усмивка” ще откриеш: 

  • 123 разнообразни балансирани идеи за закуски, десерти, обяди и вечери с шепа основни продукти, които се „сглобяват“ в различни конфигурации и постигат различни резултати, създавайки усещане за изобилие.
  • Идеи с различна степен на сложност, предлагащи широки възможности за импровизиране и адаптиране на необходимите продукти.
  • Информация за времето за приготвяне, степента на сложност, бюджета и естеството на идеята.
  • Идеи, които отнемат и повече от 30 минути или включват някои сравнително екзотични продукти. Целта е да придобиеш контекст и сам за себе си да разбиеш един от основните митове за здравословното хранене – че е скъпо. Идеите от следващите страници илюстрират, че понякога дори някои на пръв поглед скъпи продукти всъщност са много икономични.

Във „Вкусно с усмивка” няма да откриеш: 

  • Универсална формула за здравословно хранене.
  • Съвети за диети и режими.
  • Калории.
  • Отричане на хранителни групи или продукти.
  • Фанатично следване на съотношения и пропорции.

„Вкусно с усмивка” е за теб, ако: 

  • Си любител кулинар.
  • Си прохождащ ентусиаст в кухнята.
  • Се храниш здравословно и приветстваш нови идеи.
  • Се храниш хаотично и безразборно, но си готов да дадеш шанс на здравословното хранене.
  • Си наясно, че нямаш нужда от сложни умения, за да си приготвяш вкусна и пълноценна храна.
  • Си несигурен дали готвенето е за теб.
  • Вярваш, че здравословната храна може да е и наистина вкусна.
  • Не вярваш, че здравословната храна може да бъде вкусна, но си готов да поставиш убежденията си на изпитание.
  • Имаш нужда от идеи какво да си приготвяш за минимално време, с минимални усилия, оптимизиран бюджет, но за максимално удоволствие.
  • Нямаш увереност как да комбинираш продуктите.
  • Обичаш да импровизираш в кухнята и просто ти харесва да се вдъхновяваш от чужди идеи.
  • Никак не обичаш да импровизираш и ти е най-комфортно да следваш рецепти с ясен резултат.
  • Разполагаш с ограничено време и имаш нужда от конкретни идеи, които да приготвиш от сутринта за целия ден.
  • Имаш ограничен бюджет и не вярваш че можеш да си позволиш да се храниш здравословно.
  • Обичаш хубавата храна без значение от етикетите и епитетите, които обществото ѝ слага, и си готов да пробваш нещо ново.

Целта на „Вкусно с усмивка“ e: 

  • Да ти помогне да оптимизираш своя собствен контекст.
  • Да ти създаде комфорт в кулинарните експерименти.
  • Да те научи, че макар да имаш „помощни колелета“ сред конкретно цитираните продукти, имаш и пълната свобода да персонализираш всяка идея.
  • Да ти даде инструментите, с които да градиш пълноценна и вкусна храна според своите възможности, предпочитания и цели.
  • Да те оборудва с бързи идеи как да се храниш пълноценно и балансирано с домашно приготвена храна, без значение от това колко динамично е ежедневието ти и според твоите лични финансови възможности и кулинарни умения.
  • Да те поощри да импровизираш, адаптираш, включваш „непланирани“ продукти и да изключваш такива, които не ти звучат апетитно или липсват в кухнята ти.
  • Да ти покаже, че нямаш нужда от диплома по диетология и нямаш нужда да си наясно с всички тенденции в здравословното хранене, за да се научиш да създаваш пълноценна, балансирана и вкусна храна. 

С други думи, тази книга е за всеки, който е готов да даде шанс – оптимист, песимист, плах, смел, традиционалист или приключенец. В кухнята и отвъд нея.

Само толкова ти трябва – готовност да дадеш шанс и малко желание, малко ентусиазъм и малко смелост да пробваш нещо, без да се разочароваш, ако не се получи според очакванията ти. И доза нагласа, че неуспешните експерименти не са провали, а уроци и насоки за по-успешен следващ опит. В кухнята и отвъд нея.

„Вкусно с усмивка“ не е готварска книга. Нито пък е книга с рецепти. Не и според класическата дефиниция какво е „рецепта“.

Това е самоучител за вкусни вдъхновения.

Това е пътеводител в кулинарните приключения по пътя в грижата за здравето, чиято цел не е да те накара да повтаряш дословно стъпки и да следваш моята представа за това какво е вкусно и пълноценно за теб.

Целта ми е да те науча как да разбираш коя е твоята собствена дефиниция на здравословното и как лесно и бързо можеш да приготвяш храна, която се грижи за организма ти и гъделичка сетивата ти.

Целта на следващите страници е да ти помогнат да събереш смелост да започнеш да се разхождаш из най-далечните кътчета на своето небце и да откриваш нови вкусове, продукти и ястия.

Караме направо – аз съм пълен аматьор.

Нямам професионални кулинарни знания или умения. Научих се да създавам вкусна храна с най-основните умения, които всеки има. А след това се влюбих в кулинарията и точно това като магнит ме дърпа напред, вдъхновявайки ме постоянно да експериментирам, без да се страхувам от грешки, защото именно те ме научават на най-ценните уроци.

Това не е и книга за здравословно хранене. Това е книга за търсене на личната дефиниция на грижата за здравето.

И понеже моята минава през храната, реших да споделя как работи тя.

Пък кой знае – току-виж и ти откриеш дремеща страст, която, освен да ти носи удоволствие, може да се превърне в най-мощния инструмент в грижата за здравето – както на твоето собствено, така и на семейството, приятелите ти, близките и далечните около теб, ентусиастите и скептиците.

Премиерата

Книгата ще бъде представена, заедно с открит урок по вкусно, лесно и бързо хапване от 19:00 ч. на 11 април 2018 г. в Corso”.

Най-слънчевата авторка с невероятен кулинарен талант и заряд ще ни помогне да оптимизираме своето собствено меню, ще ни оборудва с бързи идеи как да се храним пълноценно и балансирано с домашно приготвена храна, без значение от това колко динамично е ежедневието ни и какви са финансовите ни възможности и кулинарни умения.

В 123 вкусни изкушения ще се впуснат модното гуру Ванина Ханджийска и една специална изненада.

Повечето ни читатели намират статията за любопитна. А ти?
  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (100%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук