Тази година „Походът“ е с фокус върху ранното детско четене и ще съпътства първото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи, 18-22 април, Младежки театър. През целия пролетен април „Четем заедно, растем заедно!“

Походът на книгите 2018

Походът на книгите 2018

От 2 до 23 април 2018 г. се въоръжаваме с любими детски издания и усмивки и тръгваме на „Походът на книгите“ – кампанията, чийто фокус е насърчаване интереса на децата към четенето и книгите.

Началната дата не е случайна. Международният ден на детската книга се отбелязва на 2 април в целия свят и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, създал едни най-популярните приказки на всички времена.

Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“ е изцяло некомерсиална и се организира от Асоциация „Българска книга“, в партньорство с Министерство на образованието и науката и Столична община, със съдействието на Регионално управление на образованието – София-град. Стартира ежегодно на празничния 2-и април и продължава до 23-и април, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на книгата и авторското право.

За шестте си издания досега кампанията е достигнала до повече от 12 000 деца в цялата страна, а в много от участвалите училища и детски градини в последствие са открити нови библиотечни звена или съществуващите са допълнени с актуални заглавия от света на детската литература.

През 2018 г. Националната кампания „Походът на книгите“ е с фокус ранното детско четене (от 0 до 7 години) и ще посвети инициативите си на тази тема. Кампанията започва с официалната празнична програма на 2 април Международен ден на детската книга в Столична библиотека; включва още една инициатива с национално покритие „Маратон на четенето“ на Българска библиотечно-информационна асоциация в библиотеки и читалища в цялата страна; както  националния конкурс „Бисерче вълшебно“ на фондация „Детски книги“, в която българските деца избират своя любима детска книга; информационната кампания „Четем заедно, растем заедно!“ с полезни съвети за родителите и учителите; Дни на отворени врати в Дом-музей на Ангел Каралийчев (адрес: бул. „Васил Левски“ № 60, ет. 1 (3 – 5 април, 10 – 13 април 2018 г.; с тематична беседа и представяне, посветени на българския приказник и книгите му от 11:00 ч. в посочените дни, вкл.) и още събития на издателства, книжарници, училища и детски градини в цялата страна.

Тук ви очаква чудения НАРЪЧНИK ЗА НАСЪРЧАВАНЕ НА РАННО ДЕТСКО ЧЕТЕНЕ (0-7 г.)

Тук ще откриете детайли за богата ПРОГРАМА на „Походът на книгите“ 2018

Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи

В рамките на кампанията ще се проведе и първият, изцяло „детски“: Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи, Младежки театър „Николай Бинев“, 18 – 22 април. Всички фестивални събития, от сряда до неделя, 10:00 – 19:00 са със свободен вход, като в рамките на пет дни Фестивалът ще срещне детската публика с европейски, български писатели, с поети, художници, илюстратори на литература и книги за деца и подрастващи.

Скоро ще ви разкажем по-подробно за богатата му програма, като обещаваме да ви срещнем и с любими български и чуждестранни детски писатели.

Визиите на „Походът на книгите“ и „Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи“, както и илюстрациите към наръчника „Четем заедно, растем заедно“ са дело на любима наша илюстраторка:

Албена Лимони: Изразявам себе си чрез рисунка (интервю)

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (100%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук