Семеен съвет

„Семеен съвет“ в Театър 199 „Валентин Стойчев“

От края на юни в Театър 199 в София се играе новата комично-горчива постановка “Семеен съвет” – идиличен, но модерен разказ за сложните взаимоотношения и ежедневните радости в едно на пръв поглед обикновено семейство.

Пиесата е прекрасно пресъздадена с български вариант от преводачката Нева Мичева и режисьорът Атанас Атанасов. Актьорският състав е скромен, но добре споен, като определено си личи, че Георги Спасов, Анастасия Инглизова, Никола Стоянов, Христина Джурова и Васил Дуев не само подхождат към ролите си с професионализъм, но и искрено се забавляват на сцената.

Сюжетът на Семеен съвет

Историята ни пренася в дома на семейство Солé-Аметлие в момент, в който крехкият семеен мир е разклатен – изборите за председател.

С помощта на добре подбрани и интригуващи детайли разбираме, че фамилията е създала своя необичайна форма на демокрация, строги правила, ковани педантично с годините, безупречен финансов и йерархичен ред и система, която (поне според най-младите членове) плаче за осъвременяване.

Драматичен скандал кара педантичният баща-председател Рамон (Георги Спасов) да хвърли оставка и предизборните страсти се завихрят. По време на своеобразната предизборна кампания научаваме и любопитни подробности от историята на семейството – като например какъв е бил животът по време на управлението на разсеяната майка Мариона (Анастасия Ингилизова), както и бъдещите планове за неговото развитие, представени от чаровната дъщеря Айна (Христина Джурова) и синът-кандидат-музикант Рок (Никола Стоянов).

За цвят в семейната идилия се настанява и един нов член, чуждестранният приятел на Айна – амбициозният Марк (Васил Дуев), който умело се намества като незаменим елемент от изборния процес.

Постепенно страстите излизат от контрол и поемат по непозната (и опасна за семейния уют) посока.

Снимки: Симон Варсано

Впечатленията

„Семеен съвет“ е пиеса, която определено ще ви накара да се усмихнете. И да се натъжите. И да се замислите (или може би по-скоро да си отдъхнете), че перфектни семейства няма, а бурите присъстват във всеки един дом.

И, както знаем – колата обикновено се обръща от най-малките камъчета, като например гледането на телевизия, миенето на чинии, обсъждането на менюто за вечеря. И докато се смеете на шегите, изцяло пригодени за българската публика, ще откриете поне едно-две неща, за които (не)скрито можете да признаете, че са ви до болка познати… защото вкъщи също е така.

В допълнение – този разказ повдига и въпроса за доверието и уязвимостта на едно семейство, когато единството липсва, а чуждото изглежда примамливо и желано.

„Първата среща с пиесата на Кристина Клементе предизвика незабравимо вълнение на човешкия ми дъх, но провокира и усещане за актьорско пиршество“

Атанас Атанасов

Рецепта за палачинки СЕМЕЙНА ХАРМОНИЯ

Ще имате нужда от:

  • 1 дом (по възможност с достатъчно стаи)
  • 3-6 души, в зависимост от това, колко порции предвиждате
  • 1-2 чаени лъжици средства, достатъчни за порциите
  • 2-3 стръка смях
  • 1 бутилка червено раздразнение
  • 2 чаши търпение
  • 1 глава доверие
  • и накрая… обич, на око

Първо изберете къщата и се уверете, че тя е подходяща за вашето семейство. Смесете желаното количество хора внимателно, за да не ги повредите. Поръсете с необходимата материална сигурност. В отделна купа разбъркайте любовта и смеха заедно и ги добавете. Внимателно отворете бутилката раздразнение и го оставете да подиша, за да е в подходящо състояние когато дойде време за сервиране. Накрая разпределете равномерно търпението и резените доверие, като се уверите, че покриват цялата повърхност, инак може напълно да се провали рецептата!

…Всъщност, има много начини да се оплеска една рецепта…

Малко за авторката на „Семеен съвет“

Кристина Клементе е родена на 30 март 1977 г. в Барселона. Обучава се в Театралната академия на Барселона и в Института „Сала Бекет“.

Като драматург тя става известна с пиесите си „Оркестър Рай“ (2007, Театър „Версус“) и „Марк и Паула“ (2008, „Сала Бекет“). А сред другите нейни заглавия за сцена са: „Ние идваме в Тибидабо“ (2008, Театър „Версус“, получила Награда на критиката) и „Великата нощ на Лурдес Г.“, написана през същата година в съавторство с Хосеп Мария Миро (Театър „Версус“, за която, през 2009 г. са удостоени с театралните награди „Луис Сола“ и „Грек“), следва „Нашите шампиони“ (2012, Театър „Гауди“).

През 2013 г. „Семеен съвет“ се превръща в сензация, още с появата си в „Сала Бекет“ и е наградена от Форума на писателите в Тарагона. Като режисьор Кристина Клементе поставя „Извън играта“ от Серхи Белбел (2010, Театрална лаборатория „Бамбалина“). Заедно с него е съсценарист на игралния филм „Ева“ (2011). Тя е автор на популярните телевизионни поредици „В сърцето на града“ и „Като че ли беше вчера“.

Кристина Клементе преподава драматургия в Института „Сала Бекет“, където наскоро реализира една от своите ранни пиеси – „Цепелин“ (2008).

От афиша на Театър 199 „Валентин Стойчев“ горещо препоръчваме също:

Неочаквана, фантастична, весела и оригинална адаптация на “Нос” от Гогол в Театър 199

“Чамкория” в Театър 199: “Гърдев/Русков/Бахаров е положението” в един много плътен на думи и внушения моноспектакъл

Приятно ми е, Ива!: авторски спектакъл на Ива Тодорова в Театър 199 – “между любовен монолог и изгоряла крушка”

Колекционирате красиви изживявания? “Колекционерката” е вашето представление в Театър 199

И разбира се култовата пиеса „Пухеният“, поставена в любимото сакрално мазе от Явор Гърдев:

Мартин Макдона – на българските театрални сцени и голям екран: абсурд, черна комедия, драма и красота. Без бутафории

* * *

geriКолонката на Гери е поредица на първия ни гост-автор – Гери Бенчева. Блогър, пътешественик, страстен почитател на хубавата литература, кино и театър, Гери е автор на блога Приказки и мисли за непораснали деца.

„От онези с многото мечти и големите емоции. И от онези, които събират усмивки“, както казва тя.

Гери ще продължава да ни вдъхновява да четем книги, да заставаме пред малкия и големия екран, да пътешестваме… да откриваме красотата на света.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук