сцена от Приятно ми е, Ива!

В новия си авторски спектакъл, приютен на сцената на Театър 199 „Валентин Стойчев“, Ива Тодорова ни пита – колко личности живеят в един човек? Правим ли това, което обичаме? Обичаме ли това, което правим? Какво е да си пораснал? А също и – каква е връзката между популацията на лешоядите и ежедневието на рекламния директор? А между любовен монолог и изгоряла крушка?

Открехвайки „вратата“ към спектакъла „Приятно ми е, Ива!“ (чиито консултант е един от любимите ни режисьори – Стоян Радев), си представяме следната ситуация:

Хич не Ви се ходи на работа? Естествено! Но какво да кажете на шефа? Бъдете изобретателни. Изберете кое от оправданията по-долу би било разумно да изтъкнете по телефона.

– Прокапа ми парното и покривът също. Плувам.
– Детето не иска да ходи на градина.
– Баба ми почина.
– Баба ми почина. И дядо й също.
– Сестра ми роди четиризнаци.
– Зет ми припадна.
– Махмурлук!
– Вече съм на седма бира.
– От затвора се обаждам.
– Имам въшки.
– Ламата ми боледува.
– Удари ме ток. Умирам.
– Ударих шестица от тотото.

(Дочуване!)

Сами в къщи може да се заемете с приятни занимания. Да потанцувате пред огледалото, да зяпате в небето през прозореца. На хубав спомен да се отдадете, да мечтаете или да размишлявате на най-различни теми… Например със спектакъла:

Приятно ми е, Ива!

снимки: Павел Червенков

Коя е Ива Тодорова

Ива Тодорова завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1997 г. в класа на проф. Крикор Азарян и доц. Тодор Колев, специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“. До 2002 г. играе в множество представления на Театъра на Армията, Народния театър „Иван Вазов“, театър „Сфумато“.

Работи с режисьори като Стоян Радев, Галин Стоев, Лилия Абаджиева, Марий Росен, Андрей Белчев. Сред най-значимите ѝ роли са моноспектакълът „Етюд за стая и глас“ по Жан Кокто, реж. Стоян Радев; Саломе в „Саломе“ от Оскар Уайлд, реж. Стоян Радев; Томасина в „Аркадия“ от Том Стопард, реж. Галин Стоев – спектакъла, спечелил „Аскеер“ за представление на 2001 г.; Фьокла Ивановна в „Женитба“ по Николай Гогол, реж. Лилия Абаджиева и Груша Вахнадзе; „Кавказкият тебеширен кръг“ от Бертолт Брехт, реж. Галин Стоев.

През 2002 г. заминава за Торино, Италия, където създава театрална компания за деца. От 2009 г. е отново в София, работи в Списание 8 като Директор ПР и Реклама, организира събития, пише пътеписи за България и чужбина, публикации за света на животните, за необясними загадки.

Ива владее няколко езика, занимава се с планински спортове, танци, музика, литература… и какво ли още не. „Не мога да правя само едно нещо, обичам да експериментирам, да се хвърлям в нови предизвикателства. Като децата – те са най-добрите ми учители. Неведнъж съм изпробвала съвета на Пипи да гълтам суров грах и да изричам: „Хайде, хапчета чудесни – никога да не поресна!“.

Премиерата на „Приятно ми е, Ива!“ е на 3 февруари, следващи представления – на 18 февруари, 2 и 21 март.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук