снимки на Жак Бидерер

Как, мислите е изглеждала порнографията през 1900 г.? О, да, имало е такава. Съвсем различна от днешната „индустрия“, наивна от наша гледна точка, но доста по-близо до изкуството, отколкото бихме си я представили някога…

Един от пионерите ѝ е чешкият фотограф и режисьор Жак Бидерер (Jacques Biederer). През 1908 г. той емигрира във Франция и през 1913 г. вече работи като фотограф портретист. Изпитващ силно любопитство и влечение към изследването на фетишизма и човешките взаимоотношения, тази работа бързо му доскучава.

И няколко години след започването ѝ успява да скандализира парижката общественост с фотосесия, определена като провокация и скандал. Едно от прозвищата, които му лепват е „фетишист-порнограф“.

Снимките му биха били сметнати за наивистични и подминати с лека усмивка днес, но за времето си успяват да променят начина, по който се изобразява и мисли за еротиката и порнографията.

В началото снима главно жени, а малкото заснети двойки са в по-скоро „класически пози“. Скоро към него се присъединява брат му Карл, с когото основават Ostra Studio и започват да се издържат от фотосесии за каталози за бельо.

В относително спокойното време между Първата и Втората световна война Жак Бидерер и брат му намират своята ниша и се заемат с еротиката на фетишизма. Жак е първият фотограф, който посяга към камшика, високите токове, кожените облекла и веригите, превръщайки ги в задължителен елемент на садомазохистичната естетиката.

Характерно за стила му е, че моделите не се представят като сексуални обекти, Бидерер определено се опитва да улови и емоциите им в кадър. При това с голяма доза естетика и професионализъм. Впечатляващ за изследователите му е и фактът, че фотографът изобразява повече жени, отколкото мъже, като доминиращи.

Втората световна война слага край на новаторските фотографии и търсения на братята. През 1940 г. Франция е окупирана от нацистите и тъй като те са с еврейски произход, са откарани в Аушвиц, където по-късно са убити.

Жак Бидерер и неговата новаторска фотография

Снимки: публично достояние  
Източник: Jacques Biederer

Повечето ни читатели намират статията за гореща. А ти?
  • удивителна (33%)
  • вдъхновяваща (17%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (33%)
  • щура (0%)
  • необикновена (17%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук