_MG_6830

Колекционирате ли нещо? Марки, картички, хербаризирани цветя? Или пък красиви изживявания? Ако отговорите положително на последното, то новото заглавие в афиша на Театър 199 „Валентин Стойчев“ е точно за вас.

Премиерата на моноспектакъла с участието на Мая Бежанска е на 12 април от 19:30 часа, но в случай че я пропуснете, може да се радвате на представлението на 22 април, 3 и 20 май.

А като част от малкото късметлии, имали удоволствието да се насладят на най-мечтателната пиеса за сезона, ние пък леко ще открехнем завесата на любимия салон…

Ето и една уговорка – ако свързвате Мая Бежанска най-вече с изпълненията  на „Обичам те, мила“ и „Ивана“ или пък с участието й в „Като две капки вода“, веднага забравете за тях. Защото крехката на вид, предимно комедийна актриса, ще ви порази със силата на образа, който създава в този нелек за игра спектакъл.

А смело можем да го наречем нелек, защото текстът не е просто редене на случки, а дълбок размисъл – с много поезия, на места драматизъм, свежи нотки хумор… И въпреки „тежестта“ на посланията си, се лее леко, омагьосващо леко.

Заслугата за тази театрална поезия е на младия автор Радослав Чичев. Понастоящем той е един от водещите на предаванията „Артефир“ и „Аларма“ по програма „Христо Ботев“ на БНР. През 2010 г. пиесата му „Колекционерката“, заедно с „Гарванът“ от Калина Попянева, печели първа награда на конкурса за камерна пиеса „Славка Славова“ в Театър 199 и така днес стига до нас.

Разбира се, не без чудесното „вмешателство“ на режисьора Катя Петрова, впечатляващата сценография на Рин Ямамура и прекрасната музиката на Христо Йоцов.

И докато Мая Бежанска умело пътува между реалността и съновидението, докато нейната героиня създава свят, в който пчелите имат свое мнение относно съществуването, а чаят от мандрагора ти помага да омагьосваш, ей така за кеф, докато изплита пашкул, в който да се скрие, макар в същото време да иска да е част от заобикалящата я лудост, то невероятната сценография, музика и костюми с лекота „преподреждат“ мислите ни и ни водят през поетичния диалог до…

Финалът оставяме на вас!

_MG_7076

Повечето ни читатели намират статията за любопитна. А ти?
  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (50%)
  • любопитна (50%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук