"Чамкория" в Театър 199

В тандема Явор Гърдев – Захари Бахаров сме влюбени още от „Старицата от Калкута“ (поставена в Театър 199 „Валентин Стойчев“ през 2007 г.) и „Дзифт“ (2008). Днес още повече, когато

„Гърдев/Русков/Бахаров е положението“,

както обяви преди време актьорът в социалните мрежи.

10 години след премиерата на „Старицата от Калкута“ се срещаме с един още по-уверен в драматургичните си избори и експерименти Явор Гърдев, много обичан текст на Милен Русков, все по-умел в актьорските си превъплъщения Захари Бахаров, но пък с първи моноспектакъл…

Снимки: Павел Червенков

И ги обичаме още повече. Явор Гърдев, заради смелия избор да претвори една богата (включително и на персонажи) панорама на 20-те и 30-те, като каквато определя самият Милен Русков романа си, в моноспектакъл. Захари Бахаров, заради умението да изнесе на плещите си този избор.

„Чамкория“ в Театър 199 не е преразказ на едноименния роман на Русков. Той следва своята убедителна вътрешна логика и стройна рамка, изобразявайки на сцена както всички аспекти от характера на героя, така и политическите противоречия на епохата. Заслугата за успешната драматизация е на Явор Гърдев; Милен Русков, както сподели във видео интервю с нас, не е имал желание и не се е намесвал в репетициите.

Първият моноспектакъл на Бахаров може да се счита за успех. В цели 130 минути той напълно владее публиката, стилизираният софийски жаргон на 20-те се лее безспир и естествено от устата му, жестовете му са премерени, води ни от гръмък смях до дълбок размисъл с лекота.

Сценографията на Светослав Кокалов допринася за цялостното усещане – ненатрапчива и все пак достатъчна, за да създаде подходящ контекст за монолога на бае Славе, добавяща малките детайли, които са ни нужни, за да се пренесем в епохата, без да измества погледа от яркия разказвач на сцената.

А една от най-добрите препоръки за „Чамкория“ в Театър 199 е на автора на романа Милен Русков, който макар да смята „моноспектакъла за лоша форма“, както сподели във видео интервюто преди премиерата му, след нея написа в профила си във Фейсбук:

„Днес гледах спектакъла на Явор Гърдев и Захари Бахаров по „Чамкория“. Хубав е, препоръчвам го горещо!“

Премиерата на „Чамкория“ в Театър 199 се състоя на 26 и 27 декември 2017 г. Следващи дати са 15, 16 и 17 януари, 6 и 7 февруари 2018 г. Началният час е 19:30.

Из „Чамкория“

Че живеем некакси в тая злополучна България, понеже аз я мразим, обаче па я и обичам. Па защо я обичам, и с чук да ме удариш по главата, не моем да ти кажем! Аман от България, аман от тоя умерен пояс, и от равномерното движение на Земята аман! Много тъп ми се види мене умереният пояс, па да не кажем и Земята! Само неодушевените неща може да са толкова тъпи, упорити и еднообразни. Извиневам се, обаче що за тъпо нещо требва да си, за да се въртиш милиарди години около една звезда?! Върти се, братче, милиарди години около една звезда! Па вземи мръдни се малко, мини нанекъде! Но не! Все едно и също до края на света! Ама тя буквално смета да прави едно и също до края на света! Неам думи!

Бае Славе
на път към Чамкория
октомври 1928 г.

Видео интервюто с Милен Русков, в което (освен за пътя на писателя и невидимите неща, управляващи света), говорим за „Чамкория“ на сцената на Театър 199:

Милен Русков: Смятам, че светът се управлява от невидими неща (видео интервю)

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (100%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук