снимка: Jonathan Borba | Unsplash

„Приемете като правило никога да не давате на дете книга, която самите вие не бихте прочели.“

И понеже се доверяваме на мъдрия и сладкодумен Джордж Бърнард Шоу, разлистихме, прочетохме и описахме в статии 10 чудни книги за деца (които бихме подарили и на всеки пораснал приятел).

В рубрика Перо може да откриете още много новоиздадени съкровища – за малки и големи. И понеже броят на заглавията, които получиха топъл прием в читателските ни сърца и званието „нова книжна любов“ клони към безкрайност, тук можете да надзърнете и сред другите книги, които четохме, за да споделим отзиви (в серия ревюта) или разгърнахме заедно (благодарение на публикуваните откъси).

10 нови книги за деца, които сгряват всяко читателско сърце

„Коледна песен“ от Чарлз Дикенс (с илюстрации на Лиса Айсату)

„Коледна песен“ – една от най-прочутите и обичани празнични истории в световната литература, идва у нас в нови, чудни одежди

Едва ли има по-неизменна част от коледния литературен канон от повестта на Чарлз Дикенс „Коледна песен“ – най-трогателния и празничен разказ, който вече над 180 години вълнува читателите по света. 

Месец преди Коледа истинските ценители у нас ще могат да прочетат безсмъртната история за оригиналния Гринч – Ебенизър Скрудж – в ново, луксозно издание в авторитетния превод на Венцислав К. Венков и с илюстрациите на обичаната норвежка художничка Лиса Айсату. Разлистваме луксозното издание тук.

„Калинчица капчица” – златна, юбилейна селекция със стихотворенията за деца на Дора Габе

Илюстрациите в сборника са над 80 и са дело на Пенко Гелев

Почти всички стихове, които Дора Габе пише, за да зарадва децата на България, излизат в богато илюстрован том. Със сборника „Калинчица капчица” издателство „Лист” отбелязва 135 години от рождението на голямата поетеса с чиито творби са израснали няколко поколения.

Златната селекция включва 226 стихотворения и над 80 илюстрации, рисувани специално за изданието от Пенко Гелев.

Съставител е Гергана Димитрова, която работи върху подбора на произведенията в продължение на половин година. „Припомнях си как съм рецитирала тези стихотворения като малка. Любимото ми беше „Слива със костичка, който изяде…”. Припомняме си любими рими и се радваме на илюстрации тук.

„Приказалки“ от Мая Дългъчева

Приказалки на Мая Дългъчева е пъстра книга с римувани приказки, в която всяка история е посветена на отделен цвят.

Жълто, зелено, червено, розово, синьо извират от страниците, за да се слеят в уютни, забавни и трогателни стихотворения, подходящи и за малки, и за пораснали деца. Чудните илюстрации дължим на художничката Лиляна Дворянова.

На приказни стихчета и илюстрации се радваме тук.

„Мишките отиват на опера“ от Мария Донева (с неповторимо-колоритните илюстрации на Кирил Златков)

Операта е изкуство за всички!

Това го знае и най-малкото мишле, затова денят, в който ще ходят на представление, е празник. Облечени с най-хубавите си дрехи, с лъснати обувки и сресани мустаци, те влизат през вратата на операта и попадат във вълшебен свят на музика, любов и красота. Поема за всички възрасти.

„Мишките отиват на опера“ на българската поетеса Мария Донева е вълшебна приказка за малки мишки, която чрез вложената в нея метафора ще ви потопи в размисъл.

Поетично-колоритните илюстрации са на Кирил Златков. А ние се наслаждаваме на магията, сътворена от думи и образи тук.

„Приключенията на Кураж Фураж, Гризни Халва и Пане Кашкавале в царство Патладжания“ от Иван Раденков

Това е поредната книга на Иван Раденков, придружена от авторска музика

Щурият авантюрист и писател Иван Раденков отново покорява сърцата на малките читатели с нова история, изпълнена с много настроение, лекота и герои с вкусни имена (в настоящата книга той разказва за Пане Кашкавале, син на Пан ди Шпан и Пана Кота, които живеят в страната Патладжания и имат проблеми с Цар Евичак и неговите подчинени Сир Ене, Тиквеника и Крастав Ицо).

„Приключенията на Кураж Фураж, Гризни Халва и Пане Кашкавале в царство Патладжания“, издавана от „Ентусиаст“, излиза с детайлните и пъстри илюстрации на художничката Антония Мечкуева, която съживява над 40 персонажи и пресъздава пълноценно богатия сюжет. Следваме ги из страниците тук.

„Имам късмет с моите родители“ от Радостина Николова

„Понякога мама и татко говорят и се смеят. Но друг път се карат и после си мълчат. След което всичко си е по старому. Докато един ден не е…“

Книгата „Имам късмет с моите родители“ разказва историята на едно дете, което се справя със сложна житейска ситуация каквато е раздялата в семейството. Основното ѝ послание е, че общуването и честността са изключително важни в процеса на приемане.

Историята преминава от топли в студени цветове и нюанси, но завърша отново със светлина, показвайки как едно дете в семейство на разделени родители може да се чувства сигурно и обичано. И отново да бъде щастливо.

Тази книга може да помогне на децата да се чувстват по-малко самотни и по-добре подготвени да се справят с промените, които съпътстват една раздяла. Но в същото време това е и книга за деца, които живеят в щастливо сплотени семейства, защото тя учи на разбиране и приемане на връстниците им, които идват от семейства на разделени родители… Разлистваме я тук.

„Чудо и Пакост“ от Золтан Циган

Поредицата за Чудо и Пакост нямаше да бъде създадена, ако не бях започнал да разказвам на моята дъщеря техните истории. Въпреки добрите си намерения, Пакост все се забърква в такива невероятни каши, че Чудо неизбежно трябва да оправя нещата след него. Не би съществувала и ако нямах син, на когото продължих да разказвам забавни случки с двете кончета. Жаден за още и още, той седеше тихо до мен и чакаше да ги напиша.

Книгата е и за всички възрастни, които искат да разберат по-добре децата, защото знаят, че можем да научим много от тях. Просто почетете заедно за приключенията на Чудо и Пакост. Ще се усмихнете от сърце и даже ще зацвилите от смях. Иии-хи-хи-хи-хи-хи-хи-ха! Пррррр!“

Това споделя автора, а ние се уверяваме с видео откъси тук.

„Зайчето Пейсли и състезанието за къщичка на дърво“ от Стив Ричардсън (с разпалващи детската вяра илюстрации на Крис Дън)

Вълшебни илюстрации и важни послания – вдъхновена от личната история на своя автор, „Зайчето Пейсли и състезанието за къщичка на дърво“ разказва за малкото зайче, което се осмелява да повярва в себе си и да потърси помощ, за да сбъдне най-голямата си мечта. Книга, която показва на читателите силата на обичта и едновременно с това ги учи да са дейни и упорити, докато превръщат идеите си в действителност.

Носител на наградите за най-добра картинна книга на списание Creative Child и на Indie Book„Зайчето Пейсли и състезанието за къщичка на дърво“ е сърдечна история за смелостта и вярата. Изящните илюстрации на Крис Дън прекрасно допълват посланията на Стив Ричардсън, като разпалват въображението на децата и завладяват родителите. Уверяваме се тук.

„Може би“ от Коби Ямада (с приказно въздействащите илюстрации на Габриела Барух)

МАРИНА ДЕЛИВЛАЕВА @ 10 — 05 — 2023

Тази история цели да ти покаже колко много таланти се спотайват в теб и чакат да бъдат открити. Опознай себе си, мечтай и дай възможност на живота и на самия себе си да те изненадат. Може би, да, може би ще надскочиш и най-смелите си мечти…

 „Имате нужда от тази книга, ако сте малки или възрастни, ако я четете на децата си или ако я четете на себе си. Имате нужда от нея, ако сте се изгубили, ако имате нужда от увереност или ако просто искате да се чувствате добре.“

Карин Майерс, The Children’s Book Library

„Радостта и признателността на Ямада към живота, съчетани с дълбоката любов на Барух към природата, са създали вдъхновяваща и абсолютно зашеметяваща книга, която несъмнено ще говори на хора от всички възрасти.“

Бианка Шулце, The Children’s Book Review

Доверяваме им се, но преди това пътешестваме из страниците ѝ тук.

И, в случай че не сте открили своята приказна история, предлагаме:

„Направи си сам приказка“ – обновено издание на любимата творческа игра

Автор: Зорница Христова / Илюстрации и оформление: Миглена Папазова

„Направи си сам приказка“ няма за цел непременно да научи децата да бъдат писатели.

Но те могат да свикнат да бъдат автори на собствената си история. И да са по-щастливи.“

Това са думи на Зорница Христова, която създава „Направи си сам приказка“ още преди 13 години. Творческата игра е вдъхновена от „Граматика на фантазията“ от Джани Родари и е предназначена за развитие на въображението и писмените умения на децата. Сега „Направи си сам приказка“ има напълно обновено издание с новите илюстрации и дизайн на Миглена Папазова и доста нови елементи.

В основата ѝ е комплект карти с елементите на вълшебната приказка: герой, злодей, помощник, фалшив герой, смешник, задача, забрана, беда, пътуване, чудна страна, невиждан звяр, лъжа, превръщане, вълшебен дар, история в историята, любов, битка, израстване, завръщане – общо 21 елемента. Заклетите фенове на стария комплект ще забележат, че този път картите са с една повече и че „Разузнаване“, „Глупост“, „Хвалба“, „?“ са заместени от „Смешник“, „Игра“, „История в историята“, „Завръщане“, „Фалшив герой“. Чрез игралното поле детето научава основната структура на приказката: завръзка, перипетии, кулминация, развръзка. Още един нов елемент е книжката с допълнителни предизвикателства за напреднали в измислянето на истории. В комплекта отново са включени правилата на играта, молив за записване на идеите и едно ново съвсем лично писмо.

Може да разберете повече тук.

Нови книжни любови и/или сгряващи подаръци и за порасналите ни читатели:

Повечето ни читатели намират статията за любопитна. А ти?
  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (100%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук