Автор: Зорница Христова / Илюстрации и оформление: Миглена Папазова

„Ние мислим в истории.

По-точно казано: ние живеем в истории. Непрекъснато си разказваме какво ни се е случило – от детето, което разказва как е минал денят му в училище, до дядо му, който си припомня младините.

И е важно как разказваме тези истории.

Дали ги разказваме като приказка? Като „житие и страдание“? Като приключенски роман, като героична поема, като притча? Има ли място в нашия разказ за хумор? А за свобода?

„Направи си сам приказка“ няма за цел непременно да научи децата да бъдат писатели.

Но те могат да свикнат да бъдат автори на собствената си история.

И да са по-щастливи.“

Това са думи на Зорница Христова, която създава „Направи си сам приказка“ още преди 13 години. Творческата игра е вдъхновена от „Граматика на фантазията“ от Джани Родари и е предназначена за развитие на въображението и писмените умения на децата. Сега „Направи си сам приказка“ има напълно обновено издание с новите илюстрации и дизайн на Миглена Папазова и доста нови елементи.

Играта всъщност се превръща в повода за създаването на издателство „Точица“. Първата ѝ версия имаше 5 тиража и над 100 срещи с публиката под формата на творчески работилници (в София, Пловдив, Варна, Добрич, Враца, Ловеч, Лондон, Бремен, Оксфорд, Кьолн).  Събраните приказки бяха издадени в сборник, който спечели наградата „Бронзов лъв“ 2012 г. Новата версия включва промени, базирани именно на опита от срещите с децата и тяхното въображение.

„Направи си сам приказка“ е използвана успешно с деца на възраст от 5 години нагоре, като е популярна и сред възрастните (използва се в кабинети по терапия, в НАТФИЗ, в логопедични кабинети и др.)

В основата ѝ е комплект карти с елементите на вълшебната приказка: герой, злодей, помощник, фалшив герой, смешник, задача, забрана, беда, пътуване, чудна страна, невиждан звяр, лъжа, превръщане, вълшебен дар, история в историята, любов, битка, израстване, завръщане – общо 21 елемента. Заклетите фенове на стария комплект ще забележат, че този път картите са с една повече и че „Разузнаване“, „Глупост“, „Хвалба“, „?“ са заместени от „Смешник“, „Игра“, „История в историята“, „Завръщане“, „Фалшив герой“. Чрез игралното поле детето научава основната структура на приказката: завръзка, перипетии, кулминация, развръзка. Още един нов елемент е книжката с допълнителни предизвикателства за напреднали в измислянето на истории. В комплекта отново са включени правилата на играта, молив за записване на идеите и едно ново съвсем лично писмо.

„Направи си сам приказка“ ще има своята премиера, разбира се под формата на създаване на приказки, в рамките на седмото издание на „Софийския международен литературен фестивал за деца“ на 08 декември от 11:00 ч. на Мраморно фоайе в НДК.

Играта ще е налична и на Коледния панаир на книгата (5-10 декември) в НДК.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук