снимка: Liana Mikah | Unsplash

“Ако искате децата ви да бъда умни, четете им приказки. Ако искате да бъдат много умни, четете им много приказки.”

Така е смятал Алберт Айнщайн, а ние сме склонни да се съгласим с него.

Със знания, красота и щастие може да изненадаме малки, големи, дори и отдавна пораснали деца по повод на Международния ден на детската книга (а защо не и без повод).

Ние помагаме с идеи за приказен подарък – (поне) 7 любими детски книги, които разлистихме в последните седмици.


Книгите може да поръчате с 5% отстъпка и код-ваучер за читателите на списанието тук.


Защото, както твърди Вера Назарян, писателка и двойна финалистка на наградата за мъглявина:

„Всеки път, когато четете книга, някъде по света се отваря врата, която пропуска повече светлина.“

снимка: Caroline Hernandez | Unsplash

5+ пъстри новопубликувани детски книги, които да (си) подарим

„Плюшеното приключение“ от Благой Д. Иванов с илюстрации от Свилен Димитров

Плюшеното приключение (корица)

След хорър комикса „Седем градски гряха“, създаден в съавторство с легендарния художник Петър Станимиров, както и трилъра „Мазето“популярният писател и кинокритик Благой Д. Иванов прави неочакван завой и този път ще изненада своите почитатели с приключенска история, подходяща за възрастни и деца.

„Плюшеното приключение“ (ИК „Сиела“) е вдъхновяваща приказка за вярата в доброто и силата на приятелството, а прекрасното ѝ художествено оформление и 30 илюстрации в нея са дело на талантливия аниматор Свилен Димитров, станал популярен у нас с работата си по анимираната част на номинирания за „Оскар“ документален филм „Super Size Me“. Из страниците на книгата може да надникнете тук.

А ако се чудите защо харесвате корицата от пръв поглед, вероятно вече сте разлиствали:

„Приключенията на пирата Кет“ от Алис Попа

Приключенията на пирата Кет (корица)

„Когато бях малка, веднъж ме попитаха какво най-много бих желала да взема със себе си, ако отида на далечна планета. Отговорих, без да се замисля:

„МОРЕТО! – След това добавих: – И една котка.“

Така си е представяла в мечтите си живота в морето Алис Попа, авторката на очарователния нов детски роман „Приключенията на пирата Кет“. А годините минавали, малката Алис пораснала и станала писателка, но мечтата останала. И ето я, въплътена във вълнуващата история за малкия Кет, любителя на морските приключения, и за неговия приятел Тибериус. Не липсва, разбира се и котката Мо, първа помощничка в трудни ситуации. Придружаваме ги с откъса тук.

„Приказки за най-малките с маестро Джани Родари“

Прочитът на първата книга е един от най-вълнуващите моменти както за децата, така и за техните родители. А какъв по-добър гид в света на буквите от обичания Джани Родари?

Новата поредица „Приказки за най-малките с маестро Джани Родари“ (ИК „Сиела“) адаптира някои от най-обичаните класически истории на великия италиански разказвач за деца, които тепърва се учат да разпознават буквите. А всяка история е придружена от оригиналните илюстрации на известни художници, които превръщат приказките в истинско приключение.

„Приказки за най-малките с маестро Джани Родари: Наследството на мишока“ и „Приказки за най-малките с маестро Джани Родари: Игри в джунглата“ са първите две книжки от поредицата, които разлистваме тук.

„Почти не ме е страх“ от Анна Онихимовска

Почти не ме е страх (корица)

„Почти не ме е страх“ не обещава магически решения за тревогите и емоциите, които децата преживяват.  Но носи послание, което помага на малките читатели да се разделят със срама от страховете си. Още повече, когато разберат, че мама и татко също имат такива.

Заглавието има отличие за най-красива детска книга от Международния съвет за книги за млади хора (IBBY).  Авторката му – Анна Онихимовска е една от най-известните съвременни полски писателки. В творческото си портфолио има над 40 детски книги и е спечелила повече от 20 награди за детска литература. Наситените цветове, изразителните герои и приказния фон в изданието са дело на художничката Ола Волданска-ПлочинскаНе можем да откъснем поглед от тях, четейки откъса тук.

„Войната, която промени Рондо“ от Романа Романишин и Андрий Лесив

„Войната, която промени Рондо“ от Романа Романишин и Андрий Лесив в превод на Христина Йотова идва в момент, в който подобни книги са по-нужни от всякога.

Това е история, в която малките читатели намират отговори на безспирния поток от въпроси, провокиран от реалността, в която живеем днес. А техните родители откриват надежда, че светлината побеждава мрака не само в приказките. Книга за силата на духа, за белезите, които неизменно остават след голямото зло, но и за шанса да съградим живота си отново, стига да сме заедно. 

„Войната, която промени Рондо“ е отличена с редица международни признания, сред които: награда Bologna Ragazzi Award 2015 и награда Litakcent 2015. Включена е в престижния каталог White Ravens 2015 и е избрана за най-добра илюстрирана книга на 2021 г. според Kirkus и международна книга на 2022 г. според USBBY – Съвета на САЩ за книги за млади хора. Българското издание е обвързано с благотворителна кауза. Издателство „Софтпрес“ дарява всички свои приходи от книгата на Български червен кръст в помощ на пострадалите от войната в Украйна. Повече разказва откъсът тук.

И една добра детско-книжна новина:

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук