Стиховете на поета за най-малките излизат с илюстрации от Капка Кънева

Детският „Влак” на Вапцаров пристига по разписание

Машинист, огняр, железничар – познавате ли някое дете с мечта за такава професия? Ако има, то сигурно са му чели стихове на Никола Вапцаров. Тези дни в самостоятелния сборник „Влак” излязоха всички произведения на гения, писани за най-малките. Вдъхновяващи към откривателство са не само стиховете на поета, но и илюстрациите на Капка Кънева.

Съставител на изданието е Катя Зографова – главен уредник на музея на Вапцаров в София, където могат да се видят ръкописите на поета.


Книгата може да поръчате с 5% отстъпка и промокод за читателите на списанието тук.


Това е второто самостоятелно издание на „Влак” след като първото от 2009-а бе изчерпано за броени седмици. Сегашната реализация е дело на издателство „Лист”, което включи сборника в поредицата си „Детски шедьоври от велики писатели”. Селекцията е носител на най-престижните отличия за книгоиздаване в България – „Златен лъв” и „Христо Г. Данов”.

„Следя поредицата „Детски шедьоври от велики писатели” на издателство „Лист” още от първите ѝ стъпки. Зарадвах се, когато в нея беше включена „Бяла приказка” от Валери Петров, същото чувство ме спохожда и сега.”, отбелязва писателят Георги Господинов в своя препоръка за издаването на книгата.

Сборникът от 72 пълноцветни страници включва стихотворенията „Влак”, „Врабчова сговорна дружина”, „Машинист”, „Денонощно сняг вали”, „Бай Иван”, „Тази сутрин рано-рано”, „Кой забули със мъгла”.

Книгата ще събуди не само любопитството на децата към екзотични за XXI век професии, но и чувството им за съпричастност, емпатия и съзерцание. Тя е предизвикателство и за родителите, тъй като с днешна дата не само детските стихове на Вапцаров остават непознати за възрастните.

Откъс от „Влак“ на Никола Вапцаров

Нататък, нататък са хукнали всички
Нататък, нататък, към гарата тичат.
Там влака ще чака народът уплашен,
Че бурята идве свирепа и страшна.

За автора

Никола Вапцаров (1909 – 1942) е поет, обичан от читателите по целия свят. Той е единственият българин, носител на Международната награда за мир, присъдена му посмъртно през 1952 г. По случай 100-годишнината от рождението му през 2009-а беше обявен за личност на годината от световната организация ЮНЕСКО.

За художничката на „Влак“

Още заглавия от любимата поредица:

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (100%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук