Петото издание на любимия фестивал за документално кино „Master of Art”, който ще се проведе от 9 до 30 април. Очакваме го с нетърпение по много причини:

Освен тях, българската публика ще има възможност да се срещне с легендарния топ модел Бенедета Барзини и австрийския култов архитект Волф Прикс на 24 април в кино „Люмиер Лидл”.

Изненадите за любителите на документалното кино обаче не свършват до тук. Френският филм „Дора Маар – между светлината и сянката”, чешкият „Форман срещу Форман” и испанският „Салвадор Дали – ранни дневници 1904 – 1929” ще имат своите прожекции в рамките на фестивала в кино „Люмиер Лидл”.

W.Prix_©Markus Buck Kopie

Специалната вечер на 24 април ще бъде открита в 18:00 ч. от самия Прикс със световната премиера на филма „Волф Прикс: Архитектурата трябва да пламти”, който представя някои от най-впечатляващите сгради, които архитектът създава, като новата централа на Европейската централна банка във Франкфурт, комплексът „Светът на BMW” в Мюнхен и много други.

кадър от „Изчезването на моята майка“

Малко по-късно – от 20:00 ч., иконата на италианската мода Бенедета Барзини ще присъства на прожекцията на филма „Изчезването на моята майка”, заснет от сина ѝ Бениамино Барезе. Навремето модна икона, днес Бенедета се стреми да избяга от света на образите, но Барезе умело ще Ви потопи зад кулисите в света на модната икона.

Не по-малко вълнуващ е и животът на знаменития художник Салвадор Дали. На 12 април от 18:30 ч. в кино „Люмиер Лидл” ще може да проследите ключови моменти от ранния живот на Дали, сред които е и първото му пътуване до Париж. Филмът „Салвадор Дали – ранни дневници 1904-1929” ще хвърли светлина и върху детството му, неизличимо белязано от смъртта на неговия брат.

Филм за още една изключителна история, но този път показана през призмата на фотографиите и картините, е част от програмата на „Master of Art”. „Дора Маар – между светлината и сянката” на 13 април от 18:30 ч. ще Ви „заведе” на запомняща се разходка, за да проследите смайващия път на една изключителна личност – Дора Маар. Непосредствено след прожекцията на филма ще бъде представена и книгата „Дора и Минотавъра”.

Man Ray, Dora Maar, 1936 © Man Ray Trust 2015 Adagp, Photo © Cente Pompidou, MNAM-CCIDist.RMN-GP_JPEG

По-късно в същия ден от 20:30 ч. с прожекция на чешкия документален филм „Форман срещу Форман” кино фестивалът ще почете годишнината от смъртта на Милош Форман. Лентата на режисьорите Хелена Тржещикова и Якуб Хейна е уникален заради находчивата компилация от образи, почерпени от съществуващи ленти и от досега неизвестни кадри, открити в колекциите на приятели и колеги.

Билети за „Волф Прикс: Архитектурата трябва да пламти” може да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн тук.
Билети за „Изчезването на моята майка” може да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн тук.
Билети за „Салвадор Дали – ранни дневници 1904-1929” може да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн тук.
Билети за „Дора Маар – между светлината и сянката” може да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн тук.
Билети за „Форман срещу Форман” може да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн тук.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук