кадър от „Прегръдката“

И през 2020 г. ще се радваме на единствения по рода си в Източна Европа международен филмов фестивал за документални филми за изкуство Master Of Art, а НДК ще бъде негов домакин.

Петото издание на фестивала, който набира все по-голяма популярност, ще се проведе  от 9 до 30-ти април 2020 г. По традиция стартът му и тази година ще бъде с премиера на българско заглавие.

Този път това е дебютния документален филм на оператора и режисьора Емил Христов – „Прегръдката“, който зрителите ще видят в кино „Люмиер Лидл” в 18:30 часа.

Официалното откриване на фестивала пък ще е от 20:00 часа отново в кино „Люмиер Лидл” с френския документален филм „Жан-Пол Готие: шантав и шик“, посветен на „модното шоу на изродите” на ексцентричния дизайнер Жан-Пол Готие в прословутото вариете Фоли Бержер.

Филмът разказва за 6-месечната подготовка на спектакъла “Fashion freak show”, чиято премиера бе на 2 октомври 2018 г. и предложи ретроспективен поглед към 40-годишната кариера на дизайнера, за когото израза „ужасното дете на модата” вече се е превърнал в клише.

Прочут сред киноманите с работата си по костюмите на Петият елемент и Готвачът, крадецът, съпругата му и нейния любовник, както и сред поп феновете за сутиена конус на Мадона, той се слави и с вмъкването на мечета или садо-мазо мотиви в своите дрехи. Шоуто отдава почит и на историята на самото вариете „Фоли Бержер”: поклон пред легендата от 20-те години Жозефин Бейкър и нейната иконична пола от банани, този път инкрустирана с кристали „Сваровски”.

Още една българска премиера са предвидили организаторите на фестивала – на новия филм на Найо Тицин „Стихията Медея“. Прожекцията на филма е планирана за 11 април от 18:00 часа в кино „Люмиер Лидл”.

На 15 април от 20:00 ч. фестивалът ще отбележи Световния ден на изкуствата с документалния филм „Творбите на Леонардо” на британския режисьор Фил Грабски, познат в България с филмите „АЗ, КЛОД МОНЕ“ и „МИКЕЛАНДЖЕЛО – ЛЮБОВ И СМЪРТ“.

В галерията на фестивала от велики личности на изкуството, белязали своето време, се нарежда и испанският режисьор Луис Бунюел. Ценителите на седмото изкуство ще видят българската премиера на филма „Бунюел в лабиринта на костенурките” (реж. Салвадор Сима), който спечели Европейската филмова награда за 2019 г. в категорията най-добър анимационен филм. С него Master Of Art ще отбележи 120 години от рождението на великия испански режисьор, а прожекцията на филма ще бъде на 22 април в кино „Люмиер Лидл” от 20:00 часа.

Предварителната продажба на билети за тези прожекции започва още в седмицата преди Коледа на билетните каси на НДК и онлайн на www.tickets.ndk.bg. Цената на билетите за всяка от прожекциите е 8 лв., а за учащи и пенсионери – по 6 лв.

За най-верните почитатели на фестивала организаторите са предвидили и предварителна продажба и абонаментни карти MASTER PASS, които дават достъп до прожекции на филмите от програмата на фестивала в кино „Люмиер Лидл” и Дом на киното. Един MASTER PASS за 2020 г. е на цена 48 лв., а за учащи и пенсионери-36 лв.

MASTER PASS е безценен подарък за Коледа, който може да направите на свои приятели и близки, осигурявайки им едно незабравимо преживяване в пролетните дни на следващата година. 

Билети за „Прегръдката” може да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн тук.
Билети за „Жан-Пол Готие: шантав и шик” може да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн тук.
Билети за „Стихията Медея” може да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн тук.
Билети за „Творбите на Леонардо” може да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн тук.
Билети за „Бунюел в лабиринта на костенурките” може да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн тук.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук