кадър от изложбата „Реалности“: Jasmin.bg

„Отвъд реалността“ – „Не се страхувай от най-изплашения си глас“

Платна с тези имена се гледат едно друго от стените на галерия „Оборище 5“. В диалога им се включват „Предразсъдъци“, „Господин Никой“, „Зебри“, „Жълтото куче с балона“, „Душа и тяло“… „Между деня и нощта“, „Някъде под пълнолунието“…

Този своеобразен разговор-коментар на реалностите, които ни заобикалят увлича автори и публики. Диалогът е динамичен и красив. Случва се на откриването на изложбата „Реалности“ на 30 юни, не стихва и през следващите дни (до 11 юли), когато всеки нов зрител е и нов участник в „обговарянето“ на темите му, със свое собствено съпреживяване и принос в изграждането на общата ни действителност.

Голямото достойнство на изложбата и кураторската работа на Надежда Розева е способността да събере млади български автори, с различна чувствителност, с предпочитания към различни техники и медии, които обаче да диалогизират помежду си по тема, и цялата ѝ палитра от аспекти и нюанси, които така силно ни вълнуват днес.

Дали реалността, каквато я виждаме, е еднаква за всички?

Какво ни свързва  разделя. Реалността като липса на реалност отвежда ли в други светове, където всичко е и реално и илюзорно

Петима млади български автори ни допускат в тяхната реалност, за да отговорят на тези въпроси. Или за да поставят още повече – зрителят е поканен да участва в диалога със своята чувствителност.

Реалности (плакат на изложбата)

Реалности

Идеята за изложбата се ражда по време на пандемията и първоначално е замислена само като онлайн събитие. За наше щастие за организатори, куратор и автори е важно да я покажат и в галерията при първа възможност.

С „Реалности“ Зала „Оборище 5“ стартира нова инициатива в подкрепа на българското изкуство. В една чувствителна (пост)епидемична ситуация дава заявка да показва съвременни български автори с подчертан собствен стил. Чрез „Реалности“ се запознаваме с

  • Анастасия Андреева – горещо духано стъкло в метал
  • Ангеларий Димитров – живопис
  • Милена Младенова – живопис
  • Григор Велев – живопис
  • Николай Петров – живопис

Преди да се насладим на своеобразен малък тур из избрани платна и обекти от изложбата, преживяваме отново откриването ѝ, заедно с куратора Надежда Розева:

Авторите в „Реалности“

Милена Младенова

Между реалност и илюзия

„Между реалност и илюзия“ – Милена Младенова / кадър от изложбата „Реалности“: Jasmin.bg

Родена e на 08.01.1986 г. През 2005 завършва Национална гимназия по пластични изкуства и дизайн “Акад. Дечко Узунов” в гр. Казанлък. До 2009 г. учи във ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” като студент по скулптура в курса на проф. Стефан Лютаков. През 2011-2012 се дипломира като Магистър в Университет Мармара – Истанбул.

„Жълтото куче с балона“ – – Милена Младенова / кадър от изложбата „Реалности“: Jasmin.bg

Анастасия Андреева

Анастасия Андреева е главен преподавател по стъкло в „Дизайн на Стъклото“ ВТУ „Св.св. Кирил и Методий’’, главен асистент на д-р Борис Шпейзман в студио за горещо стъкло ‘’GStudio’’, Тел Авив, Израел.

„Изповед“, горещо духано стъкло в стоманена конструкция – Анастасия Андреева / кадър от изложбата „Реалности“: Jasmin.bg

“В изкуството си харесвам играта на контрасти

между материалите и различните техники за обработка на стъклото. В част докторантурата си правя проучване за възможностите на комбинации между горещо стъкло и стомана в техниката на горещото стъкло като използвам тези открития в творбите си.

Комбинацията между стъкло и стомана в работата ми е предмет на пространствено решение и сравнение между контрастиращи си структури. Двата материала се допълват и създават общ художествен обем.

„ПРЕДРАСЪДЪЦИ“, Горещо-духано стъкло в стомнена конструкция,
горещо скулптурирано стъкло – Анастасия Андреева / кадър от изложбата „Реалности“: Jasmin.bg

Стъклото е материя, която носи изключително разнообразие от изразни средства и внушения в съвременното изкуство. Независимо от състоянието в което се намира то придава на формата невероятен вътрешен заряд и красота, а

за твореца остава предизвикателството да намери начина по който да заговори на неговия език.”

Ангеларий Димитров

АРКАДНА ЗАЛА, масло върху платно – Ангеларий Димитров / кадър от изложбата „Реалности“: Jasmin.bg

Роден в гр. Хасково на 10 май 1992г., учи в НУИИ ,,Илия Петров ’’ – специалност графика през юни 2011г. През същата година е приет в НХА- специалност живопис, в ателието на проф. Ивайло Мирчев и проф. Десислава Минчева. През юни 2018г.  завършва магистратура “Живопис” в същото ателие. От 2016г. работи като преподавател по рисуване и живопис в НУИИ ,,Илия Петров ’’.

ГОСПОДИН НИКОЙ, акрил върху платно – Ангеларий Димитров / кадър от изложбата „Реалности“: Jasmin.bg

Изложби:

  • ,,Натюрморт и интериор ’’- изложбен център ,,Шипка 6’’- 09.12.2016
  • ,, Пейзаж ’’-изложбен център,,Шипка 6’’- 04.04.2017
  • ,,Субективни реалности ’’- галерия ,,Юзина’’-27.09.2017
  • ,,Спорът за реалността (втора част)’’ -галерия ,,Райко Алексиев’’- 16.05.2018
  • ,, Прогнози ’’- галерия ,,Контраст’’- 07.09.2018
  • ,,Млади български художници ’’- галерия ,,Академия’’- 14.03.2019
  • Първа самостоятелна изложба ,,Места на липса,места на изобилие ’’-галерия ,,Нюанс’’- 18.06.2019
  • ,,Национална изложба-конкурс за живопис и скулптура 2019)-галерия “Райко Алексиев’’- 04.10.2019

Григор Велев

Григор Велев / кадър от изложбата „Реалности“: Jasmin.bg

Роден е на 15 юни 1969 г. в с. Лесново, Софийско. Основното си образование завършва в родното си село, а средното в “Техникум по керамика” в гара Елин Пелин. През 1994 г. е приет за студент в НХА, специалност „Силикатен дизайн“.

Завършва НХА и работи няколко години в текстилен завод „Миролио“ и в архитектурно студио, където изработва макети. Повече от 15 години е преподавател по дизайн, рисуване и други специални предмети в Професионална гимназия по керамика, гара Елин Пелин.

„Бивол“ и „Зебри“ – Григор Велев / кадър от изложбата „Реалности“: Jasmin.bg

„Относно моето творчество и изявите ми като художник, мога да кажа, че имам 16 самостоятелни изложби живопис в страната, две съвместни изложби с художничката Силвия Павлова и една съвместна изложба със Стоил Петров. Участвал съм в много общи изложби в България и Европа. 

Работя най- вече в стил сюрреализъм, като идеите ми са провокирани от живата природа и

смесвам хора, животни и растения по нестандартен начин в композиции, които изненадват и провокират въображението на публиката.

Сюжетите ми идват по асоциация, като едно нещо ме подсеща за друго нещо и така „режисирам“ композициите в картините.“

Николай Петров

Николай Петров / кадър от изложбата „Реалности“: Jasmin.bg

“При мен живописта е болестно състояние,

развил съм зависимост и нужда да изразявам преживяното от мен в живописна форма, като ежедневна поезия.”

„Всяка машина работи със страх“ и „Не се страхувай от най-изплашения си глас“ – Николай Петров / кадър от изложбата „Реалности“: Jasmin.bg

Тази статия е част от поредицата За изкуствата и хората“, посветена на изкуства като литература, театър, кино, танц и мн.др., както и на хората им – техните автори и публики. Осъществява се с финансовата подкрепа на програма „Критика“ на Национален фонд „Култура“. 

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук